Прорив відбувся на курорті

03.08.2011
Прорив відбувся на курорті

Олександр Долгополов із трофеєм в Умазі. (Фото з сайту АТР.)

Уже більше року киянин Долгополов вважається найкращим тенісистом України — відтоді як випередив у рейтингу Асоціації тенісистів–професіоналів багаторічного лідера нашої збірної Сергія Стаховського. Та, попри це, Сашкові тривалий час ніяк не вдавалося записати до свого активу перемогу на турнірах АТР — на відміну від Стаха, котрий назбирав уже чотири трофеї в одиночному розряді і три — в парному.

Минулих вихідних сталося: 22–річний Долгополов виграв змагання в хорватському місті Умага з призовим фондом 450 тисяч євро.

«Я перша ракетка України, але досі не вигравав жодного турніру АТР, і ледь не кожен у розмові зі мною згадував це. Тож я щасливий, що мені нарешті вдалося здобути трофей. Адже я дуже добре грав у цьому році, хоча тривалий час не міг дійти до титулу. Тепер працюватиму далі, аби піднятися у світовому рейтингу ще вище», — заявив після перемоги Олександр. Нагадаємо, що у травні він здобув дебютну звитягу в парному розряді — в американському Індіан–Уеллсі з бельгійцем Ксав’є Маліссом.

Почавши рік на 48–му рядку світового рейтингу, Долгополов поступово піднімався щаблями і в квітні розташовувався на 20–й позиції, поки що найвищій для нього. На турнірах АТР він зупинявся і в чвертьфіналі (як на відкритому чемпіонаті Австралії), і в півфіналі, одного разу доходив до фіналу, але останнього успішного кроку бракувало. Олександр зробив його в курортному містечку на заході Хорватії. У цьому році киянин став сьомим тенісистом, які виграли свої перші турніри такого рівня.

На шляху до вирішального матчу на улюбленому ґрунтовому покритті Долгополов не залишив шансів на перемогу навіть двом іспанцям, котрі відомі вмінням грати на «землі». Спочатку наш співвітчизник розправився з Альбертом Рамосом (6:3, 7:5), а потім — із титулованим Хуаном–Карлосом Ферреро (6:4, 6:4). У фіналі сіяний під другим номером Долгополов засмутив три тисячі місцевих глядачів, перегравши четвертого номера посіву — хорватського ровесника Маріна Чілича (6:4, 3:6, 6:3).

«Матч склався для мене непросто, я помітно нервував, особливо в третій партії. Адже до цього в Умазі я не програв жодного сету. Ключовим стало те, що я дотримувався своєї гри, не чекаючи помилок від суперника. Атакував, змушував Чілича багато бігати — і це принесло плоди», — підсумував Олександр.

Отримавши за Умагу 72600 євро, Долгополов піднявся в рейтингу АТР з 26–го місця на 21–ше. У сотні найкращих у світі також перебуває Сергій Стаховський, він — 44–й. А от Ілля Марченко нині аж 119–й.

Помітним вийшов стрибок Сергія Бубки — на 53 позиції, з 263–ї на 210–ту (син президента НОК дійшов до фіналу «челенджера» в Казахстані).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українка Ольга Савчук не змогла пробитися до основної сітки турніру WTA в Карлсбаді (США, хард, призові — 721 тис. дол.). Сіяна у кваліфікації під четвертим номером донеччанка на старті здолала полячку Алісію Росольску (6:1, 6:2), але потім поступилася Наталі Гранден із ПАР (3:6, 6:4, 3:6). Натомість у парному розряді Савчук з австралійкою Анастасією Родіоновою в першому матчі розбили дует Еракович/Гайдосова (Нова Зеландія/Австралія) — 6:2, 6:1.