1995. Кучма проти Мороза, ваучери і крах «Динамо»

14.07.2011

Ваучеризація по–українському

Початок чекової приватизації. У січні Ощадбанк почав видачу іменних приватизаційних сертифікатів мешканцям Київщини, Житомирщини, Кіровоградщини, Хмельниччини та Запоріжжя. А з 1 лютого розпочалася «ваучеризація» решти областей держави. «УМ» друкує три поради — «три кроки назустріч власності».

Цитата: «За отриманий сертифікат можна придбати акції одного з підприємств, які приватизуються, або одного з інвестиційних фондів, або доручити ваучер одному з довірчих товариств. Пам’ятайте: сертифікат не можна ні продати, ні подарувати. До кінця року отриманий у відділенні Ощадбанку за місцем прописки ваучер можна буде обміняти на акції більш як восьми тисяч підприємств».

На кінець осені ваучери отримали лише 24 мільйони громадян, а дрібними інвесторами стали тільки 3 мільйони.

«Десятибальний шторм у морі «Бласко»

«Екс–президент акціонерної судноплавної компанії тікає за «кудюкіни гори», однак це його не рятує».

24 січня Президент Леонід Кучма видав указ про скасування розпоряджень свого попередника Леоніда Кравчука від 1993 р. про створення й функціонування судноплавного концерну «Бласко–ЧМП» і призначення його президентом Павла Кудюкіна (ішлося про приватизацію Чорноморського морського торгового пароплавства). Кудюкін утік за межі України, але його затримали в Москві та доставили до Києва в наручниках.

«Блек Джек» вилітає на історичну батьківщину»

«19 важких стратегічних бомбардувальників Ту–160 (останнє досягнення військової авіації СРСР) та 21 бомбардувальник Ту–95 буквально за безцінь передані Росії. Більш прийнятного виходу, як обміняти їх по бартеру на комплектуючі, авіапальне та пільговий капремонт літаків, що залишаться в Україні, у нас немає, вважає командувач ВПС Володимир Антонець».

Чорний день залізниці

Розслідування «УМ»: «Катастрофа «України». Крапки над «і».

9 лютого поїзд Київ—Москва зазнав аварії через недбальство машиністів та посадовців. Загинуло четверо, 52 травмовані.

«За «Льонею Голубковим» в Україні встановлено нагляд»

Услід за першими бунтами вкладники довірчих товариств — щоправда, менших за розмахом, аніж дітища Мавроді в Росії, — в Україні створили Комітет у справах нагляду за діяльністю цих товариств. Запропоновано передбачити, аби статутний фонд трастів становив не менш як 15 тисяч мінімальних зарплат.

«Довірча лихоманка» почалася у Дніпропетровську біля філії харківської страхової компанії «Саламандра», де зібралося небачено багато людей, що вимагали віддати вкладені внески. Серед тих, хто страйкував, були і люди, які довірили «Саламандрі» по 230—300 млн. крб.

«Симфонією успіху «Меркурія» диригує прокуратура»

Президент скандальної фірми «Меркурій» Семен Юфа утік від кримінального переслідування в Ізраїль. Пайщики вимагають повернення грошей, але в березні першочергово повертають кошти лише інвалідам і пенсіонерам.

«Масолова пенсія підкралась непомітно, і Євгенові Марчуку відкрилася дорога в небо»

Президент Кучма 1 березня прийняв заяву про відставку прем’єр–міністра Віталія Масола і призначив в. о. глави уряду амбітного віце–прем’єра — екс–голову СБУ Євгена Марчука.

Аналізуємо: «Тверда і разом iз тим не твердолоба позиція Марчука як куратора наших стосунків з Москвою стала причиною пророцтв багатьох російських газет: Євген Марчук буде третім Президентом України. Ворожити на газетах — не надто вдячна справа, а спроможність подібних прогнозів може підтвердитися уже невдовзі, коли Марчук зарекомендує себе як в.о. Прем’єра».

Один із перших кредитів МВФ Україні «стенд–бай» прийшов у середині весни.

Перша частина — 997 млн. доларів, друга — 249 млн.

