Не так те «золото», як путівки

03.08.2011

Із наближенням головних Ігор чотириріччя медальна складова континентальної чи світової першості відходить на другий план. Головне завдання — олімпійські ліцензії. Тож боротьба на чемпіонаті Європи з кульової та стендової стрільби, що в понеділок почався в Белграді, точитиметься насамперед за перепустки до Лондона. Головний сайт турніру вельми об’ємистим банером на своїй титульній сторінці інформує відвідувачів, що впродовж двох тижнів «кульовики» розіграють 35 олімпійських путівок, а «стендовики» — 13.

Для майстрів кульової стрільби змагання в Сербії — головний старт сезону і чи не остання нагода потрапити до числа учасників наступних літніх Ігор. Натомість спеціалісти на стенді ще матимуть шанс надолужити згаяне, адже на початку вересня на тому ж стрільбищі пройде планетарна першість «стендовиків».

Наразі українці вже мають сім ліцензій — усі вони належать «кульовикам». Щоб збільшити українське представництво на Олімпіаді, на Балкани вирушила чимала команда: 18 майстрів кульової стрільби та 9 — стендової. На чолі наших «кульовиків» — олімпійські чемпіони Артур Айвазян, Олександр Петрів та Олена Костевич. «Стендовиків» очолює переможець Олімпіади 2000 року, «граючий» тренер збірної Микола Мільчев.

Поруч із дорослими змаганнями триватимуть і стрільби юніорів. «Синьо–жовта» зміна має непоганий потенціал. Головні її обличчя — Сергій Каспер та Сергій Куліш. Перший володіє титулом чемпіона світу 2010 року серед юніорів у стрільбі з пневматичної гвинтівки (10 м), другий — віце–чемпіон у цій же дисципліні. До того ж обоє парубків у компанії з Артуром Айвазяном виграли командну першість на «ізольованому» чемпіонаті Європи 2011 року з пневматичної стрільби.