Політ нормальний, бачу мак

06.07.2011
Політ нормальний, бачу мак

Мотоплан — один із помічників правоохоронців. (Фото автора.)

Хто додумався з висоти пташиного польоту шукати ретельно замасковані серед кукурудзиння, соняшників чи у зовсім глухих, де й дідько ногу зламає, місцях посіви снодійного маку, достеменно не встановлено. Та для деяких закононеслухняних прикарпатських селян ця новація, схоже, справила ефект бомби, що впала з неба. Особливо для тих, хто вирощує сотню і більше цих рослин, позаяк усе, що виявлять правоохоронці понад норму, тягне за собою кримінальну відповідальність. Із цією «мужицькою арифметикою», як свідчить практика, знайомі далеко не всі цінителі маку.

 

Виглядають, як кару небесну

Торік у мальовничому селі Красне, розташованому в передгір’ї Карпат, міліціонери задокументували кілька фактів незаконних посівів маку, проте й нині інтерес до цієї забороненої опійної культури тут, з усього видно, не слабшає. Зупиняємося поруч із обробленою грядкою буряків і фіксуємо перший «улов» — дбайливо доглянуту ділянку маку, який видає себе ніжним блідо–фіолетовим цвітом. Хоча нетренованим оком навряд чи й помітиш його серед буйноцвіття городини. «Стебел двісті буде, а це вже — стаття 310 Кримінального кодексу, частина 1–ша», — констатує молодий дільничний інспектор Дмитро Юрчило.

Двоє працівників міліції залишаються охороняти ділянку, доки інші члени опергрупи шукають господарів та свідків. Тільки тоді розпочнеться достроковий «збір урожаю» зі складанням відповідного протоколу.

«Ніхто з місцевого населення інформації про незаконні посіви маку, звісно ж, не дає, — підтверджує старший уповноважений Надвірнянського райвідділу внутрішніх справ Анатолій Ковтунов. — Cвоїми силами виявляємо приховані грядки, а міру покарання визначає суд. Поки що своєрідний рекорд у нашому районі належить гірському селу Чорний Потік: торік на одній iз тамтешніх присадиб було виявлено 5476 рослин».

За словами правоохоронців, відсотків двадцять господарів, застуканих на вирощуванні опійних рослин, дуже добре обізнані з тим, що свідомо порушують закон, решта зазвичай намагаються пояснити макові уподобання народними смаками. Мовляв, наші предки вільно сіяли мак для власних продовольчих потреб, то чим ми гірші? Про потяг наркоманів до цієї опійної культури та про ціну маковиння на чорному ринку нащадки макосіїв воліють не згадувати.

Тепер, мало не як кару небесну, любителі вирощування маку виглядають звідусіль невеликі літальні апарати, з яких без особливого напруження зору можна помітити ретельно приховані від стороннього ока заборонені ділянки. «Використання малої авіації справді дає добрі результати, — констатує начальник Надвірнянського райвідділу міліції, підполковник Роман Чекмарьов. — Наші працівники облітають територію району і виявляють посіви маку. Потім ми створюємо оперативні групи дільничних інспекторів, працівників інших підрозділів, які виїжджають на місце та документують незаконні посіви нарковмісних рослин. Наприклад, торік на цей час було виявлено чотири такі грядки, цьогоріч — уже сім».

Авіаспорт — проти наркотиків

Не відстають від надвірнянців і сусіди–коломийці. Керівництво тамтешнього райвідділу міліції звернулося з проханням посприяти у цій справі до приватного підприємця, який має у власності спортивний літак і захоплюється авіаспортом. Ігор Табанюк — колишній військовий льотчик, підполковник у відставці, нині організовує в Коломиї клуб шанувальників авіаспорту, до якого прагне залучати й молодь. Однією із засад діяльності цього клубу буде протидія наркотикам і пропаганда здорового способу життя. Завдяки авіапослугам пана Ігоря вже виявлено чотири макові грядки.

Незабаром прикарпатська міліція використовуватиме малу авіацію для пошуку посівів маку і конопель у важкодоступних та віддалених місцях Карпат, куди все частіше тягнуться сліди наркоділків.

Чому колись безневинний мак нині може призвести до криміналу, пояснює керівник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Івано–Франківській області підполковник Валерій Шнуренко: «Позаяк використання синтетичних наркотиків для наркозалежних осіб поєднане з певними труднощами, вони часто вдаються до старого способу виготовлення та вживання опію ацетильованого із нарковмісного маку або марихуани — суміші подрібнених частин конопель. Тому в кожному районі ми разом зі службою дільничних інспекторів передусім звертаємо увагу громадян на те, що в Україні заборонено висівати й вирощувати снодійний мак та коноплi. Це треба чітко усвідомити, аби не мати зайвих проблем із законом».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>