Не платить ніхто!

14.07.2011
Не платить ніхто!

Андрій Клюєв (ліворуч): «Я в шоці, колего: мільйони, десятки мільйонів щезають без сліду!». (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Минуло вже добрих півроку, як Прем’єр–міністр Микола Азаров виявив, що деякі державні структури цілком безпідставно і практично незаконно надають платні послуги. І поставив завдання — закрити цю годівничку! Через кілька місяців він зi здивуванням виявив, що підлеглі нахабно проігнорували це доручення, — і знову повелів навести лад. Днями ж тема отримала цікаве продовження: поки Микола Янович у відпустці поправляє здоров’я, проблемою адмінплатежів зацікавився його перший заступник Андрій Клюєв. Який із не меншим здивуванням з’ясував, що гроші за ці послуги, виявляється, не доходять до державної казни!

«За півроку від надання адмінпослуг на рахунки Держказначейства надійшло всього 2,5 млн. грн. Це означає, що колосальний фінансовий ресурс перебуває поза межами державного бюджету України, — резюмував Клюєв. І додав: — Я вчора читав довідку з цього питання: ні один регіон, крім Києва, і ні один центральний орган виконавчої влади, ні одне міністерство, ніхто не платить!». Сума, яка просто так, через мовчазний і не факт, що безкоштовний, недогляд чиновників, тривалий час розчинялася у чужих кишенях, вагаються назвати навіть експерти. Але за дорученням Клюєва у місячний термін цю задачу мають розв’язати МВС, СБУ та фінансова інспекція. Якщо, звичайно, все не закінчиться так само, як із першими двома спробами Миколи Азарова: «чорні мільойни», як відомо, мають дивовижні і досі не досліджені властивості.

Традиційно не платять в Україні й за газ. Точніше, законослухняні громадяни переважно сплачують свої рахунки, але далі ці грошові потоки так само губляться, як і адмінплатежі. А тому розраховуватися за пальне з «Газпромом» доводиться з державного бюджету: тобто ми з вами фактично платимо за газ двічі. Або ж необхідну суму дає НБУ, внаслідок цього зростає інфляція — і знову ж таки ми з вами платимо за газ двічі. Хто саме не платить і кому підпорядковуються ці люди, в Україні знають, мабуть, усі. Та незважаючи на це, перший віце–прем’єр Андрій Клюєв, що нині фактично керує урядом, пообіцяв з’ясувати. І навіть організував iз цього приводу селекторну нараду — одразу ж після засідання міністрів.

Через неплатежі та просто корупційну безвідповідальність кожне літо в Україні відзначається масовими отруєннями. Насамперед дітей. Учора у Кабміні обурювалися випадком у Севастополі, коли госпіталізували 78 відпочивальників у дитячому таборі «Альбатрос». «Міністерство знову не спрацювало на випередження», — заявив Клюєв, констатувавши, що як би динамічно не змінювалися керівники МОЗу та не перекроювалися контрольовані ним фінансові потоки, свою головну функцію відомство не виконує. «Батьки хочуть, щоби діти були здорові, а вони лікуються», — віце–прем’єр відійшов від написаного тексту і, дивлячись в очі виструнченому перед ним Олександру Аніщенку — черговому уродженцю Донбасу на міністерському посту, вирішив зімпровізувати. Новий міністр охорони здоров’я отримав наказ — перевірити всі підприємства, які постачають продукти харчування дитячим оздоровчим закладам. «Про цю роботу доповідати мені щоденно!» — суворим тоном мовив Клюєв, якому довелося віддуватися і за Дубровицю, і за Севастополь. «Слухаюсь, єсть!» — по–військовому відповів Аніщенко і навіть після дозволу першого віце–прем’єра ще якийсь час не наважувався сісти.

 

ЩО ВИРІШИВ УРЯД

І знову дерегуляція

Скасовується надання підприємцями виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, яка необхідна при отриманні ліцензії. Відповідно до законопроекту, орган ліцензування таку інформацію буде отримувати самостійно.

Затверджено Перелік платних адміністративних послуг, що надаються Державною службою експортного контролю та скасовано платні послуги, що надаються державними квітково–декоративними насіннєвими інспекціями.