Ексклюзивний коментар голови НБУ Віктора Ющенка «Україні молодій» у перерві засідання Ради регіонів на Вінниччині: «Я хочу сказати, що мова йде про українську програму. Це робота українських економістів, це наші — не імпортовані цілі, наші інструменти їх досягнення. Хіба нам потрібні підказки про те, що для скорочування дефіциту бюджету з емісії грошей потрібно переходити на емісію цінних урядових паперів? Ці норми є класичними, і в березні Нацбанк починає торги цінними паперами уряду».

«Спорт і «Спрут» поруч ідуть»

Убивство директора ФК «Шахтар» Ахатя Брагіна під час футбольного матчу «гірників» із «Таврією» 15 жовтня. Крім Брагіна, відомого на прізвисько Алік Грек, вибух забрав на той світ п’ятьох його охоронців.

Наступником Грека на посаді президента «Шахтаря», і взагалі новим господарем Донецька, став Рінат Ахметов

«Страшна таємниця Мінмашпрому: ми хочемо продавати танки вагонами».

Дебют українського ВПК на виставці військової техніки «Айдекс–95» в Об’єднаних Арабських Еміратах.

«Білл Клінтон у Києві. Гра без саксофона».

Президент США приїхав 10 травня.

«Чорноморський флот. ПроСОЧИлося»

Одна з основоположних угод між Україною та Росією про розподіл Чорноморського флоту. На зустрічі Кучми та Єльцина в Сочі флотське майно поділили 50 на 50, а кораблі — з розрахунку 81,7% Росії і 18,3% — Україні. Підтверджено приналежність Севастополя Україні, але в ньому розміщується основна база ЧФ Росії.

Борис Єльцин: «Ми в цьому питанні поставили крапку».

Володимир Горбулін: «Президенти поставили двокрапку».

«Україна. Перша космічна швидкість»

«Старт із космодрому «Плесецьк» першого українського супутника з красивою назвою «Січ» відкрив нову еру в історії нашої державності. Хоча злі язики подейкують, що Росія зробила все, щоб насолити українцям — за 30 секунд до старту в паливному відсіку відмовило реле російського виробництва, через що старт відбувся наступного дня».

Приналежність острова Зміїний

визнано однією з головних проблем, які можуть стати на заваді підписанню великого договору між Україною і Румунією.

Клаптик суші в Чорному морі відвідали міністр оборони Валерій Шмаров, міністр закордонних справ Геннадій Удовенко та голова Держкомкордону Віктор Банних.

«Ще не вмерла Україна!» — підтвердив Страсбург»

9 листопада — офіційна церемонія вступу України до Ради Європи за участю Прем’єра Євгена Марчука та глави МЗС Геннадія Удовенка. Україна підписала Статут РЄ та Європейську конвенцію з прав людини і протокол до неї.

«Трудовий земляк Президента»

Дніпропетровщина потроху стає «кузнею кадрів виконавчої влади». Першим віце–прем’єром призначений Павло Лазаренко, який доти був «губернатором».

Прем’єр–міністр Євген Марчук потроху втрачає вплив і шукає запасний аеродром, виграючи довибори у Верховну Раду в мажоритарному окрузі на Полтавщині.

Золоті дівчата

Жіноча збірна України з баскетболу виграла «золото» чемпіонату Європи в Чехії, обігравши у фіналі італійок.

Тренер Володимир Рижов розповів «УМ»: «Головне — в нас є команда. І зал у Брно уболівав за нас. Запам’яталося, що як тільки російські вболівальники хотіли вигукнути «Росія!» і вимовляли звук «р», у палаці гриміло: «Україна!»

Провідні виконавиці — Олена Жирко, Марина Ткаченко, Людмила Назаренко.

«Час розплати настав»

«Українці, вивезені під час війни на роботу до Німеччини, нарешті отримають від німецького уряду щось схоже на компенсацію — від 600 до 1000 німецьких марок кожному».

 

У суперечці за владу

За рік до Конституції

«Добре, що грали не на Крим». На стадіоні «Динамо» в Києві відбувся перший матч між збірними Верховної Ради України та Держдуми Росії. Перемогли росіяни — 3:1. Єдиний гол господарів на рахунку борця з організованою злочинністю Миколи Карнауха. За матчем із VIP–ложі стежили Президент Леонід Кучма та Голова ВР Олександр Мороз, між якими набирала обертів конституційна суперечка за владу.

