«Синя» хмара відступає

14.07.2011

Шальки політичних рейтингів хитнулися в інший бік — станом на червень опозиційні партії користувалися більшою популярністю серед населення, аніж Партія регіонів та її союзники. Сукупна електоральна підтримка партій «помаранчевого» ідеологічного кластеру зросла до 27% (порівняно із 24% у лютому), повідомив Київський міжнародний інститут соціології. У партій «синього» сектору — 24% (у лютому було 25%, проте різниця в 1% не є статистично значущою).

При ближчому розгляді карта симпатій виглядає так. Якби парламентські вибори проводилися посеред червня, то за Партію регіонів проголосувало б 13,5% виборців, за Блок Тимошенко — 10,9%, за «Фронт змін» — 7,7%, за «Сильну Україну» — 4,3%, за Компартію — 4%, за «УДАР» Кличка — 3,1%. Трохи далі від лідерів «Свобода» (2,6%) та «Громадянська позиція» Гриценка (1,3%).

Для виявлення кольорових переваг соціологи використовували також відсотки, які також назбирали «Наша Україна», «Народна самооборона», Народний рух, УНП, «За Україну!», Блоку Литвина, «Єдиного центру», ПСПУ та СПУ.

Найбільш рейтингові політики: Янукович — 15%, Тимошенко — 11%, Яценюк — 9%, Тігіпко — 6%, Симоненко та Кличко — по 4%.

«Ці процеси пов’язані із соціально–економічною ситуацією, зменшенням підтримки «синіх» у своїх регіонах», — пояснює в коментарі «УМ» директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Водночас політолог зауважує, що перевага в симпатіях нині не є гарантією перемоги на виборах. «Навіть якби голосування відбулося зараз — не факт, що Партія регіонів та її союзники програли б. З одного боку, «сині» сили — монолітні, а «пост–помаранчеві» — подрібнені, і це заважає отримувати високий результат. Ми говоримо про настрої виборців, але на політичному рівні вони розпорошені. Другий фактор: якщо буде запрова­джено змішану систему виборів, це гратиме на користь провладних сил. Вони матимуть більше шансів використати адміністративний ресурс у мажоритарних округах. У них буде консолідована підтримка, на відміну від «помаранчевих», які конкуруватимуть одне з одним. Тому розслаблятися — рано», — каже політолог.

Опитування було проведене 10—20 червня 2011 року Київським міжнародним інститутом соціології. Опитано 2040 респондентів. Статистична похибка вибірки не перевищує 2% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.