По трофей — із «сиреною»

30.06.2011
По трофей — із «сиреною»

Вікторія Азаренко вперше пробилася до півфіналу «Великого шолома». (Фото Рейтер.)

Відсьогодні головна проблема Уїмблдону — дощ — знімається з порядку денного. Уже починаються півфінальні матчі в одиночників, а вони проходитимуть на центральному корті, де, як відомо, із 2009 року стоїть розсувний дах.

Квартет найсильніших «тра­в’яних» гравців 2011 року пер­шими визначили жінки. У провідній четвірці не знайшлося місця головним фавориткам турніру. Вирішальний етап проходитиме без минулорічної переможниці та трьох чільних номерів посіву. У сьогоднішніх півфіналах четверта «сіяна» — Вікторія Азаренко з Білорусі — зіграє проти чешки Петри Квітової (8), а росіянка Марія Шарапова (5) екзаменуватиме аж 62–гу ракетку світу, німкеню з польським корінням Сабрін Лисицьки.

 

Східноєвропейський експрес

Найбільше шансів на загальну перемогу, на думку експертів, має «сибірська сирена» Шарапова, яка вже перемагала на англійській траві 2004 року. Цьогорічний поступ екс–першої ракетки світу в передмісті Лондона вражає не лише найгучнішими криками порівняно з іншими тенісистками. 24–річна росіянка на шляху до півфіналу не віддала суперницям жодного сету, а у чвертьфінальному поєдинку просто познущалася над опоненткою. На вирішення стосунків зі словачкою Домінікою Цибулковою (24) — кривдницею першої ракетки світу Каролін Возняцьки — Маші вистачило однієї години, впродовж якої суперниця змогла взяти лише два гейми — 6:1, 6:1.

А от поява на фініші ще трьох тенісисток є доволі несподіваною. Азаренко, хоч і має високий, четвертий рейтинг WTA, однак ще жодного разу не грала у півфіналах турнірів «Гранд слему». Цього разу білорусці пощастило з жеребом, який позбавив її зустрічей із грізними суперницями. Єдиною сіяною на шляху подружки Сергія Бубки–молодшого була чешка Даніела Гантухова (25) — грати з нею Вікторії довелося три сети. А наступні суперниці 21–річної Азаренко — Надія Петрова з Росії й Таміра Пашек з Австрії — не взяли жодної партії.

Додамо, що саме Петрова вибила з турніру Катерину Бондаренко (6:3, 6:2), яка єдина з наших співвітчизників дісталася третього раунду.

Петра Квітова за шанс вдруге поспіль позмагатися за путівку до фіналу Уїмблдону має дякувати Цвєтані Піронковій (32). Тендітна болгарка, прийнявши на себе удар однієї з фавориток змагань Венус Уїльямс, у наступному колі впала знесилена перед потужною чешкою — 3:6, 7:6 (7:5), 2:6.

А Лисицьки взагалі виглядає білою вороною у колі півфіналісток, адже звичним результатом для Сабрін вважається прохід лише перших двох раундів турнірів «Великого шолому». Та цього разу 21–річну німкеню не змогли зупинити ані тріумфаторка «Ролан Гарроса» китаянка На Лі, ані кривдниця Серени Уїльямс — Маріон Бартолі (9).

Загалом, масованих втрат жіночий авангард зазнав уже на початку другого тижня змагань. Переможниця двох попередніх розіграшів — американка Серена Уїльямс, її сестра Венера, яка тріумфувала на Уїмблдоні аж п’ять разів, а також перша сіяна Каролін Возняцьки синхронно вилетіли в четвертому колі.

Відзначимо, що обидві сестрички Уїльямс через проблеми зі здоров’ям тривалий час перебували поза кортами. Венус через травму стегна не грала в теніс останні шість місяців, а Серена лікувалася аж цілий рік — після того як на вечірці, присвяченій перемозі на Уїмблдоні–2010, порізала ногу, а пізніше ще й перенесла тромбоемболію легеневої артерії. У підсумку, темношкірих тенісисток вистачило лише на перший ігровий тиждень. Старша з сестер — Венера (23–тя сіяна) — практично без боротьби поступилася болгарці Піронковій із рахунком 2:6, 3:6, а чинна володарка трофею — Серена (7) — капітулювала перед француженкою Маріон Бартолі (9) — 3:6, 6:7 (6:8).

Надаль на одній нозі

На відміну від жінок, чоловіча еліта до чвертьфінальних матчів дісталася без втрат. Перша ракетка світу Рафаель Надаль, попри травму стопи, таки довів свою перевагу над аргентинцем Хуаном Мартіном Дель Потро — 7:6 (8:6), 3:6, 7:6 (7:4), 6:4. «Після першого сету біль був настільки серйозним, що я навіть думав про дострокове завершення поєдинку», — ділився своїми відчуттями іспанець. Травма виявилася не серйозною і не завадила чинному володареві чемпіонського титулу вийти вчора ввечері на чвертьфінальний матч проти Марді Фіша із США.

Боротьбу за трофей продовжує й решта головних претендентів: серб Новак Джокович (2), швейцарець Роджер Федерер (3), господар кортів Енді Мюррей (4).

Як там наші?

Найдовше з українських тенісистів — через часті дощі — протрималася на турнірі Марія Коритцева. Позавчора киянка в парі з білорускою Тетяною Пучек у другому колі програла китайському дуету Женг/Пенг (8) — 3:6, 7:6, 0:6.

Сергій Стаховський у парі з британцем Джиммі Марреєм виграв матч першого раунду в дуету Райс/Торнлі (В. Британія) — 6:3, 7:5, але наступне коло виявилося для Стаха останнім: вони з братом Енді Маррея програли Гранольєрс/Робредо (Іспанія, 14) — 5:7, 6:7, 1:6.

Водночас ще один киянин — Олександр Долгополов — грати матчі парного розряду взагалі відмовився, пославшись на втому, і поїхав відпочивати до Криму.

У турнірі юніорів Софія Ковалець почала з перемоги в одиночці (над американкою Мін — 7:5, 6:4), а в парному розряді разом із шведкою Ольгурін поступилася в півфіналі дуету Барті/Жабур (Австралія/Туніс, 2) — 4:6, 1:6. Ганна Позніхіренко й Владислав Манафов програли вже в стартових матчах.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Не пройшовши крізь сито кваліфікації Уїмблдону, Тетяна Лужанська поїхала до США й успішно виступила на турнірі ITF у Бостоні (призові — 50 тис. дол.). В одиночці українка лише у фіналі програла Петрі Рампре зі Словенії — 4:6, 7:5, 4:6. А в дуеті з американкою Мюллер здобула титул, обігравши перших номерів посіву Фішман/Пельтьє (Канада) — 7:6, 6:3.