Після того як Верховна Рада на вимогу Президента не ухвалила остаточного рішення щодо закону про розподіл влади, Леонід Кучма своїм указом призначив на 28 червня всеукраїнське опитування населення щодо довіри Президенту і Верховній Раді.

Аналітика «УМ». «У повітрі запахло повторенням політичних помилок Росії з її Білим домом і радикалами в «Останкіно».

Заголовок: «Парламент іде на ви, а Президент іде на ВР. Чи правильним шляхом ідете, товариші?»

Розрядка протистояння: 8 червня Президент Кучма і спікер Олександр Мороз підписали Конституційний договір про розподіл влади (т. зв. «малу Конституцію» до прийняття повноцінної), який напередодні 240 голосами затвердила Верховна Рада.

 

БІЙКА РОКУ

«Кривавий похорон,

який став демонстрацією безсоромності політиків і безбожності довколацерковних радикалів».

18 липня спецзагони міліції жорстоко побили учасників похорону Патріарха Київського Володимира (Романюка). Маніфестація, очолювана радикалами з УНА–УНСО, завернула до Святої Софії, хоча поховання на території історичної пам’ятки не було санкціонеоване владою. Предстоятеля УПЦ КП поховали біля воріт собору з боєм — після сутичок зі спецназом, застосування сльозогінного газу тощо.

 

СКАНЛАЛ ІЗ ШУБАМИ

«Динамо» знову в «офсайді»,

або «Іспанська провокація для чемпіона»

За спробу підкупити іспанського арбітра Антоніо Лопеса Ньєто у переддень зустрічі «Динамо» (Київ) — «Панатинаїкос» (Афіни) український клуб знято з розіграшу Ліги чемпіонів з наступною трирічною дискваліфікацією.

Причиною скандалу стали дві шуби з натурального хутра, які іспанець підібрав в одному з київських магазинів. При передачі шуб був присутній голова Спілки адвокатів Віктор Медведчук, який намагався з’ясувати, чим невдоволений Ньєто.

Кияни виграли перший матч групового турніру ЛЧ з рахунком 1:0, але результат було скасовано. До Ліги чемпіонів включили попереднього суперника «Динамо» у кваліфікації — данський «Ольборг», а працівників клубу Василя Бабійчука та Ігоря Суркіса на два роки відлучили від навколофутбольної діяльності.

«Інцидент є підлою провокацією», — залишався при своїй думці президент клубу Григорій Суркіс. Після апеляції дискваліфікацію «Динамо» скасували, однак команда прожила рік без єврокубків.

 

СПРАВИ ГАЗЕТНІ

Передплата

Останній рік, коли «УМ» виходила двічі на тиждень. Вартість місячної передплати в першому півріччі становила 30 тис. купоно–карбованців. У другому — вже 100 тис. (або 600 тис. на півріччя). Для порівняння: навесні 100 тис. коштував десяток яєць на базарі.

Проривом­ стала передплатна кампанія на наступний рік. На шість місяців 1996–го «УМ» можна було підписати за 900 тис. крб. — це й так була одна з найнижчих цін серед центральних газет. Крім того, редакція здемпінгувала і влаштувала для молоді — учнів 8—11 класів, ПТУ, технікумів та студентів — пільгові умови передплати: лише 300 тис. крб. на півріччя. Завдяки цьому по закінченні передплати у грудні з’ясувалося, що в першому півріччі 1996 року «УМ» буде у трійці наймасовіших газет України з тиражем понад 200 тис. примірників плюс роздріб.

Лотерея

У п’ятому розіграші передплатної лотереї від «України молодої» автомобіль «Таврія» виграла наша передплатниця Ольга Кусик із села Полонки Прилуцького району Чернігівської області — соціальний працівник, мати чотирьох синів.

Були й інші призи — супутникові антени, радіоприймачі «Славутич», зарядно–відновлюючі пристрої для акумуляторних батарей, книжки.

