Останній крок — найважчий

01.07.2011
Останній крок — найважчий

Увечері в середу Новак Джокович обіграв юного австралійця Бернарда Томича. (Фото Рейтер.)

Пригадується, місяць тому з наближенням півфіналів на «Ролан Гарросі» весь тенісний світ заговорив про зміну лідера рейтингу ATP. Сербові Новаку Джоковичу, аби стати «номером першим», слід було перемогти у півфіналі швейцарця Роджера Федерера. Не зрослося. І ось Уїмблдонський турнір проходить, вважай, за паризьким сценарієм. «Знаю, що я близький до першої сходинки рейтингу, але намагаюся про це багато не думати», — слово в слово повторив Джокович свою репліку місячної давності.

Справді, для сходження на вершину Новаку знову залишилося виграти один матч. Після перемоги над наймолодшим чвертьфіналістом Уїмблдону — 18–річним австралійцем Бернардом Томичем (6:2, 3:6, 6:3, 7:5) — балканця чекає випробування 12–м сіяним Жо–Вілфредом Тсонгою.

Для темношкірого француза участь у півфіналі — справжня несподіванка. «Не вірю, що потрапив до четвірки найсильніших», — сказав Тсонга, який позавчора у п’ятисетовому матчі сенсаційно переміг третього сіяного Роджера Федерера — 6:3, 7:6, 4:6, 4:6, 4:6.

Цікаво, що зірковий швейцарець уперше в житті програв матч турніру «Великого шолома», взявши перші два сети. «Вилетіти з турніру в такому поєдинку — це дуже жорстокий поворот. Але буває всяке», —прокоментував свій програш Федерер.

Можлива рокіровка на верхівці рейтингу добряче б’є по самолюбству іспанця Рафаеля Надаля. Виходить так, що перша ракетка світу не може самотужки вберегти свій статус. У таких умовах Надалеві залишається хіба подбати про захист титулу чемпіона Уїмлдону, виграного минулого року. Напередодні у чвертьфіналі Рафа здолав Марді Фіша зі США — 6:3, 6:3, 5:7, 6:4 — і тепер готується до зустрічі зі своїм другом, місцевим улюбленцем Енді Мюрреєм. Британець, сіяний під четвертим номером, оформив путівку в наступний раунд найшвидше з усіх чвертьфіналістів, перегравши іспанця Фелісьяно Лопеса в трьох сетах — 6:3, 6:4, 6:4.

 

ЗМІНА

Продовжують підкорення Уїмблдону українські юніори. Катерина Козлова пройшла до третього кола, здолавши шведку Ольгурін — 2:6, 7:5, 6:2.

Владислав Манафов у дуеті з Максимом Дубаренком із Молдови на старті здолав пару Севіль/Соргі (Австралія/Бразилія) — 7:6, 6:7, 6:1, а Ганна Позніхіренко із Монсеррат Гонсалес із Парагваю — пару Молова/Закарлюк (Словаччина/Україна). Водночас Катерина Козлова із болгаркою Томовою та Софія Ковалець із румункою Кадар свої дебютні поєдинки програли.