Скоро жінки перемагатимуть чоловіків?

15.07.2011
Скоро жінки перемагатимуть чоловіків?

Єдиноборство шведки Жозефіни Оквіст з японкою Адзусою Івасімідзу. (Фото Рейтер.)

Жіночий футбол — гра непередбачувана. Хто хоч раз наживо спостерігав за протистояннями «амазонок» із м’ячем, думається, зберігає у пам’яті головні моменти тих баталій. Років 14—15 тому, на етапі змужніння вітчизняного жіночого футболу, автор цих рядків уперше побував на грі збірної України. Вражень — маса. Звичайний матч відбіркового турніру чи «на Європу» чи «на світ», не пам’ятаю, перетворився на справжню драму. Гравчині в доволі простих епізодах легко доводили ситуацію біля власних воріт до кипіння, не реалізовували безліч, здавалося, стовідсоткових голевих моментів, а воротарки зі ставленням до «метеликів» змушували хапатися за серце ледь не весь стадіон. М’ячі, пропущені з центра поля, були не рідкістю. От таким був дівчачий футбол на стадії становлення.

Перший чемпіонат світу з футболу серед жінок відбувся лише в 1991 році. Відтоді увага прекрасної половини людства до шкіряного м’яча лише зростає, так само, як і майстерність. І зараз за рівнем гри провідні жіночі збірні виглядають не гірше багатьох чоловічих. У ФІФА передбачають, що невдовзі чисельністю чоловіча та жіноча армії футболістів зрівняються. А статистика свідчить, що нинішній, шостий за ліком, жіночий «мундіаль» став рекордним за кількістю глядачів на трибунах стадіонів у Німеччині. Там позавчора відбулися півфінальні двобої.

Однак, незважаючи на вирішальний статус поєдинків, інтерес німецьких уболівальників до першості дещо згас. Адже господарки турніру — поки ще чинні чемпіонки світу — зійшли з дистанції. У чвертьфіналі німкені поступилися збірній Японії, пропустивши вирішальний м’яч в екстратаймі.

Не виключено, що чемпіонський титул «бундестімки» передадуть саме представницям Країни Східного Сонця, чия гра у півфінальному протистоянні зі шведками просто вразила. Жіноча збірна Японії мимоволі нагадала непереможну «Барселону»: тотальний контроль м’яча, віртуозна, як для жінок, техніка, точний короткий пас, висока швидкість прийняття рішень. І не важливо, що здобути перемогу японкам допомогли помилки голкіпера суперниць, яка почала нервувати в найбільш відповідальний момент. На початку другого тайму Хедвіг Ліндаль за рахунку 1:1 не впоралася з верховою подачею, відбивши м’яч прямісінько на ногу опонентці. А через чотири хвилини шведка невдало зіграла на перехопленні за межами штрафного майданчика, дозволивши Наомі Кавасумі забити у порожні ворота.

«Ми повинні виграти «золото» і стати чемпіонками для тих людей у світі, які вірять у Японію. Наразі ж ми не задоволені нашими успіхами», — сказала форвард збірної Японії Шінобу Оно. Досягти вершини азійкам буде нелегко, адже у фіналі їм протистоятимуть дворазові чемпіонки світу — футболістки США.

Хоча свій останній титул американки виграли в далекому 1999 році, і півфінальний матч проходив за сценарієм француженок, яких теж підвела страж воріт, однак багатолітній досвід тренерського штабу команди США може зіграти вирішальну роль у недільному матчі за «золото». «Сьогодні ми не надто добре грали. Франція виглядала переконливіше. Але наша команда знайшла шлях до перемоги. Визнаю, що я припустилася кількох тактичних помилок, але помічники виручили мене, порадивши зміцнити півзахист, коли француженки почали нас переважати», — сказала головний тренер збірної США Піа Сундхаге.

Відзначимо, що упродовж гри збірна Франції мала колосальну перевагу за кількістю ударів по воротах — 25:11. Однак невпевнені дії на останньому рубежі другого кіпера «триколірних» призвели до капітуляції європейок — 1:3.

 

ТАБЛО

Жінки. Чемпіонат світу (Німеччина). Півфінали. Франція — США — 1:3 (Бомпастор, 55 — Чені, 9; Уамбах, 79; Морган, 82), Японія — Швеція — 3:1 (Кавасумі, 19, 64; Сава, 60 — Оуквіст, 10).

* * *

Кубок Америки (Аргентина). 3–й тур. Група В

Парагвай — Венесуела — 3:3 (Алькарас, 33; Барріос, 63; Ріверос, 86 — Рондон, 51; Міку, 90; Перосо, 90), Бразилія — Еквадор — 4:2 (Пато, 28, 61; Неймар, 49, 72 — Кайседо, 37, 59).

Підсумкове становище: Бразилія, Венесуела — 5, Парагвай — 3, Еквадор — 1.

* * *

Ліга чемпіонів. Другий кваліфікаційний раунд (перші зустрічі). Матчі середи

«Зестафоні» (Грузія) — «Дачія» (Молдова) — 3:0, «Мальме» (Швеція) — «Торсхавн» (Фарери) — 2:0, «Маккабі» (Х, Ізраїль) — «Борац» (Боснія і Г.) — 5:1, «Бангор Сіті» (Уельс) — ГІК (Фінляндія) — 0:3, «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Нефтчі» (Азербайджан) — 3:0, «Шкендербеу» (Албанія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 0:2, «Сконто» (Латвія) — «Вісла» (Польща) — 0:1, «Штурм» (Австрія) — «Відеотон» (Угорщина) — 2:0, «Лінфілд» (Півн. Ірландія) — БАТЕ (Білорусь) — 1:1, «Русенборг» (Норвегія) — «Брейдаблік» (Ісландія) — 5:0, «Партизан» (Сербія) — «Шкендія» (Македонія) — 4:0.