Пішла спека

12.07.2011
Пішла спека

Андрій Шевченко добиває у ворота «Металіста» м’яч, який за мить перед цим випустив із рук Владімір Дишленкович. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Курйозні голи, нереалізовані пенальті, вилучення, втрата очок «Динамо» — 21–й чемпіонат України з футболу почався жваво. Глядачів теж вистачало: найбільша аудиторія туру зібралася в Донецьку, повні трибуни були в Києві й Одесі (щоправда, «Чорноморець» з огляду на продовження ремонту головної арени міста поки що грає на невеличкому стадіоні «Спартак»); Сімферополь та Маріуполь теж зібрали пристойну кількість фанів. Ще й команди тішать: не враховуючи учорашній вечірній поєдинок, обійшлося без нульових нічиїх.

 

Шева — в десятку

Центральний матч туру відбувся в неділю в Києві: «Динамо» приймало «Металіст», якому є що доводити грандам. Стадіон «Динамо» був переповнений настільки, що люди сиділи навіть у проходах між секторами. Приїхало чимало уболівальників із Харкова. А ще більше охочих так і не потрапили на гру, злякавшись довжелезних черг за квитками: кас біля стадіону ім. Лобановського все–таки замало.

Із VIP–ложі за матчем стежили суддівський наглядач П’єрлуїджі Колліна, тренер національної збірної Олег Блохін, двоє нігерійських новачків «Динамо» — Лукман Аруна і Браун Ідейє. Останній — нападник — підписав із киянами контракт напередодні, перейшовши із французького «Сошо», де забив у минулому чемпіонаті 17 м’ячів. До речі, у «Динамо» тепер аж четверо нігерійців; крім Аруни й Ідейє, є ще Франк Теміле та Айїла Юссуф.

Непорозуміння в обороні саме між Юссуфом та Діакате вже на третій хвилині призвело до взяття воріт Олександра Шовковського. У метушні найспритнішим виявився харківський бразилець Клейтон Шав’єр, який і відкрив рахунок.

Швидкий гол не знітив киян — вони того вечора були повноправними господарями поля. Натиск на ворота Владіміра Дишленковича приніс результат. Несильний удар Олега Гусєва кіпер гостей мав би спокійно парирувати, але м’яч по–зрадницькому проскочив під руками колишнього серба, і Андрій Шевченко добив снаряд, який і без нього закотився б за «стрічку».

Для Шеви це взяття воріт стало особливим. Відтепер на його рахунку 78 голів в українському чемпіонаті, і Андрій увійшов до десятки найкращих бомбардирів ЧУ, залишивши позаду Валентина Полтавця. Наступні орієнтири — Олександр Паляниця (79 м’ячів), Олег Матвєєв (81) та Олександр Косирін (83), що вже повісили бутси на цвях. А лідирує Сергій Ребров, у якого на рахунку 123 м’ячі.

Підопічним Мирона Маркевича помітно не вистачало травмованого Тайсона й Дениса Олійника, який напередодні перейшов до «Дніпра» за 10 мільйонів євро (це рекордна сума для внутрішніх переходів у нашій першості, при тому що екс–киянин останнім часом не потрапляв в «основу» «Металіста»). Гра так і закінчилася нічиєю, хоча динамівці мали величезну перевагу і тричі влучали у штанги та поперечку воріт суперника. 1:1 — з таким рахунком ці команди зіграли в Києві і в попередньому чемпіонаті.

«Як для першого матчу в чемпіонаті, то команди показали непоганий футбол», —констатував Маркевич. Тренер харків’ян потішився гостьовій нічиїй із непростим суперником, адже «Металіст» цього разу виглядав помітно слабшим за срібних призерів.

Кому на вихід?

А відкривала тур гра в Полтаві у п’ятницю. Прискіпливі статистики підрахували, що впродовж трьох попередніх сезонів та команда, що пропускала у свої ворота перший гол чемпіонату, в підсумку вилітала до нижчої ліги. Так було із «Харковом», «Закарпаттям» та запорізьким «Металургом», які програвали стартові матчі з рахунком 0:1. І «Ворсклі» тепер варто замислитись, адже саме підопічні Миколи Павлова першими в новому чемпіонаті дістали м’яча із власних воріт. Сенсаційну перемогу над учасником Кубка УЄФА здобула «Олександрія», що повернулася у вищий дивізіон після восьмирічної перерви.

Востаннє олександрійці та полтавці зустрічалися в ЧУ ще 2003 року. Як і тоді, гості знову забили один м’яч у ворота «Ворскли», але цього разу не пропустили жодного. Підопічні Володимира Шарана зарекомендували себе міцною і мобільною командою. Із середини другого тайму команда з Кіровоградщини, вже ведучи в рахунку, залишилася в меншості після другої жовтої картки Андрія Гітченка, а згодом ще й отримала пенальті у свої ворота. Однак ветеран Сергій Закарлюка, що проводив за «Ворсклу» перший офіційний матч після переходу з «Арсеналу» й вийшов на заміну, пробив занадто по–піжонському, щоб переграти амбітного молодого голкіпера Юрія Паньківа. А 20–річний грузинський легіонер «Олександрії» Давід Таргамадзе, котрий уже встиг пограти у «Фрайбурзі», мав ще нагоду, аби засмутити господарів.

«Які ще можуть бути в нас завдання, як не боротьба за збереження прописки в еліті?», — так Шаран відповів на запитання про плани свого клубу. Уже в наступному турі «Олександрія» прийматиме «Динамо».

І як воно залетіло?

