Третій пішов

22.07.2011
Третій пішов

Стрибун із триметрового трампліна Олексій Пригоров — володар олімпійської ліцензії на 2012 рік. (Фото з сайту Daylife.com.)

На попередній планетарній першості з водних видів, яка в 2009 році проходила в Римі, на «олімпійських» висотах китайським стрибунам у воду не підкорилася лише десятиметрова вишка. Руолін Чен програла мексиканці Паолі Еспіносі, а К’ю Бо — британцеві Дейлі Томасу. Учора в Шанхаї Чен прагнула реваншуватися за конфуз дворічної давнини. І «помста» китаянці вдалася. 19–річна спортсменка, завершивши кваліфікацію на другій позиції, зібралася з силами та духом і принесла своїй збірній вже сьо­ме «золото». Хоча тріумф Руолін Чен був би не можливий без «допомоги» співвітчизниці — 15–річної Адан Ху, переможниці кваліфікації. Юне дівча, лідируючи після трьох спроб, не впоралося з нервами й завалило четверту спробу. У підсумку Ху, програвши тріумфаторці 11 балів, стала другою, а третя — чемпіонка світу 2009 року Еспіноса.

Киянка Юлія Прокопчук, нагадаємо, у півфіналі набрала десяту суму балів. Не надто висока кваліфікаційна позиція, яка, щоправда, принесла Юлії олімпійську ліцензію, стала наслідком невдалого виконання четвертого з п’яти обов’язкових стрибків. У фінальній серії українка не помилялася і покращила свій позавчорашній результат на 23 бала. Набравши в підсумку 340,15 очка, наша співвітчизниця піднялася на шосту підсумкову позицію.

Отож шостий день ЧС знову не приніс Україні нагород на трампліні. Однак подарував ще одну олімпійську перепустку — третю за ліком. На триметровому трампліні Олексій Пригоров, потрапивши до числа 12 фіналістів, автоматично пройшов процес ліцензування в Лондон. Харків’янин, котрий завершив півфінальні змагання на шостому місці, завтра спробує поліпшити свій результат у фіналі. Водночас другий українець «на трьох метрах», Дмитро Меженський, залишився за бортом вирішального раунду, посівши у кваліфікації 17–те місце.

Невеличкий привід для радості отримали українські «синхроністки». Звісно, потіснити з насиджених призових позицій російську та китайську команди нашим співвітчизницям не вдалося, однак розміняти чотири шостих місця на п’яте — вийшло. Тут, щоправда, посприяли суперниці. У «комбінацію» не заявилася японська збірна. А саме представниці Японії разом із канадійками в усіх попередніх дисциплінах відтісняли українок від лідируючої трійки.

На відкритій воді українців учора не було. Командний заплив, який уперше потрапив до програми планетарної першості, наші співвітчизники проігнорували — певно, заощаджуючи сили перед сьогоднішнім спринтом та завтрашнім марафоном.

А перші в історії золоті нагороди ЧС у командній гонці здобули плавці зі США. Тріо, складене з двох чоловіків (Ендрю Геммель та Шон Райан) і жінки Ешлі Грейс Твічел, на 1,2 секунди випередило австралійців і більше ніж на 43 секунди — німецьку команду.