На китайських гірках

22.07.2011
На китайських гірках

Олександр Моїсеєнко приніс збірній України в трьох зустрічах у Нінбо 2,5 очка.

Паралельно зі світовим форумом із водних видів спорту, що відбувається в Шанхаї, у сусідньому великому місті — п’ятимільйонному Нінбо — триває ще один турнір планетарного рівня. Тут зібралися десять чоловічих збірних із шахів, аби виявити найкращу команду світу. Цікаво, що Нінбо перекладається як «Спокійна хвиля» — і справді, шум у поєдинках гросмейстерів ні до чого.

Запроваджені в 1985 році командні чемпіонати світу з шахів спочатку проводили раз на чотири роки, але потім Міжнародна федерація (ФІДЕ) «збилася з графіка» й після 2005–го організувала такі турніри у 2010 і 2011 роках. Нинішній форум, восьмий за ліком, почався у «Нью сенчері гранд готелі» минулої неділі, а завершиться 27 липня, коли всі збірні зіграють з усіма. Баталії цього року відбуваються на чотирьох дошках, хоча раніше тривали на шести.

Українська збірна перемагала на ЧС–2001 у Вірменії й брала «срібло» на ЧС–1993 у Швейцарії. Утім, попри титул переможця шахової Олімпіади і звання однієї з найсильніших команд планети, на останніх двох турнірах «синьо–жовті» до числа призерів не потрапляли. Схоже, не світить такий успіх нашим чоловікам і цього разу.

Здолавши на старті зі скрипом відвертих аутсайдерів із Єгипту (2,5:1,5), українці з тим же рахунком програли господарям змагань. Потім наче виправилися перемогою над індійцями, зне­кровленими відсутністю Вішванатана Ананда (2,5:1,5). Вирішальне очко на четвертій дошці приніс Олександр Моїсеєнко, котрий замінив свого тезку Арещенка після того, як той двічі програв.

І ось знову маємо поразку зі звичним для нас рахунком — від угорців. Цього разу доля протистояння вирішилася на першому столі. Наш багаторічний лідер Василь Іванчук (рейтинг — 2768) білими фігурами шукав щастя у дуелі з Петером Леко (2717), натомість програв партію. Ще троє наших співвітчизників — Павло Ельянов, Захар Єфименко й Олександр Моїсеєнко — звели свої партії внічию.

Учора по обіді в п’ятому турі українській команді протистояла збірна Азербайджану.

Лідирують поки що найстабільніші серед усіх вірмени. Переможці двох останніх форумів, шахісти Росії, до Нінбо приїхали з новим лідером. Честь «триколора» на першій дошці захищає молодий Сергій Карякін — тепер москвич, а в недалекому минулому — громадянин України, кримчанин. Щоправда, перспективний гросмейстер не надто допомагає своїй новій батьківщині — в його доробку три нічиї й одна поразка.

Невтішно складаються справи ще в одного колишнього представника Криму, Олександра Онищука. Срібний призер ЧС–2010 у складі збірної США вже тричі програв і лише раз переміг.

 

ТАБЛО

Командний чемпіонат світу (Нінбо, 15–27 липня). 4–й тур

Вірменія — Єгипет — 3,5:0,5; Україна — Угорщина — 1,5:2,5; Росія — Азербайджан — 1:3; Ізраїль — Індія — 1,5:2,5; Китай — США — 3,5:0,5.

Турнірне становище: Вірменія — 6, Азербайджан, Китай, Росія, Угорщина — 5, Україна, Ізраїль — 4, Індія, США — 3, Єгипет — 0.