Шаблею єдиною

21.07.2011

Три нагороди, по одній кожного ґатунку, опинилися в скарбничці збірної України за підсумками чемпіонату Європи, що закінчився позавчора в англійському Шеффілді. Для порівняння: на двох попередніх першостях континенту українці здобували по чотири медалі.

Цього разу всі трофеї на рахунку шаблісток: «золото» й «бронзу» виграли Ольга Харлан та Галина Пундик в індивідуальному турнірі, а «срібло» взяла наша титулована команда, яка вже тривалий час перебуває серед світових лідерів у своєму виді. Із представників інших фехтувальних дисциплін близько підібратися до п’єдесталу змогла тільки команда чоловіків–шпажистів, що фінішувала четвертою, решта ж — розчарували.

У заключний день змагань свою майстерність доводили команди жінок–шпажисток та чоловіків–шаблістів, які мали статус срібних призерів попереднього ЧЄ. Але цього разу надій на нашу команду було небагато, зважаючи на її останні результати. Дмитро Пундик, Олег Штурбабін, Дмитро Бойко та Андрій Ягодка невдало показали себе в індивідуальних змаганнях, а в командних поступилися в першому ж поєдинку: у чвертьфіналі Україну здолали румуни (35:45), які в підсумку фінішували четвертими. У серії за 5—8–ме місця українці спочатку в запеклій боротьбі програли команді Угорщини (43:45), а потім перемогли іспанців (45:42), відтак посіли підсумкову сьому сходинку.

А наші шпажистки після стартової поразки росіянкам (38:45) здобули дві перемоги — над голландками (45:26) та британками (45:36). Але оскільки перша невдача спіткала українську четвірку ще в 1/8 фіналу, то дівчата посіли лише дев’яте місце. Росіянки фінішували другими, віддавши «золото» збірній Румунії.

«Звичайно, що найбільше я задоволений виступами наших шаблісток, які принесли нам медалі та знову підтвердили авторитет українського фехтування в світі», — каже державний тренер України з фехтування Петро Азарченков. Однак, нагадаємо, жіночу командну шаблю, що принесла стільки слави спортивній Україні, віднедавна вилучили з програми Олімпійських ігор. Тож по дорозі на Олімпіаду–2012 слід налягати на інші номери програми.

До жовтневого чемпіонату світу, який стане найбільшим змаганням фехтувальників цього року, є ще чимало часу.

 

П’ЄДЕСТАЛ

Неофіційний командний залік ЧЄ–2011

З С Б З

1. Італія 6 2 2 10

2. Росія 1 2 7 10

3. Німеччина 1 2 2 5

4. Франція 1 2 1 4

5. Україна 1 1 1 3