Сьогодні таке ж, але по 1400!

14.07.2011
Сьогодні таке ж, але по 1400!

Влада сподівається, що зерновий потік цьогоріч буде рекордним. (Фото з сайту harvest.)

Незважаючи на дощ за вікном, український хлібороб активно збирає врожай–2011 — щоправда, не наповнюючи вже міфічну державну комору, а утверджуючи експортний потенціал рідної Вітчизни. У радісний процес залучено вже 18 областей держави, щоправда, як пояснив журналістам перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Михайло Безуглий, негода внесла–таки свої корективи. «Оскільки нині практично одночасно жнивують південь і центр України, важко перекидати техніку — 5 700 одиниць — з одних ділянок поля на інші», — сказав чиновник. Втім, здаватися влада традиційно не планує і навіть констатує: сьогодні швидкість збирання становить 500 тисяч гектарів на добу, а у найближчі дні досягне 600 тисяч. Врожайність становить 28,4 центнера з гектара, що на 15% більше, ніж торік. Перший мільйон зерна намолочено у Криму, Одеській, Херсонській, Миколаївській областях.

Тому, попри песимізм деяких експертів, влада переконана, що цього року Україна буде із зерном. «За нашими прогнозами, країна має зібрати 45 млн. тонн збіжжя», — сказав Безуглий, хоча й зізнався, що вітчизняне аграрне міністерство, на відміну від багатьох зарубіжних структур, не вкладає кошти у систему точного прогнозування врожаю. «Наприклад, не ведеться стеження із супутників», — пояснив перший заступник міністра. За експертними оцінками, у тому числі найавторитетнішого джерела — Міністерства сільського господарства США, врожай зернових у нашій країні може становити близько 42 млн. тонн.

Зливи, на думку Безуглого, зіпсували 3—5% усіх посівних площ, лише у деяких районах — 18—20%. Тобто Україна втратила 1–2 млн. тонн збіжжя. Ці дані практично повторюють цифри аналітичних відомств. Тож аграрне міністерство вважає, що фуражним цьогоріч визнають лише третину всього зерна, вирощеного на найкращих у світі чорноземах. 12 млн. тонн зерна буде продовольчим — при потребі внутрішнього споживання 5 млн. тонн. Такий розклад дає змогу говорити про експорт, який із початку січня 2012 року має бути необмеженим. На думку першого віце–прем’єра Андрія Клюєва, Україна може експортувати 20 млн. тонн зерна, з яких 9 — пшениця.

«Ми були проти запрова­дження мита на пшеницю, а також ячмінь і кукурудзу, що діє станом на нинішній день», — Михайло Безуглий зізнався у розходженнях iз «генеральною лінією» і повідомив, що повернення до вільного ринку підніме закупівельну ціну на зерно на 170—200 гривень за тонну. Хоча й визнав: він розуміє біди уряду, якому так нелегко наповнювати нині державний бюджет.

Найболючішу біду селян — різкий обвал зернових цін на внутрішньому ринку — сьогодні вдалося подолати. «Тонна пшениці в Україні коштує 1400 гривень, що при собівартості 1000—1200 гривень дозволяє отримувати рентабельність до 25%», — порахував заступник міністра, нагадавши, що торік у цей самий час селяни продавали своє зерно за 800 грн. Причинами обвалу Безуглий називає різке падіння вартості зерна на головних світових ринках (до 40—50 доларів за тонну), а також змову трейдерів. Останній фактор буцімто вдалося нейтралізувати активністю держави, яка через Аграрний фонд скуповувала зерно у виробників за ціною на 100 гривень за тонну дорожче, ніж на ринку. На цьому рівні вартість зерна протримається до початку осені. Надалі ж чиновник прогнозує два етапи подорожчання: у вересні–жовтні та після Нового року, коли скасують експортне мито.

 

А ТИМ ЧАСОМ

Земля он–лайн

Закон про земельний кадастр суттєво спрощує процес реєстрації ділянок, повідомив Михайло Безуглий. Так, реєструватимуть наділи лише територіальні органи найнижчого рівня, причому перелік даних, які вони можуть вимагати, «спускатимуть» iз центру — і місцеві чиновники не зможуть вимагати нових довідок. Термiн розгляду заяви не може перевищувати 14 днів. Революційне нововведення — влада відмовляється від державних актів на паперових носіях. Щоправда, старі, отримані до реформи, також будуть дійсними.

Нові ж акти будуть лише в електронному вигляді, причому всі вони знаходитимуться у вільному доступі в iнтернеті. У закритому режимі перебуватимуть лише дані про власників ділянок: ця інформація ввжатиметься приватною.