Довга рокіровка до п’єдесталу?

26.07.2011

Після не надто вдалого старту чоловічої збірної України на елітному турнірі в китайському Нінбо здавалося, що в наших мало шансів потрапити до числа призерів. Утім в останніх трьох турах світового форуму «синьо–жовті» набрали оберти і підстрибнули з шостого місця на третє.

Справжнім «забійни­ком» виявився харків’янин Олександр Моїсеєнко. У п’ятий ігровий день саме його перемога над Гадіром Гусейновим на четвертій дошці принесла нашій команді перемогу над сильною збірною Азербайджану з уже традиційним для нас рахунком 2,5:1,5. Унічию завершили партії Василь Іванчук, котрий наразі не демонструє свої найкращі кондиції, Павло Ельянов і Захар Єфименко.

У шостому турі, в суботу, наша четвірка розійшлася «миром» із росіянами. Для «синьо–жовтих» ця нічия стала першою на чемпіонаті. На чільному столі зустрічалися колишні партнери по збірній України — Іванчук і Сергій Карякін. Молодий москвич не зміг білими фігурами створити неприємностей львів’янину і продовжує виглядати блідою тінню самого себе. У сьо­мий день змагань програш Карякіна призвів до поразки збірної Росії господарям–китайцям, після чого наші північні сусіди практично втратили шанси захистити титул чемпіонів світу.

Українці ж у неділю святкували успіх і у матчі з командою Ізраїлю. Поразку Ельянова на другій дошці нівелювали перемоги Іванчука й Моїсеєнка. Всі виграші було здобуто тільки білими фігурами.

Учора надвечір наші протистояли переслідувачам зі збірної США.

 

ТАБЛО

Командний чемпіонат світу (Нінбо, 15–27 липня). 7–й тур. Індія — Єгипет — 2,5:1,5; Вірменія — Угорщина — 2,5:1,5; Азербайджан — США — 1,5:2,5; Україна — Ізраїль — 2,5:1,5; Китай — Росія — 2,5:1,5.

Турнірне становище: Вірменія — 12, Китай, Україна — 9, Росія, Угорщина, США — 8, Азербайджан — 6, Індія, Ізраїль — 5, Єгипет — 0.