Легкий підхід до важкої руки

12.07.2011

Тема насильства, на жаль, залишається актуальною для всього світу. Борються з цим і в Україні. Зокрема, завдяки проекту Європейського Союзу «Права жінок та дітей в Україні — комунікаційний компонент».

За статистикою, в Україні серед осіб, які вчиняють насильство над своїми близькими, більшість становлять чоловіки (94%). Кожний п’ятий чоловік вважає, що може застосувати силу проти дружини. Майже половина населення згодна з тим, що батьки можуть бити своїх дітей. Експерти зазначають, що необхідно працювати з такими людьми, щоб випадки насилля більше не повторювалися.

Для цього в Україні за підтримки Європейського Союзу здійснюють широкомасштабну інформаційну кампанію, яка складається з трьох етапів. «Залишайся людиною» — перший крок до успіху. У всіх областях і регіонах України волонтери дарують людям яскравий малиновий браслет. Це своєрідний символ–комунікатор протидії всім формам насильства. Другим етапом проекту є інформаційні картки, які поширюватиме кожна поліклініка нашої країни. Женев’єв Делонуа, експерт проекту, відзначила, що в Україні три з чотирьох випадків насильства не повідомляють. Існує стіна мовчання та страху. Інформаційна картка покликана розповсюдити серед населення номери «гарячих ліній», за якими можуть звернутися жертви насильства, а також адреси притулків, де люди матимуть змогу отримати допомогу спеціалістів ( психологів, соціальних працівників, юристів).

У нашій державі вже протягом п’яти років діє Національна «гаряча лінія» Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда–Україна». Ліза Рай, піар–менеджер «Ла Страда–Україна», повідомила, що протягом п’яти місяців 2011 року кількість дзвінків становить понад п’ять тисяч. Більшість iз них надходить від жінок (60%) та дітей (30%), але є й випадки розмов із чоловіками (10%). Як правило, останні просять допомогти врегулювати свій психологічний стан. Зателефонувавши, особа отримує спочатку психологічну допомогу, потім інформаційну і насамкінець — юридичну. Цього року один із таких дзвінків був причиною позову до Європейського Суду з питань насилля у сім’ї. Подібний випадок в Україні зафіксовано вперше. Ірина Мидловець, заступник директора департаменту Національних «гарячих ліній», відзначила, що завдяки проведеним акціям можна побачити прогрес. Люди частіше телефонують, але це не означає, що насильства стає більше. Насамперед це ознака того, що нарешті люди усвідомлюють проблему і починають говорити про неї.

Заключним етапом роботи стане випуск експертами онлайн–гри, де кожен зможе побачити власний рівень агресії і оцінити свій «шанс» потерпіти від «епідемії зла». Гру буде запущено в соціальних мережах (Vkontakte, Facebook) до кінця цього літа.

Ірина КОСТЮК