Благословення проти насильства

14.07.2011

В Україні дедалі важче знайти мешканця, який був би задоволений станом суспільної моралі в країні. І не дивно: вже навіть увімкнути трансляцію засідань Верховної Ради при дітях лячно, бо там таке можна побачити!.. Як свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна, 60,2% українців вважають моральний рівень суспільства низьким, 29,4% — середнім і лише 2,1% відчайдушних оптимістів характеризують його як високий. Такі дані навів голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький під час презентації проекту Концепції захисту суспільної моралі в Україні. В умовах глобального інформаційного суспільства, наголосив він, держава має виконувати нову функцію — захищати суспільне здоров’я.

За словами Василя Костицького, сьогодні є три найбільші ризики, які очікують нашу країну в цьому плані: соціально–економічний, здебільшого пов’язаний із медіа–бізнесом, який «виховує» населення; ціннісно–орієнтаційний, що викликаний неспроможністю людей задовольнити свої духовні потреби («Квиток на концерт коштує приблизно 900 гривень, тому в людей немає доступу до культурних надбань!»). І третім небезпечним фактором є соціально–деформаційні проблеми, що стосуються агресії, насильства та естетики зла, а не боротьби з ним. Для ліквідації ризиків Національна комісія розробила пріоритетні напрями діяльності. У ході обговорення Концепції сформовані основні пропозиції щодо її реалізації на практиці.

Ігор Бабій, голова правління громадської організації «Асоціація замовників і виробників соціальної реклами в Україні», запропонував чіткіше сформувати концепцію здорового способу життя: «За порадами деяких лікарів трохи алкоголю — це корисно для здоров’я, а хтось вважає, що необхідно від нього відмовитись узагалі». Він же вніс пропозицію щодо соціальної реклами, яка повинна існувати й увійти в Концепцію. Але її слід урегулювати: «про вірність і стриманість ми не бачимо нічого на телеекранах, але реклами презервативів — достатньо», отже, слід робити висновки.

Значною проблемою залишається інтернет, засмічений інформаційним брудом. Тому кроком уперед є проект підготовки переліку так званих «білих сайтів», рекомендованих для дітей з урахуванням думки громадськості. Крім того, Національна комісія залучилася підтримкою церкви як найбільш впливової суспільної інституції. Тому вважає свою роботу «благословенною».

«Ми не формуємо суспільну мораль, а намагаємось захистити ту, яка була сформована сто, двісті років тому», — наголосила Лілія Григорович, перший заступник голови парламентського Комітету з питань охорони здоров’я. Адже наймогутніша база економічного зростання — це духовний потенціал людини, тому не можна говорити про успішний розвиток країни, яка страждає від «духовних хвороб».

Ірина КОСТЮК