Октоберфест «мейд ін Чайна»

22.07.2011

Відтепер китайським любителям пива не доведеться їхати до Німеччини, щоб потрапити на знаменитий Октоберфест. Спритний баварський підприємець Міхаель Шоттенхамель, прикинувши, які прибутки можна отримати в країні з понад мільярдним населенням і однією з «найстрімкіших» економік у світі, вирішив організувати в Пекіні «філіал» найвідомішого у світі фестивалю пива.

Звісно, Октоберфест «мейд ін Чайна», як і все китайське, поступається оригіналові: відбувається не в жовтні, не має таких історичних традицій, та й пиво не те... Але масштаби вражають: вісім шатрів розраховані на 84 тисячі людей, а загалом організатори планують приймати до 100 тисяч відвідувачів щодня.

Хоча поки що ці сподівання не справ­джуються — за кілька днів iз початку фестивалю його відвідало набагато менше людей. Воно й не дивно, адже традиційний літровий кухоль пива — мас — на пекінському Октоберфесті коштує 90 юанів (близько 10 євро), а для більшості китайців це неабияка сума. Та й туристів на пекінському святі пива значно менше, ніж на баварському — щоосені на двотижневі гуляння до Мюнхена з’їжджаються до кількох мільйонів відвідувачів iз різних куточків світу.

Організації Октоберфесту в столиці КНР Міхаель Шоттенхамель присвятив кілька років. Близько 300 офіціантів, які обслуговують пекінський фестиваль, пройшли спеціальну підготовку в Німеччині. Пошили для них і традиційний баварський одяг: шкіряні штани до коліна для хлопців та сукні «дірндл» для офіціанток. «Хоча, визнаю, тендітним китаянкам бракує пишних форм баварських дівчат», — із жалем зазначає гер Шоттенхамель.