Гірке відлуння Чорнобиля

01.07.2011

Не так давно «УМ» писала про непросту ситуацію з раком щитовидної залози в нашій країні, зростання кількості хворих та нерозривний зв’язок патології з віддаленими наслідками аварії на ЧАЕС і про необхідність покращення допомоги таким пацієнтам. І ось — гарна новина. У Міністерстві охорони здоров’я розробили проект наказу «Про вдосконалення надання медичної допомоги хворим на рак щитовидної залози». Цей документ максимально враховує зміни, які сталися за останні 25 років у принципах діагностики та лікування таких хворих. Передусім наказ захищає права людей, які на момент вибуху на ЧАЕС були дітьми, та найбільш опромінених категорій населення — ліквідаторів аварії, евакуйованих із забруднених територій чи їх мешканців.

Якщо проект наказу затвердять, проблему подолання раку вирішуватимуть на всіх рівнях та із залученням наукового потенціалу. Так, керівникам обласних управлінь охорони здоров’я всіх регіонів належить забезпечити щорічне проведення цільових профілактичних медоглядів та диспансеризації населення з підвищеним ризиком захворювання (із залученням лікарів–ендокринологів та з обов’язковим ультразвуковим обстеженням щитовидної залози).

Крім того, всіх хворих із підозрою на рак або встановленим діагнозом раку щитовидної залози з областей пропонується спрямовувати на консультацію та лікування до провідних київських інститутів, які займаються цією проблемою. Тут же передбачено і хірургічне лікування пацієнтів у разі потреби.