«Серед них немає сильнішого»

07.07.2011

Володимир Золотарьов — людина, яка 20 років тому дала братам Кличкам квиток у великий бокс. Минулої неділі тандем Віталія й Володимира зібрав усі найпрестижніші чемпіонські пояси — WBC у старшого, WBA, WBO, IBF, менш цінні IBO та журналу The Ring у молодшого. Відповідаючи на запитання «УМ», перший тренер Кличків принципово не згоден із твердженням, ніби його колишні підопічні стали абсолютними чемпіонами в еру занепаду суперважкого дивізіону професіонального боксу. «Який занепад! Просто вони сильніші за інших, ось і все», — каже Володимир Олексійович. — Після того, як Володя в 1996 році став олімпійським чемпіоном, брати 15 років йшли до своєї абсолютної перемоги. І ось — закономірно прийшли».

 

— Щодо слабкості суперників, то, нагадаю, Віталик боксував із Льюїсом, і в тому поєдинку Кличко не був гіршим за чемпіона–британця, — веде далі Золотарьов. — До зупинки бою попереду за очками був саме українець.

А подивіться на Хея? Теж серйозний, красивий боксер. Думаю, що і з Тайсоном обидва брати змогли розібратися, якби він зараз був на ринзі. На початку кар’єри — хтозна, однак зараз, вважаю, це завдання було б їм до снаги. Володю зараз не впізнати: раніше йому бракувало зосередженості, а тепер він значно уважніший.

Брати Клички підійшли до вершини своєї кар’єри і стали в один ряд із найкращими боксерами в історії. А про відсутність достойних суперників говорять заздрісники.

— Як вважаєте, чому Володя не зміг виконати обіцянку — нокаутувати надто язикатого Хея?

— Нокаутувати опонента завжди складно. Скільки зазвичай дають таких обіцянок, але не завжди їх дотримуються.

— Схоже, Кличко–молодший занадто обережно провів цей бій?

— Звичайно. Якби Володя не був обачним, міг би сам опинитися в нокауті. Адже було видно, що свої удари Хей викидав, наче з гармати.

— А як щодо епізоду, коли після самовільного падіння Хея суддя в ринзі відкрив рахунок?

— Вважаю, що рефері зробив усе правильно. Він показав британцеві: якщо ти став на коліна, значить ти в нокдауні. Адже коли боксера не чіпають, він зобов’язаний боксувати. Хтозна, чому він упав?! Можливо, Хею стало погано від попередніх ударів. Зрештою, той епізод мав виховну роль, адже надалі Девід Хей більше самостійно не падав.

— Тренер російської збірної Микола Хромов назвав бій між Кличком та Хеєм «балетом». Згодні?

— Звичайно (іронічно посміхається). Нехай вони спочатку створять чемпіонів світу, а тоді вже говорять. Я вважаю, що насправді красиво працював Хей, дуже красиво боксував Кличко. Кожен показав свою техніку. А те, що росіяни пнуться зі шкіри, але нічого не можуть зробити в суперважкій категорії, — так це їхні проблеми. Нехай вони покажуть на власному прикладі, як правильно боксувати.

— На ваш погляд, Володимир нервував перед боєм проти Хея?

— Ні, абсолютно. У ринг він вийшов спокійний, як і належало. По очах було видно, що все гаразд. А от коли він виходив на поєдинок проти Сандерса, одразу було зрозуміло, що слід чекати проблем (той бій у 2003 році Володя програв технічним нокаутом у другому раунді. — Авт.).

Моя знайома лікарка, царство їй небесне, тоді сказала, що зіниці у Володі виглядали незрозуміло.

— Яка ваша думка щодо повторного бою Девіда Хея з одним із братів?

— Думаю, Володі цей бій не потрібен. Особливо зважаючи на поведінку британського боксера. Щоправда, Хей уже вибачився, привітав переможця і сказав, що був достойним суперником для Володимира.

А от гіпотетичний бій Віталія з Хеєм може бути справді цікавим. І Кличко зможе нокаутувати Девіда.

— Давно відомо, що бій між Володимиром і Віталієм — не реальний. Як би ви оцінили співвідношення сил між ними?

— Я їх ніколи не ділив. Це два брати, які можуть лише допомогти один одному. Кожен із них має сильні й слабкі сторони, але, загалом, вони — команда, яка володіє всіма чемпіонськими поясами світу.

— Можливо, Володі слід завершити професіональну кар’єру? Піти, так би мовити, на піку, непереможеним?

— А навіщо? На кого ж залишати дивізіон? Хай знайдеться людина, яка зможе з ним посперечатися. Володя ж не проти.

 

ЩО ДАЛІ?

Позавчора в Гамбурзі брати Клички провели прес–конференцію, на якій показали публіці всі шість своїх поясів. Володимир Кличко заявив, що надалі обиратиме з п’ятьох суперників. «Є багато хлопців, з якими я можу зустрітися на ринзі. Олександр Повєткін, Дерек Чісора, Денис Бойцов, Тайсон Ф’юрі. Мені не потрібний поєдинок із Девідом Хеєм в даний момент»,— цитує українця BoxingScene. Також Кличко–молодший зазначив, що в нього є спокуса організувати бій із Крісом Ареолою у Нью–Йорку в «Медісон Сквер Гарден».

Віталій же готується до бою з поляком Томашем Адамеком, який пройде 10 вересня.