Курйозні м’ячі принесли перемогу господарям у Маріуполі та Кривому Розі. Але якщо в епізоді зі взяттям воріт «Карпат» «азовець» Костянтин Ярошенко таки пробивав по воротах, і львівський голкіпер Мартін Богатінов був безсилим проти «парашута» після рикошету, то «Волинь» у матчі проти «Кривбасу» забила сама собі. Захисник Андрій Гринченко віддавав пас воротареві ледь не з середини поля, але Віталій Неділько дивним чином не зміг зупинити м’яча.

Тренер «Волині» Віталій Кварцяний після поразки був засмучений подвійно: охоронець клубного стадіону не пускав його на прес–конференцію — мов­ляв, просто не впізнав. А пробившись на зустріч із пресою, Кварц видав черговий перл: «Сьогодні грали дві команди, представники навіть не другої — «Кривбас» якоїсь сьомої ліги, а ми — тієї ж ліги, але групи «Б».

Що ж до Маріуполя, то у складі «іллічів» проти «Карпат» із корабля на бал вийшов Денис Кожанов — щойно оформивши трансфер із львівського клубу. Окрім Кожанова, у стартовому складі команди Валерія Яремченка було ще четверо новачків, правами на яких володіє «Шахтар» — це Богдан Бутко, Максим Ковальов, Руслан Фомін та Олексій Полянський.

Новачки забивали в Одесі та Сімферополі. Вірменський бразилець Маркос Пізеллі відкрив рахунок своїм матчам та голам за «Металург» і приніс донеччанам мінімальну перемогу над відверто блідим «Чорноморцем». А колишній дніпропетровець Сергій Назаренко у дебютній грі за «Таврію» не лише забив красивий м’яч зльоту, а й зробив результативну передачу на Антона Шиндера.

Шкода, що знову зазнав травми гомілкостопу захисник кримчан Володимир Єзерський, який у статусі капітана проводив матч проти своєї попередньої команди — «Зорі».

Лідер — незмінний

А очолив турнірну таблицю чинний чемпіон — «Шахтар», який мав на «Оболонь» зуб за дві поразки минулого сезону й відтак привіз у ворота 20–річного Ігоря Березовського аж чотири м’ячі. Якщо «пивовари» в міжсезоння втратили багатьох основних виконавців, то «гірники» лише підсилювалися. Половина голів «Шахти» — в активі щойно придбаних футболістів. Для Євгена Селезньова гол за свою нову–стару команду став приємним екскурсом в минуле, а ось бразилець Дентіньйо відзначився в Україні вперше. Ще можна відзначити, що в цьому матчі три голи — на рахунку гравців, яких Мірча Луческу випустив на заміну.

 

ПЕРША ЛІГА

У ПФЛ нарешті визначилися з датами проведення чотирьох стартових турів у першій лізі. Перші ігри тут пройдуть наступної суботи. Однак досі не відомо, чи вийде на старт «Закарпаття», яке в минулому сезоні боролося за перепустку до прем’єр–ліги. Ужгородський клуб досі не пройшов атестацію, оскільки має заборгованість перед гравцями. Керівництво команди запевняє, що всі проблеми незабаром вирішать.

Пари першого туру: «Зірка» — «Закарпаття», МФК «Миколаїв» — «Арсенал» (БЦ), «Нива» (В) — «Нафтовик», «Динамо–2» — «Олімпік» (Донецьк), ФК «Одеса» — «Енергетик», «Металург» (З) — «Титан», «Буковина» — «Геліос».

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 1–й тур

«Ворскла» — «Олександрія» — 0:1

Гол: Таргамадзе, 50

Нереалізоване пенальті: Закарлюка, 77 («В»)

Вилучення: Гітченко, 58 («О»)

3 000 глядачів

«Іллічівець» — «Карпати» — 1:0

Гол: Ярошенко, 7

9 500 глядачів

«Кривбас» — «Волинь» — 1:0

Гол: Гринченко, 17 (у свої ворота)

2 710 глядачів

«Таврія» — «Зоря» — 3:1

Голи: Ідахор, 55; Назаренко, 67; Шиндер, 72 — Мадоу, 41 (пен.)

Вилучення: Шиндер, 72

7 100 глядачів

«Шахтар» — «Оболонь» — 4:0

Голи: Селезньов, 11; Дентіньйо, 63; Мхітарян, 83; Адріано, 90+1

34 036 глядачів

«Динамо» — «Металіст» — 1:1

Голи: Шевченко, 17 — Шав’єр, 3

16 800 глядачів

«Чорноморець» — «Металург» — 0:1

Гол: Пізеллі, 46

4 610 глядачів

«Арсенал» — «Дніпро» — грали вчора ввечері.

 

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 1 1 0 0 4–0 3

2. «Таврія» 1 1 0 0 3–1 3

3. «Іллічівець» 1 1 0 0 1–0 3

4. «Металург» 1 1 0 0 1–0 3

5. «Кривбас» 1 1 0 0 1–0 3

6. «Олександрія» 1 1 0 0 1–0 3

7. «Динамо» 1 0 1 0 1–1 1

8. «Металіст» 1 0 1 0 1–1 1

9. «Дніпро» 0 0 0 0 0–0 0

10. «Арсенал» 0 0 0 0 0–0 0

11. «Чорноморець» 1 0 0 1 0–1 1

12. «Карпати» 1 0 0 1 0–1 0

13. «Ворскла» 1 0 0 1 0–1 0

14. «Волинь» 1 0 0 1 0–1 0

15. «Зоря» 1 0 0 1 1–3 0

16. «Оболонь» 1 0 0 1 0–4 0