Цирк та й годі

06.07.2011
Цирк та й годі

Як і раніше, в Палаці спорту — більше шоу й менше спорту. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Український спорт, як відзначив президент НОК Сергій Бубка, живе і працює на «руїнах радянської епохи», які періодично підфарбовують, оздоровлюють та далі експлуатують. Київський Палац спорту — один із таких «термінаторів», у який ремонтники нещодавно вдихнули «другу молодість». Палац закрили на ремонт рік тому і здали в експлуатацію у квітні — тому перед чемпіонатом світу з хокею в другому дивізіоні. Обіцяли, що спорту в Києві стане більше, і найбільша крита арена країни, що перебуває під крилом Кабміну, прийматиме передусім спортивні заходи, а не концерти музичних зірок і всілякі виставки. Однак тиждень тому з’явилася інша інформація. Керівництво БК «Будівельник» заявило, що нестиковки в графіках київського Палацу спорту і календарі баскетбольної Євроліги не дозволяють клубу зіграти у відборі найсильнішої ліги континенту. «УМ» вирішила розібратися, чому без великого баскетболу залишаться і Палац спорту, і столиця взагалі.

 

Геть амбіції!

«Для мене заява керівництва «Будівельника» стала повною несподіванкою, — коментує ситуацію для «УМ» заступник директора Палацу спорту Вадим Аксьонов. — Восьмого червня до нас надійшов лист за підписом директора клубу В’ячеслава Євстратенка з проханням зарезервувати необхідні дні для проведення матчів Євроліги та Єврокубка. Практично повністю, за винятком трьох дат, ми задовольнили вимоги баскетболістів». Решту дат переговорники не змогли узгодити, бо немає точного розкладу матчів, який з’явиться лише завтра після жеребкування кваліфайн–раунду Євроліги. «У деяких моментах навіть розглядали можливість бронювання цілого тижня. А в підсумку виступ «Будівельника» в Євролізі було скасовано, і преса зробила винним керівництво Палацу», — обурюється пан Аксьонов.

«Справді, з Палацом спорту було узгоджено більше половини дат, однак знайти порозуміння в решті питань — не змогли, — бере слово віце–президент «Будки» Сергій Голод. — В одному випадку їм слід було переносити деякі змагання, в іншому — платити неустойку через скасування гастролей... каліфорнійського цирку».

З огляду на це, каже представник «Будівельника», київська команда не захотіла знову грати Євролігу для чужих уболівальників у Дніпропетровську: «Адже клуб прагне повернути на трибуни своїх шанувальників, а не задовольняти власні амбіції».

Цікаво, що цирковий проект курирують високопоставлені чиновники з уряду. Особисто посол Канади в Україні просив Кабмін посприяти в забезпеченні виступів у Палаці спорту заокеанських циркових артистів. «Для цього нам довелося змінити дати проведення гандбольного «Кубка Турчина» та чемпіонату світу зі спортивних танців», — розповів Вадим Аксьонов.

Донецьк дякує киянам

Як відомо, замість «Будки» в Євролігу заявився БК «Донецьк», який програв киянам суперечку за золоті нагороди першості України. «Для нас це був справжній подарунок, — так адміністратор «Донецька» Антон Селезньов коментує рішення «Будівельника», який передав право участі в Євролізі срібним призерам. — Приємно й цікаво спробувати сили в найсильнішому клубному турнірі Європи. Хочеться подякувати киянам, що вони надали нам такий шанс».

Участь донецьких «тигрів» у кваліфікаційному турнірі вже офіційно підтвердив сайт Євроліги. Напередодні завтрашнього жеребкування УЛЄБ провела попереднє розсіювання команд по кошиках і склала турнірну сітку. На першому етапі відбору суперником «Донецька», який отримав від організаторів «вайлд–кард», буде або призер грецької першості ПАОК, або бельгійський чемпіон — «Шарлеруа».

Про свої амбіції в Євролізі її дебютант мовчить. «У Єврокубку збиралися пробитися до групового турніру, а плани на Євролігу залежатимуть від жеребкування», — сказав адміністратор клубу.

Відзначимо, що «тигри» гратимуть домашні матчі в недавно реконструйованому донецькому Палаці спорту «Дружба». А спортивні керівники Кабміну, які вирішують, що зі спортом буде в Києві, — теж, до речі, з Донецька.

Заручники обставин

Як не згадати, що минулого року через проблеми з київським Палацом спорту залишилася за бортом супертурніру інша команда столичного клубу «Будівельник» — хокейна. Тоді новостворений колектив не зміг заявитися в КХЛ. Дивлячись на «житлові» проблеми, що переслідують клуби олігарха Ігоря Коломойського, хочеш не хочеш, а замислишся про якусь змову проти них. Однак навіть представник «Будки» Сергій Голод має іншу думку: «Мені здається, що вся ця історія з «Будівельником» — лише збіг обставин, а не цілеспрямована акція проти клубу. Не думаю, що хтось навмисно ставить палиці в колеса. Слід визнати, що правила Євроліги надто жорсткі, і варіювати з календарем там не можливо».

Водночас злі язики з інших джерел припускають, що «Будівельник» отримав від донеччан не лише словесні подяки за право виступити в Євролізі. Хоча самі клуби таке, звісно, нізащо не підтвердять.

 

КОМАНДА

Замість Беррокаля — Мітрович, а в Палаці спорту буде Ліга ВТБ?

Від’їзд на батьківщину іспанського фахівця Хосепа Беррокаля, який уперше за останні 14 років привів «Будівельник» до чемпіонства, у Києві не пов’язують із відмовою від євролігових амбіцій. «Беррокаль повернувся до Іспанії через проблеми іншого характеру. Для нього сезон в Україні став справжнім божевіллям: часті поїздки на регулярні матчі автобусом, незнайоме місто, сімейні проблеми. Зрештою він обрав спокійне продовження кар’єри на Балеарських островах», — розповів віце–президент БК Сергій Голод.

Як стало відомо «УМ», уже в п’ятницю новим керманичем чинних чемпіонів стане екс–наставник «Кривбас–баскета» — чорногорець Звездан Мітрович, із яким, «будівельники», схоже, спробують позмагатися в Єдиній лізі ВТБ.

«Ліга ВТБ має зацікавленість у «Будівельнику». Для росіян це ностальгічні нотки зі згадками радянської першості, тому вони готові прийняти нас і на пільгових умовах: календар у них значно гнучкіший, ніж у Євроліги. Тож, сподіваюсь, що в цьому питанні ми знайдемо спільну мову з керівництвом столичного Палацу спорту», — каже Голод.