«Без України європейський проект виглядає незавершеним»

15.07.2011
«Без України європейський проект виглядає незавершеним»

Віктор Ющенко: «Україна самотужки тримає лінію оборони, щоб захистити свої інтереси та європейців».

В іспанському місті Сан–Себастьян цими днями відбувся міжнародний семінар з питань Центральної Європи. До участі в ньому найавторитетніша медіа­–організація континенту — Асоціація журналістів Європи, яка виступила ініціатором цієї зустрічі, запросила поважних політиків, дипломатів, керівників ЗМІ, екс–керівників низки країн. Серед них — попереднiй Президент України Віктор Ющенко, екс–президенти Польщі Олександр Кваснєвський та Румунії — Петре Роман. Також у семінарі брали участь екс–комісар ЄС iз питань торгівлі та політики добросусідства Беніта Ферреро–Вальднер, колишнiй президент Європарламенту Енріке Барон, президент Асоціації журналістів Європи Дієго Гарседо. Головні теми, які обговорили учасники — пріоритети напрямів розвитку країн пострадянського простору та їхні подальші стосунки з Росією, яка відновила свою економічну та військову потужність. Проте так і не стала країною, де панують верховенство права і демократія.

Віктор Ющенко у своєму виступі «Уроки для України і для Європи» наголосив: наша країна, яка все ще перебуває в перехідному стані між авторитаризмом радянського зразка і демократією, навіть через 20 років незалежного існування знову стоїть перед вибором свого майбутнього. У 2004 році під час Помаранчевої революції народ України чітко сказав, у якому напрямi хоче рухатися — до Європи. Але п’яти років виявилося недостатньо для досягнення глибоких демократичних змін. Натомість для російського авторитарного режиму наша держава та Грузія як найближчі сусіди виявилися найзручнішими, щоб творити образ «зовнішнього ворога», якого так потребує «російська маніпулятивна демократія». Для Грузії це навіть закінчилося військовою агресією. «Війна щодо України ведеться на іншому — енергетичному — рівні, — наголосив Віктор Ющенко. — Проте жертвою цієї війни стає не лише економіка України, а й споживачі російського газу в Європі. І зараз Україна фактично самотужки намагається тримати лінію оборони, щоб захистити не тільки свої інтереси, а й європейців. На жаль, у газовій війні, яку веде Росія проти України, Європа часто вмиває руки, зводячи цей геополітичний конфлікт до суперечки між двома компаніями — «Нафтогазом України» та російським «Газпромом». «Але велика відповідальність за Україну лежить і на Європі, — наголошує Ющенко. — Бо якщо демократія в Україні зазнає поразки, під великим сумнівом перебуватимуть і перспективи об’єднаної Європи».

Віктор Ющенко переконаний, що «без України європейський проект виглядає незавершеним, і припинення процесу розширення ЄС на західних кордонах України несе в собі потенційну загрозу глибокого розколу Європи, появи нової «залізної завіси» та нової «імперії зла». «Потрібно відверто сказати, що одним із ключових чинників, які стимулювали б реформи в Україні і робили її успішною, стала б реальна перспектива членства нашої країни в ЄС, — переконаний Ющенко. — Сподіваюся, що Європа розуміє це. Адже ніщо не може бути кращою рекламою шляху, обраного об’єднаною Європою, ніж країна, яка, пройшовши крізь труднощі становлення, стала рівноправним партнером європейської спільноти».