Дизайн

21 березня вийшов у світ перший номер «УМ», зверстаний суто в комп’ютерному центрі редакції на комп’ютерах Apple Macintosh. Із того дня лого «Україна молода» на першій шпальті набуло вигляду, який зберігся досі.

Комп’ютерним центром керував студент КПІ й водночас Християнського університету Володимир Булатов. Відтак дизайн газети став полем довготривалих експериментів зі стилями, шрифтами тощо.

Нововведення

У першому номері 1995–го до читачів прийшов гранд–кросворд від Ярка Бантини «Пам’ять серця», заснований на подіях попереднього року. Ця традиція не переривається ось уже 15 сезонів.

Того ж року в газеті починає виходити вкладка «Здоров’я молодих» на чотирьох шпальтах.

У рубриці «Ля–ля–фа» «УМ» почала друкувати тексти українських хітів. Першими були «Наркомани на городі» «Братів Гадюкіних».

Із 21 березня «УМ» почала давати на першій шпальті курс долара за результатами торгів на УМВБ. Старт був із 137 100 крб., а закінчився рік курсом 179 400 крб. за долар.

Наші

19 червня помер від інсульту завідувач відділу спорту «УМ» Борис Антонович Нартовський. Вічна пам’ять.

Із вересня на посаду редактора «УМ» повернувся з адміністрації Президента Михайло Дорошенко.

 

«УМні» ОБЛИЧЧЯ РОКУ

Голова адміністрації Президента Дмитро Табачник:

«Парламент не повинен вказувати Президентові».

 

Секретар Ради національної безпеки Володимир Горбулін:

«Україна може бути і буфером між Росією та НАТО, і перехрестям з двостороннім рухом. Це достатня підстава, аби мати з НАТО особливі стосунки».

 

Голова НБУ Віктор Ющенко:

«У відставку я не піду... Будь ласка, не називайте мене монетаристом. Я — монетарист. Але в нас це слово розуміють як лайку».

 

Перший віце–прем’єр Павло Лазаренко:

«Я перший віце–прем’єр, а не лобіст. На мені висять як стратегічні питання, так і організаторська робота у самому Кабінеті Міністрів».

 

Новий Генеральний прокурор Григорій Ворсінов:

«До Нового року в суди буде передано десять гучних справ. Докази знайдено».

Цитата: «У справі Звягільського, який переховується в Ізраїлі, проблема полягає винятково в наявності міждержавних угод. У нас уже намічається співпраця, де в чому допомагає Інтерпол. Будемо вимагати інтернування».

 

Голова Верховної Ради Криму Сергій Цеков:

«Усі ті труднощі, які переживає зараз Україна, багато в чому пов’язані з проблемою її відношення до Криму»...

«Криміногенна ситуація на півострові в першу чергу пов’язана з проблемами, які існують у керівництві республіки (конфлікт парламенту Криму з президентом Юрієм Мєшковим). І, безумовно, апогей криміногенної напруженості прийдеться на початок приватизації».

Голова новоствореного Держкомітету з телебачення і радіомовлення Зиновій Кулик:

«Телебачення — це не обличчя, а очі нації. Не хочу сказати нічого поганого, але очі в нас дещо тупуваті».

 

Керівник служби протоколу Президента Георгій Чернявський:

«Тост Президента — це офіційний документ, у якому висловлюється офіційна політика держави».

 

Міністр охорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки Юрій Костенко:

«Коли Захід нас дотисне і ми закриємо ЧАЕС, допомога Чорнобилю стане ілюзією. Свій хрест ми будемо нести самі, тож слід керуватися власними національними інтересами».

 

Віце–прем’єр–міністр Анатолій Кінах:

«Ейфорії від призначення в мене немає». (Керівника Миколаївщини перевели на Київ).

 

Перше інтерв’ю «УМ» із митрополитом Філаретом, місцеблюстителем патріаршого престолу УПЦ КП (патріархом він став у жовтні 1995–го):

«Я думаю, що наша церква буде гнаною. На неї чинитимуть тиск, накладатимуть різні обмеження. Українська церква буде чужою в Україні, а чужа — своєю. Але історія свідчить, що гоніння на церкву тільки зміцнюють її. Вірю, що прийде час, і все православ’я у нас об’єднається в єдину церкву — українську».

