Врятувати рядового Кучму

03.08.2011

Іще недавно Леонід Кучма був частим гостем у слідчих прокуратури, котрі розслідували кримінальну справу щодо вбивства Георгія Гонгадзе. У якийсь момент навіть здавалося, що екс–Президентові буде непереливки... Зараз ажіотаж довкола цієї справи вщух. Водночас більший тиск почався на Миколу Мельниченка. А головне — його записи в кабінеті Кучми. На думку правознавців від влади, вони були зроблені незаконно, відтак не можуть бути доказами в кримінальній справі, де обвинувачується екс–Президент. Служба безпеки України внесла подання до Конституційного Суду, в якому просить розтлумачити норму 62–ї статті Конституції — про те, що «обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом».

«На нашу думку, встановивши, що подані будь–якою особою докази не відповідають вимогам допустимості, тобто одержані внаслідок діяльності, яка має формальні ознаки оперативно–розшукової і здійснюється особами, які безпідставно перебирають на себе функції державних органів, уповноважених на здійснення оперативно–розшукової діяльності, органи дізнання, досудового слідства і суду не вправі визнавати їх доказами у кримінальній справі у зв’язку з незаконним шляхом їх одержання», — йдеться у тексті звернення СБУ, яке вдалося отримати інтернет–виданню «Українська правда».

Сайт зазначає, що в поданні до КС жодного разу не згадується про фігурантів «справи Гонгадзе». Натомість у зверненні наведено три приклади, коли суд першої інстанції засуджував обвинуваченого, виходячи із записів телефонних розмов, а вища інстанція визнавала ці докази недопустимими й виправдовувала підсудного. Проте, зважаючи на українські реалії, мета цього подання може бути «тіньовою» — відбілювання на Президента Кучми.

Хоча адвокат Мельниченка Павло Сичов не поспішає пов’язувати звернення зі справою екс–майора. «Ой, а хто його знає... У нашій державі робити прогнози — річ невдячна. Думати за них і їх «читати» не буду», — зазначив пан Сичов у коментарі «УМ».

Що ж до суті звернення, то адвокат каже: «У нашій країні все робиться з перегинами. Забороняти людям, щоб вони не могли фіксувати протиправні дії, вибачте, — це безглуздя. Треба дослідити, для чого це робить людина (фіксує докази), із якою метою, щоб це використовувалось не для особистих цілей, а для того, аби зафіксувати злочин», — вважає пан Сичов.

Відзначимо, що минулого тижня над Мельниченком іще серйозніше нависла загроза стати обвинуваченим у справі про запис Леоніда Кучми. У п’ятницю Апеляційний суд Києва відхилив скаргу адвокатів екс–майора й залишив без змін постанову Печерського райсуду щодо незаконності рішення Генпрокуратури про закриття кримінальної справи проти Мельниченка. Отож справу про нелегітимне прослуховування Кучми буде поновлено. Укупі з рішенням КС це може остаточно гарантувати Леоніду Даниловичу спокійний сон.