Хвилі фінального акорду

26.07.2011
Хвилі фінального акорду

Плавчиня на дистанції в «Орієнт спорт–центрі». Вид знизу. (Фото Рейтер.)

Другий робочий тиждень на чемпіонаті світу з водних видів проходить під акомпанемент плавців, щоправда, не українських. Як розповідав «УМ» головний тренер нашої збірної перед відльотом до Шанхая, головне завдання наших юних збірників — місця у фіналах. Щоправда, в перші два дні таку задачу–мінімум виконав лише Андрій Говоров. До вирішального запливу на 50 м батерфляєм дніпропетровець потрапив із п’ятим часом (23,39 сек), однак у фіналі фінішував останнім, восьмим, (23,64), програвши переможцеві з Бразилії Сезару Сієло Фільйо півсекунди.

Учора за вихід до фіналу боролася ще одна наша олімпійська надія — 17–річна Дарина Зевіна. У своєму півфіналі (100 м на спині) киянка показала четвертий час, однак до вісімки найсильніших не потрапила. Поміж 16 півфіналісток чемпіонка Молодіжних ігор стала десятою.

Далекий від своїх оптимальних кондицій лідер збірної та її старожил — брасист Ігор Борисик. На своїй улюбленій стометрівці донеччанин узагалі не подолав кваліфікаційний бар’єр. Така ж доля на цій дистанції спіткала ще одного нашого співвітчизника — Валерія Димо.

Близькою до нагороди на відкритій воді була марафонка Ольга Береснєва — на дистанції 25 км їй до п’єдесталу не вистачило п’яти секунд.

Нагадаємо, що плавці, які змагаються без чудо–костюмів, прийняли на ЧС естафету в «синхроністок» та стрибунів у воду. Під куполом 17–тисячного «Орієнт спорт–центру» в Шанхаї «водні грації» розіграли сім комплектів нагород, а водні акробати на відритому стрибковому стадіоні — десять. Тут, як–то кажуть, гра йшла в одні ворота, а точніше, в одну скарбничку. Усі золоті медалі у «синхроністок» виграли росіянки. Стабільним результатом відзначилися й українки: шість разів наші співвітчизниці були шостими, й одного разу — п’ятими.

Без сюрпризів завершили змагання й стрибуни у воду. У всіх без винятку дисциплінах на найвищу сходинку п’єдесталу піднімалися королі трамплінів і вишок — китайці. Нагадаємо, в активі наших стрибунів у воду — одна «бронза» (Олександр Горшковозов і Олександр Бондар на 10–метровій вишці).

Водночас підопічні Тамари Токмачової вибороли шість олімпійських ліцензій. В останні дні змагань путівками до Лондона розжилися Ганна Писменська, яка посіла восьме місце на триметровому трампліні, та двоє стрибунів з вишки — уже згаданий Бондар (восьма позиція) і Костянтин Міляєв (12–та).