 

Микола Плав’юк, останній президент УНР в екзилі, голова ОУН(м) та Фундації ім. Ольжича:

«Дай Боже, щоб Президент України ніколи більше не діяв у вигнанні».

«Я зараз вживаю усіх засобів до єднання українських націоналістів (мельниківців і бандерівців). Минулого року кинув клич створити для участі у виборах контактно–координаційну комісію, щоб не йти удвох в одному окрузі. Але, вибачте, я не підпишуся під заявами УНА–УНСО про потребу створити панслов’янську державу або під закликами іншої групи розв’язати питання нацменшин в Україні автоматами».

 

Голова Державного митного комітету Юрій Кравченко:

«Сьогодні я скажу невпевнено, завтра — більш твердо, а післязавтра я — класик. Я розбудовую митну систему держави».

 

Голова Національного комітету боротьби зі СНІДом при Президенті Валерій Івасюк:

«Знайдено метод боротьби зі СНІДом. «Україна молода» — перша газета, якій я повідомляю цю сенсацію».

 

Останній перший секретар ЦК КПУ Станіслав Гуренко:

«Розплачуюся за гріхи, яких не коїв... Писати мемуари — це ображати живих і зневажати мертвих».

 

Чоловік Софії Ротару Анатолій Євдокименко

в інтерв’ю «УМ» спростував заяву композитора Євгена Доги, який стверджував, ніби Ротару не співає з 1974 року: «Вийшли три компакт–диски в Німеччині і два — в Австрії, 18 гігантів на фірмі «Мелодія». Ви бачили по ТБ два кліпи з Софією Ротару. Вартість кліпу сьогодні — 50–60 тисяч доларів. Якщо хтось бажаючий знайдеться, щоб заплатити такі гроші, кліпів буде багато».

 

Режисер Марк Захаров:

«Олександр Ісайович Солженіцин все одно правий, коли говорить, що три великі слов’янські народи повинні об’єднатися у якийсь новий союз».

 

Олена Мархасьова, продюсер групи «Брати Гадюкіни»:

«Ми досягли визнання і популярності, але щоразу має бути нова музика. Потенція «Гадюкіних» невичерпна. Минулий рік ми присвятили розвитку кількох ідей, що йдуть у контексті створення машини шоу–бізнесу. Почали роботу над створенням музичного кафе, рок–дискотеки, музичного магазину, студії звукозапису, провели перший міжнародний конкурс молодіжної моди, разом із «Плачем Єремії» одержали українські «Греммі» — перші призи на фестивалі «Старі зірки нового року».

 

Режисер Юрій Іллєнко:

«Хочу зняти фільм із назвою на літеру «а», щоб стояв у довідниках на початку. Бо всі фільми, які я досі знімав, починаються на такі далекі літери. Придумав: «Агасфер». Про друге пришестя Христа та Антихриста — негласного шефа КДБ у Москві».

 

Акторка Людмила Єфименко:

«Весь час чую докори, що мій чоловік Юрій Іллєнко скрізь знімає свою дружину. Але не звертаю на це уваги. Я не злопам’ятна і швидко прощаю людей. Знаю, що роблю свою справу з чистою совістю. І якщо Юра зніматиме якийсь фільм, а для мене в ньому ролі не буде, мені буде гірко через те, що ми не разом на зйомках».

 

Наталія Сумська, акторка і співачка:

«Мені цікаво жити придуманим життям, бо реальне — оманливе і несе багато розчарувань. У рекламі зніматися не хочу, виняток — знімуся в рекламі Українського будинку селенгу, який фінансово підтримує мій музичний проект».

 

Французький актор П’єр Рішар:

«Кажуть, що великі коміки — це й найкращі трагічні актори. Хоча я не думаю, що це так».

 

Голова Федерації футболу України Віктор Банников:

«Ми продаємо свої таланти не від щедрості, а від бідності».

«Тренер збірної Коньков — порядна і смілива людина, він не побоявся у важку хвилину взяти в руки кермо побитого корабля».

