НОВИНИ ПЛЮС

26.07.2011

Уроки італійської

Російський газ, як відомо, у наступному кварталі буде дорожчим для України на 54 долари за тисячу кубометрів. Натомість для Італії блакитне пальне... подешевшає. Італійська компанія «Едісон», яка першою з європейських споживачів зважилася на судовий розгляд з «Газпромом» ціни на газ, змогла домогтися поступок від монополії. Італійці, окрім «Газпрому», зуміли домовитися ще з одним постачальником. Відтак вартість пального з Росії для них суттєво зменшилася. Не розкриваючи комерційних таємниць угоди, керівництво «Едісона» зазначає: новий контракт з росіянами дозволив їм заощадити 200 млн. євро.

Компанія ще влітку 2010 року розпочала арбітражний перегляд вартості газу, вимагаючи зменшення ціни, італійці подали позов до Стокгольмського арбітражу. На цей вчинок італійці пішли після того, як упродовж двох років, починаючи з 2008го, проводили з «Газпромом» низку безрезультатних перемовин. Тепер, коли російський монополіст пристав на умови італійців, судову суперечку у столиці Швеції буде припинено. Що, власне кажучи, й треба було довести.

Україна позитивна

Днями рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило прогноз по довгострокових рейтингах дефолту емітента України в іноземній і національній валюті зі «стабільного» на «позитивний». Навздогін аналітики підвищили ще й рейтинг п’яти українських компаній, пояснивши своє рішення поліпшенням суверенного рейтингу держави. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що основну роль у підвищенні інвестиційного рейтингу України відіграли проведені в державі реформи, зокрема, податкова і пенсійна. На його думку, ситуація в країні не така вже й погана, як це прийнято вважати, і принаймні краща, ніж у Греції та Португалії.

«Наші активи — 70% автоматичного повернення ПДВ, і є дані про те, що завдяки цим реформам збільшаться надходження до бюджету», — зазначає пан Бала, пояснивши, що йдеться про першу хвилю реформ, втілену віцепрем’єром Сергієм Тігіпком. Тобто йдеться про прагматизм влади та створення економічного клімату у нашій країні».

«Йде економічне зростання, зро­стання заробітних плат, ще немає серйозних соціальних проблем», — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, додавши, що в Україні є всі передумови для продовження позитивної динаміки економічного зростання та збільшення інвестиційної привабливості.

Чия земля? Державна!

Після скасування мораторію уряд планує сконцентрувати третину сільськогосподарських земель у державній власності. За словами заступника голови агентства земельних ресурсів Миколи Калюжного, Україна ще неконкурентоспроможна на ринку землі, а українська земля недооцінена, її вартість становить 500 — 800 доларів за гектар. «Тоді як у молодих країнах ЄС вартість землі становить близько 23 тисяч євро, у країнах старої Європи — 10 тисяч євро», — додав чиновник. Невдовзі, за його підрахунками, ціна гектара у нашій країні зросте до 20 тис. гривень.