Технічна краса

20.07.2011
Технічна краса

«На березі» шанхайської «Орієнт–арени» українська команда синхроністок готується до занурення. (Фото Рейтер.)

У боротьбі за право прийняти грандіозне спортивне шоу континентального або планетарного масштабу учасники конкурсних перегонів усе частіше вдаються до нестандартних маркетингових ходів. Скажімо, в презентації Казані, яка стала господарем чемпіонату світу з водних видів 2015 року, фігурував макет стадіону зi встановленим посеред поля басейном. Мабуть, саме цей проект став козирною картою російської заявки на виборах, які передували старту цьогорічної світової першості на воді.

 

Без Кваші ні туди і ні сюди

Очевидно, свого часу й презентація Шанхаю справила на членів ФІНА незабутнє враження, адже років п’ять тому рішення зробити басейн під дахом багатотисячної критої арени також було неординарним. Настав час, і всесвітньо відома фірма, що спеціалізується на басейнах, упродовж 20 днів встановила у шанхайському «Орієнт спорт–центрі» два водні резервуари, розмірами 50 на 25 м. Один глибиною три метри — для змагань, другий — двометровий — для розігріву. Тут нині проходять баталії синхроністок, де правлять балом росіянки.

Водні грації на чолі з Наталею Іщенко, як умілий рибалка, вивуджують з басейну золоті нагороди. Після вчорашнього «обов’язкового» виступу команд в активі російських «русалок» стало три нагороди найвищої проби. Українки, які на минулорічному чемпіонаті Європи в Будапешті зібрали «бронзовий» комплект, залишились без медалей. «Синьо–жовтий» октет завершив змагання на шостій позиції. У «технічних боях» дуетів Дарина Юшко та Ксенія Сидоренко показали також шостий результат, хоча серед представників європейського континенту, які пробилися до фіналу, наші дівчата мали третю суму балів.

Якщо під дахом «Орієнт–арени» постійно звучить «Слався Отєчество», то по сусідству, де проходять змагання стрибунів у воду, на найвищому флагштоці постійно майорить китайський прапор, як свідчення непереможності місцевих водних акробатів.

Учора стрибуни з КНР, здобувши ще два «золота», поклали до національної скарбнички вже шосту медаль, виготовлену з найціннiшого металу. На метровому трампліні у жінок тріумфувала Тіньгмао Ши, яка на вісім балів випередила свою співвітчизницю Хан Ванг i на 23 пункти — італійку Таню Кагнотто. Свій слід на цьому снаряді, змагання на якому не входять до олiмпiйської програми, залишили й українки, щоправда, не надто відчутний. Олена Федорова, заваливши передостанню спробу, вмить відкотилася з сьомого на десяте місце. А її подруга по команді — Галина Писменська — взагалі не пройшла кваліфікацію.

Напевно, марно літати поміж хмар i гадати, що сталося б, якби на планетарну першість приїхав здоровий Ілля Кваша. Мабуть, призер Олімпіади–2008 у парі з Олексієм Пригоровим зійшов би на п’єдестал і в Шанхаї–2011... Отож честь України на триметровому трампліні вчора захищали Пригоров та Горшковозов. Новостворенiй парі поки що бракує «зіграності». Тож підсумкова шоста позиція — цілком закономірний результат. А перемогли тут, звісно, китайці — Кай Квін/Ютонг Луо.

Куди поділися китайці?

Цікаво, що чим бiльше віддаляєшся від відкритого басейну шанхайського спорткомплексу, тим менш непереможними виявляються китайські «іхтіандри» та «русалки». На місцевому пляжі «Джиншан» розпочалися змагання марафонців. Першими особливості прибережної акваторії випробували жінки, котрі розім’ялися на десятикілометрівці. Увесь п’єдестал — за європейками. Перша — британка Кері Пейн, друга — італійка Мартіна Грімалді, третя — гречанка Маріанна Лимперта. Краща з китаянок — Фанг — лише 12–та. Чемпіонка Європи–2011 на 25 км iз Маріуполя — Ольга Береснєва — фінішувала 15–ю, її молодша колега по збірній Альона Бербасова — 41–ю.