І знову разом

26.07.2011
І знову разом

Киянка Маша Коритцева — найсильніша українська «парниця».

У цьому році Азербайджан уперше здобув право провести турнір під егідою Жіночої тенісної асоціації (WTA), тому очікувати великих зірок на «Кубку Баку» було не варто. Минулого тижня на кортах тенісної академії столиці цієї закавказької республіки змагалися переважно представниці пострадянського простору. До числа восьми сіяних як в одиночному, так і парному розрядах потрапила лише одна тенісистка з «далекого зарубіжжя» — румунка Моніка Нікулеску. Хоча формально була тут ще й громадянка Великої Британії, але Олену Балтачу, доньку колишнього футболіста київського «Динамо», чужою аж ніяк не назвеш.

Призовий фонд склав стандартні для новачків 220 тисяч доларів США. Оскільки наступним турніром серії «Великого шолома» буде відкритий чемпіонат США, то всіх влаштовувало, що змагання відбуваються на хардовому покритті — як і в Нью–Йорку.

Українки приїхали до Баку великою групою, тож декілька разів грали одна проти одної. До чвертьфіналу «одиночки» дійшли Марія Коритцева й Катерина Бондаренко. Турнірна сітка звела їх між собою. Попри рейтингові розклади, уродженка Києва Коритцева переграла фаворитку цієї дуелі Бондаренко–молодшу — 7:5, 6:4. Утім у півфіналі Маша не змогла протиставити нічого суттєвого третій ракетці світу, росіянці Вірі Звонарьовій — 1:6, 2:6. Сіяна в Баку під першим номером, Звонарьова закономірно виграла турнір, здолавши у фіналі свою співвітчизницю Ксенію Первак — 6:1, 6:4.

Перетнулися шляхи українок і в парному розряді. Причому у чвертьфіналі Коритцева знову «образила» Бондаренко. Марія в дуеті з білорускою Тетяною Пучек обіграла сестер Катю й Олену на супертайбрейку — 3:6, 6:4, 13–11. Коритцева й Пучек продовжили демонструвати характер і надалі, діставшись до перемоги так само в тенісній «лотереї». Спочатку сіяні під другим номером дівчата перемогли росіянок Олену Бовіну й Валерію Савіних (4) — 6:1, 5:7, 10–7. А у фіналі українка й білоруска обгірали перший дует посіву — це були згадана вище Нікулеску та представниця Казахстану Галина Воскобоєва — 6:3, 2:6, 10–8.

Турнірний шлях Коритцевої — три з чотирьох перемог здобуто на супертайбрейках — дуже нагадав її переможну ходу в лютому цього року в Акапулько, де разом із румункою Йоаною Олару вони здолали всіх опоненток саме в такий «нахабний» спосіб.

Для Марії бакинський титул став уже шостою перемогою в парі на змаганнях під егідою WTA. Причому 26–річна українка здобувала трофеї з п’ятьма різними партнерками. Лише з нинішньою подругою Танею Пучек киянка тріумфувала двічі (уперше — в Гуанчжоу в 2008 році). Отримані в Азербайджані 11 тисяч доларів призових дівчата розділили порівну.

«Я дуже задоволена тим, як провела цей тиждень. Нарешті позитивні результати стали приходити до мене», — потішилася Коритцева. Маша підтвердила реноме найкращого українського гравця в дуеті, піднявшись у парному рейтингу АТР із 76–го на 61–ше місце. Також у першій сотні з наших є Ольга Савчук — вона 84–та.

А в одиночному табелі про ранги найкращі українські тенісистки перебувають на таких рядках: Катерина Бондаренко — 70–та (+5 позицій), Олена Бондаренко — 123–тя (+3), Савчук — 132–га (+2), Леся Цуренко — 135–та (–7), Коритцева — 140–ва (+25).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Чемпіонат Європи з тенісу (U–18, Клостерс, Швейцарія). Дівчата. Фінал. Настя Колар (Словенія, 6) — Софія Ковалець (Україна, 8) — 6:2, 6:1.