Лисиця на волі

01.07.2011
Лисиця на волі

Звільнену Ганну привітали прапором і трояндами. (Фото Олени БІЛОЗЕРСЬКОЇ.)

Ганну Сінькову, яку тримали в Лук’янівсь­кому СІЗО у справі про смаження яєчні на Вічному вогні, вчора випустили з–за ґрат під підписку про невиїзд. Цікаво, що таке рішення ухвалив суддя Печерського райсуду Києва Родіон Кірєєв — той самий, що розглядає «газову» справу Юлії Тимошенко.

Під час чергового слухання знову було заявлено клопотання про взяття дівчини на поруки народними депутатами. У переповненій залі перебували нардепи Тарас Чорновіл і Андрій Павловський, радикал із КУНу Микола Коханівський, лідер партії «Братство» Дмитро Корчинський, чиєю послідовницею є Сінькова на прізвисько Лисиця, чимало прихильників, родичів.

Суддя Кірєєв цього разу дозволив фото– і відеозйомку та знову довго перебував у кімнаті для проведення нарад. Його рішення про звільнення Ганни Сінькової зал зустрів оваціями, вигуками «ура!» та розгортанням синьо–жовтого прапора.

За словами громадської активістки й журналістки Олени Білозерської, учорашній розгляд закінчився тим, що суддя задовольнив також клопотання прокуратури і постановив об’єднати дві справи — Сінькової та Донець (подруги, що також брала участь у показовій акції біля вічного вогню). Розгляд «дівочої» справи перенесено на невизначений термін. Ганна після суду поїхала додому в супроводі батьків та адвоката.

Студентку обвинувачують за статтею 297 ч. 2 КК України («Наруга над могилою»). Акція з яєчнею, яка виражала протест проти дій влади, відбулася ще в грудні минулого року. Під варту Ганну взяли наприкінці березня — абсолютно безпідставно, стверджує адвокат Олег Бондарчук. Дівчину можуть засудити до 3—5 років позбавлення волі.

20 червня — після того як Сінькову вкотре відмовилися випустити з СІЗО — кілька невідомих хлопців повторили її вчинок, посмаживши яєчню на тому самому Вічному вогні і таким чином висловивши підтримку Лисиці. Комуністи відповіли на це встановленням цілодобової варти біля меморіалу.

Іван ГАВРИЛЯК