 

Популярна співачка Ірчик зі Львова:

«Колись я мріяла про квартиру, машину, гроші. Тепер у мене побутових проблем немає, я всім забезпечена. Треба щось значити як професіонал, і тоді все прийде саме. У Москві, наприклад, квартиру мені купили люди, які зацікавлені в мені як у співачці... Тексти мені пише Левко Дурко (Бебешко), а музику — його брат Володимир».

 

Співак EL Кравчук:

«Я не соромлюсь, коли мене називають співаком, від якого плачуть дівчата й жінки».

 

Співачка Жанна Боднарук:

«Студія у спальні — це не розкіш, а виробнича потреба».

 

Московська прима від астрології Тамара Глоба:

«Уже через два роки Україна прагнутиме до нового об’єднання незалежних держав. Соціальних конфліктів найближчим часом не буде. Кучма протримається ще два роки, а далі буде колегіальне керівництво. Спочатку рада з трьох осіб, а далі залишиться двоє — причому одна з них жінка, яка надалі займатиме чільне місце».

 

Також гостем редакторського кабінету «УМ» був посол КНР в Україні Чжен Чжень, а на шпальту «Політика» кілька разів дописував політолог Олександр Зінченко, який згодом стане впливовим політиком всеукраїнського масштабу, державним діячем.

А взагалі, перелічені особи — показова, однак лише незначна частина інтерв’юйованих «Україною молодою».

 

ЗАГОЛОВКИ РОКУ

«Український парламент нагадує український холодильник: і той, і інший варто частіше «розморожувати» (про політику спікера Мороза)

«У Кабміні взялись за ножі» (про скорочення витратної частини бюджету)

«Борис Єльцин убиває синів Грозного» (перша війна в Чечні)

«Не їжте на СНіДанок сирих Україн»

«Хоча ви й праві, але маєте рацію» (про реєстрацію УНА–УНСО)

«Пам’ятай, дитино: мова наша — наче солонина. Проблему якої можна обсмоктувати скрізь»

«Не змерзнеш, бурячок?»

  • Анатолiй Александров: Чорнобиль приголомшив мене

    У серпнi 1929 року Київська єдина трудова школа №79 готувалася до нового навчального року. Викладачi юрмилися бiля учительської, весело розглядаючи один одного. То була щаслива серпнева пора, коли тривала вiдпустка налила тiло мiцнiстю та здоров’ям, коли буденна рiч, до якої в серединi року поставишся цiлком серйозно, тепер здатна викликати веселий, нiчим, до речi, не обумовлений смiх. >>

  • Атомний феномен забуття

    Трагедія на Чорнобильській станції сталась у ніч iз 25 на 26 квітня 1986 року. У результаті радіоактивними елементами було забруднено 150 тисяч квадратних кілометрів територій, постраждало близько п’яти мільйонів людей... >>

  • Трофеї Кобзаря

    Великий поет Тарас Григорович Шевченко завжди був на боці знедолених. Співчуття до них, нетерпимість до насильства, жорстокості, несправедливості, приниження людської гідності було властивістю його душі. У цьому плані показовим є і ставлення Кобзаря до «братів наших менших». >>

  • Жіночі обличчя Майдану

    Із перших днів Революції гідності жінки поводилися не менш активно, аніж чоловіки: готували на польовій кухні; допомагали пораненим; носили дрова, шини та бруківку; патрулювали райони Києва. Під час протестів жінки ставали на лінію вогню і пліч-о-опліч iз чоловіками виборювали свободу та можливість жити в європейській демократичній країні. >>

  • Незламний спротив

    «Майдан по-звірячому зачистили. Десятки поранених. Десятки затриманих. Такого Україна ще не бачила», — так о п’ятій ранку депутат Андрій Шевченко повідомив про незаконну акцію силовиків проти учасників Євромайдану. >>

  • 94 дні Гідності

    «Зустрічаємось о 22:30 під монументом Незалежності. Вдягайтесь тепло, беріть парасолі, чай, каву, хороший настрій та друзів», — із цього повідомлення журналіста Мустафи Найєма у «Фейсбуці» два роки тому розпочався Євромайдан. Тієї ночі у центрі української столиці зібралося близько тисячі людей, а вже наступного дня подібні акції пройшли чи не в кожному обласному центрі країни. >>