Зона комфорту для вишиванок

07.07.2011
Зона комфорту для вишиванок

І учасники, й організатори лишились задоволеними результатами конкурсів. (Фото Сергія Волкова.)

«Країна мрій» — це не тільки свято музики, танців, символ початку фестивального літа та потужний ярмарок народних майстрів. Цього року це ще й парад конкурсів. Окрім традиційного фотоконкурсу вишиванок, на Співочому полі партнер фестивалю компанія «Кока–Кола Україна» започаткувала ще три он–лайн конкурси: стиль–дизайн «Країна мрій 2012», конкурс на найкраще власне фото у вишиванці, а також блогерський конкурс вражень від «Країни мрій». Як зазначила Олеся Жулинська, представник компанії–партнера, на сторінки «Країни мрій» у соціальній мережі надійшли понад 150 творчих робіт. «Вік учасників коливався від двох до 70 років. У цілому, інтерес до конкурсів виявили понад 35 тисяч iнтернет–користувачів, а загальна кількість людей, що побачили інформацію про конкурс, перевищила один мільйон», — каже Олеся. Олег Скрипка додає, що з вибором переможців дуже вагався, багато професійних, якісних робіт.

Отож, найкращий дизайн «Країни мрій 2012» з 85 надісланих робіт зробив Єгор Сєкірін: його птах червоного кольору, з бароковими малюнками вочевидь відповідає духу фестивалю. Переможцем он–лайн конкурсу «Вишивай з Кока–Кола» стала Катерина Федорова — її робота особливо припала до душі члену журі Олегу Скрипці: «Ця фотографія виконана у стилі романс, який я дуже люблю, і передає атмосферу фільму «За двома зайцями». Цей образ пасує і Києву, і «Країні мрій». А от третій — блогерський — он–лайн конкурс продовжили ще на тиждень, щоб наповнити його свіжими враженнями. З переможцями цього конкурсу журі має визначитися через кілька днів.

Що ж до традиційного й багатьма улюбленого фотоконкурсу вишиванок «Вишивай з Кока–Кола», який проходив на фестивалі, то він зібрав понад сто відвідувачів «Країни мрій». Хтось за старою модою був у порваних джинсах і вишиванці, хтось — у національному костюмі. «У переможців фігурують майже повні строї. Окрім взуття, — каже Скрипка, голова журі конкурсу. — Я теж працюю над костюмом. У мене вже є кептарик. Зі взуттям не склалося. Постоли ще шию».

Поза сумнівом, найетнічнішими виявилися подружжя з Києва Олена та Ілля Лапуньки — у старовинних костюмах з Верховини вони красувалися всі два дні фестивалю. Олена, лялькарка й писанкарка, особливо пишалася кожушком, розшитим бісером — навіть на Великдень у Верховині таку красу годі побачити! «Мій чоловік має гуцульське коріння. Йому випадало вдягнутися у старовинний верховинський костюм, а я за компанію й собі підібрала стрій, — ділиться Олена. — Для мене «Країна мрій» — це зона комфорту для вишитої сорочки. Тут я відчуваю себе на своїй землі. Від цього мені добре». Як виявилося, гуцул Ілля насправді народився за океаном — у Нью–Йорку, куди з України переїхали його батьки. «Мені надзвичайно приємно виграти в конкурсі «Вишивай з Кока–Кола». Завдяки таким заходам, як «Країна мрій», я бачу, що наша культура продовжується, можна вивчати традиції. Ми живемо у важкі часи, але наша краса, любов людей переможуть все», — поділився враженнями Ілля Лапунька. А от заохочувальним призом нагородили чарівну майстриню із соломоплетіння Марію Білай. Її костюм — це фактично збірна України. Старовинний одяг пані Марія купувала по селах Полтавщини, Чернігівщини, на ярмарках у Києві.

Конкурси від давнього партнера «Країни мрій» спонукають людей не лише носити вишиті сорочки, купувати їх, вибирати найкращі, а ще й оригінально у них фотографуватися й творити дизайн. А потім в iнтернеті ділитися враженнями, як усе було. Не фестиваль, а зона мрій справжніх українців.