«Ворошиловград» iз голосу Жадана

13.07.2011

Коли б іще письменнику випала нагода прочитати свій немалий (442 сторінки) роман уголос? А весь твір, між іншим, триває в запису 17 годин. Досвід і результат з усіх боків важливі — і для автора, і для людей із вадами зору, які хочуть бути в курсі літературних новинок, тим паче «Ворошиловград» — роман справді сильний і титулований: він став «Книгою року Бі–Бі–Сі».

«Ворошиловград» — четвертий диск у рамках благодійного проекту «Аудіокниги для людей із вадами зору», заснованого студентами Київського національного університету імені Т. Шевченка, і перший прозовий твір.  До цього були вибрані поезії Богдана–Ігоря Антонича, поетична збірка «Футуризм» та українсько–німецька збірка вибраних віршів Пауля Целана. «Наступні диски, що ми плануємо видати, — збірка поезій «розстріляного Відродження» та «Універсальний журналіст» Девіда Рендела. Остання книжка теж вийде в перекладі на українську, начитає Андрій Куликов», — цитує радіо «Свобода» одну з організаторів проекту, студентку Єлизавету Олійник.

«У нашій країні все залежить тільки від нас, — сказав на презентації Сергій Жадан. — От якщо ми маємо бажання щось робити, ми можемо щось зробити. За нас ніхто, на жаль чи на щастя, у цій країні нічого не зробить».

І, на жаль, купити аудіоверсію «Ворошиловграда», начитану автором, у вільному продажі теж не можна...