Король помер. Хай живе король!

05.07.2011
Король помер. Хай живе король!

Новак Джокович із трофеєм переможця Уїмблдонського турніру–2011. (Фото Рейтер.)

Відучора в рейтингу АТР відбулися кардинальні зміни. Після чергової «ревізії» серб Новак Джокович, який від початку сезону програв лише один поєдинок, офіційно став першою ракеткою світу. Згідно з системою підрахунку «поїнтів», запровадженою в 2009 році, коронація Джоковича стала можливою вже після його перемоги в півфіналі Уїмблдону. А недільний тріумф у фінальному протистоянні з іспанцем Рафаелем Надалем, на той час іще першою ракеткою світу, — логічне підтвердження закономірності ротації на вершині реєстру тенісистів–професіоналів.

 

Двох спроб достатньо

Міцний підмурівок для штурму пікової висоти Новак заклав ще наприкінці 2010–го, коли почав свою 43–матчеву без­програшну серію. Однак із першої спроби потіснити Надаля з трону, так само як і побити рекорд за кількістю безперервних перемог Гільєрмо Віласа (46), балканець не зміг. Оступився Джокович за крок до найвищої сходинки, коли в півфіналі «Ролан Гарроса» програв швейцарцеві Роджеру Федереру.

Однак на зелених кортах Всеанглійського клубу крокету та лаун–тенісу рівних Джоковичу не знайшлося. У доленосному півфіналі в п’ятницю увечері 24–річному сербу протистояв Жо–Вільфред Тсонга, який сенсаційно вибив із турніру шестиразового його переможця — Федерера (третій номер посіву). Темношкірому французу не вдалося повторити неймовірний «камбек», що дозволив йому пройти екс–першу ракетку світу у п’ятисетовому марафоні. Запальний і нестабільний Тсонга спромігся на виграш лише однієї партії — 6:7, 2:6, 7:6, 3:6.

«Сьогодні я міг перемогти будь–якого тенісиста, окрім Джоковича, оскільки він грав неймовірно. На корті він був повсюди», — прокоментував Тсонга гру Джоковича. А щасливий і спантеличений переможець, вигравши останній м’яч, опустився на коліна й поцілував Уїмблдонську траву. «Це дивовижне відчуття. Коли матч завершився, я навіть не знав, як проявити емоції», — розповів Ноло про перші секунди в ранзі найкращого тенісиста планети.

У другому півфіналі, який стояв останнім у розкладі ігрового дня, зійшлися Рафаель Надаль та місцевий тенісист Енді Мюррей. Британцеві за перемогу на турнірі спонсори пообіцяли виплатити додатково 2,6 млн. фунтів.

Навіть не посвяченим у глибини людської психології було зрозуміло: Рафа, заочно склавши «королівські» повноваження, перебуває у пригніченому стані. Тож не дивно, що перший сет залишився за представником Шотландії, за якого того вечора вболівала вся Британія. Однак розвинути успіх четвертій ракетці світу не вдалося. Чи то Надаль прокинувся, чи то Мюррея захлеснули емоції, але він уже вчетверте припинив боротьбу на півфінальній стадії Уїмблдону. Другий рік поспіль та вп’яте в кар’єрі у вирішальному матчі в Лондоні грав іспанець.

«Сьогодні я втратив першу позицію в рейтинзі. Один хлопець чудово провів першу половину сезону, тому він — перший. Думаю, у звичайних умовах я зміг би захистити свою позицію, але цей чоловік (Джокович) грав просто неймовірно», — з сумом у голосі визнав Надаль.

Свій неймовірний теніс Джокович продемонстрував і у фіналі, де доволі легко розібрався з фаворитом матчу і всього турніру — 6:4, 6:1, 1:6, 6:3. Нагадаємо, що перший номер посіву належав саме Надалю. «Це найкращий день у моєму житті. Я виграв свій турнір. Ці змагання були першими, які я побачив по телевізору»,— розповів тріумфатор Уїмблдону–2011.

«Вірила, що можу»

Так само, як і на чоловічій дошці чемпіонів, нове ім’я тріумфатора з’явилося й у жінок. Після завершення фінального матчу в суботу золотими літерами в історію Уїмблдону організатори вписали прізвище «Квітова». 21–річна чешка, сіяна на турнірі під восьмим номером, майже без боротьби розібралася з переможницею Уїмблдону–2004 росіянкою Марією Шараповою — 6:3, 6:4.

«У минулому році я не мала жодних шансів на перемогу, оскільки Серена Уїльямс демонструвала відмінну гру. Я була не досвідченою й не вірила в перемогу. Минуло трохи часу, і я усвідомила, що можу здолати будь–яку суперницю», — розповіла про свою психологічну впевненість Петра Квітова. Після цієї перемоги – першої на турнірах «Великого шолома» — Петра піднялася в рейтингу WTA на сьому сходинку (+1). На перших позиціях ранг–листа лишилися данка Возняцьки і бельгійка Клійстерс. Шарапова тепер п’ята (+1).

Як там наші?

Нагадаємо, що найкраще з дорослих українців на трав’яних кортах Уїмблдону виступила Катерина Бондаренко — єдина з наших співвітчизників пробилася до третього кола змагань.

Найдалі з українських юніорів дійшов Владислав Манафов. У парі з молдованином Максимом Дубаренком він у чвертьфіналі поступився першим сіяним — Голдінг/Весели (В. Британія/Чехія) — 7:6, 6:3.

Кращою серед наших юніорок стала Катерина Козлова, яку в третьому колі зупинила Вікторія Дюраль зі США — 3:6, 2:6.

 

ТАБЛО

Уїмблдон (трава, призові — 14,6 млн. фунтів). Фінали

Чоловіки. Джокович (Сербія, 2) — Надаль (Іспанія, 1) — 6:4, 6:1, 1:6, 6:3

Пари. Б. Брайан/М. Брайан (США, 1) — Ліндстедт/Текау (Швеція/Румунія) — 6:3, 6:4, 7:6 (7:2)

Жінки. Квітова (Чехія, 8) — Шарапова (Росія, 5) — 6:3, 6:4

Пари. Пешке/Среботнік (Чехія/Словенія, 2) — Лисицьки/Стосур (Німеччина/Австралія, 7) — 6:3, 6:1

Мікст. Мельцер/Бенешова (Австрія/Чехія, 9) — Бхупаті/Весніна (Індія/Росія, 4) — 6:3, 6:2.

 

РЕЙТИНГ.UA

Перші ракетки – Сашко і Катя, а Олена навіть не друга

В оновленому рейтингу АТР Олександр Долгополов втратив одну позицію — тепер киянин 25–й. Сергій Стаховський — 44–й (+2), Ілля Марченко — 126–й (–12), Сергій Бубка залишився 233–м.

Оновлений реєстр WTA розташував наших співвітчизниць так: Катерина Бондаренко — 102 (+24), Леся Цуренко — 129 (+12), Олена Бондаренко — 130 (–26), Ольга Савчук — 141 (+5), Юлія Бейгельзімер— 156 (0), Тетяна Лужанська — 159 (+33), Марія Коритцева — 170 (+7).

Як бачимо, Олена Бондаренко з першої ракетки України перетворилася аж на третю, лідеркою стала її сестра Катя, а Леся Цуренко вперше піднялася на другу позицію.