Червоні «фуріята»

30.06.2011
Червоні «фуріята»

Іспанська «молодіжка» позує з кубком чемпіонів Європи U–21. (Фото Рейтер.)

У Європі встановилося беззаперечне домінування іспанського футболу. Збірна цієї країни є чинним чемпіоном континенту і всього світу. Так само важко знайти команду, яка б на рівних змагалася проти «Барселони» на клубному рівні. Перемога піренейців на молодіжному Євро стала логічним кроком у засвідченні тотальної переваги.

Щоправда, фінальний матч турніру — в Орхусі проти швейцарців — склався для молодого покоління «Червоної фурії» не так легко, як попередні поєдинки. Опоненти чимало атакували й охоче били по воротах Девіда де Хеа. Однак голкіпер діяв бездоганно, відтак уже переходить за 18 млн. євро з «Атлетіко» в «Манчестер юнайтед» — на зміну ветерану ван дер Сару.

Та загалом ініціативою володіли все ж підопічні Луїса Мільї. І наприкінці кожного з таймів півзахисник «Сарагоси» Андер Еррера та форвард «Барси» Тіаго Алькантара забили по м’ячу.

Перемога «молодіжки» іспанців «на Європі» стала вже третьою в історії: раніше такі успіхи датувалися 1986 і 1998 роками. Ще двічі, в 1984–му та 1996–му, іспанці доходили до фіналу, але програвали його.

«Золоту бутсу» кращому бомбардирові нинішнього турніру отримав форвард «Депортиво» Адріан Лопес — на його рахунку п’ять забитих м’ячів.

Тріумфаторами данського чемпіонату також можна вважати молодіжну збірну Білорусі. У нетиповому для такого турніру матчі за третє місце команда Георгія Кондратьєва мінімально здолала чеських однолітків, звично віддавши ініціативу й забивши єдиний гол на останніх хвилинах основного часу (відзначився нападник борисовського БАТЕ Єгор Філіпенко). Відтак «сябри» отримали дещо більше, ніж просто «бронзу», — стали учасниками футбольного турніру на Олімпійських іграх 2012 року. Крім білорусів, у Лондоні від Європи гратимуть Іспанія, Швейцарія і Британія на правах господарки.

Якщо іспанці та білоруси зараз святкують, то в українському футболі розбираються, хто винен у провалі нашої збірної. Гравця київського «Динамо» Андрія Ярмоленка за підсумками турніру західні ЗМІ назвали одним із найбільших розчарувань. Принаймні так вважають оглядачі авторитетного часопису «Дон балон» (Іспанія). Можливо, причиною блідих дій став насичений сезон, адже після повернення до розташування свого клубу Ярмоленко навіть не зміг виконувати повну тренувальну програму і тому мав займатися за індивідуальним графіком.

Досить своєрідно днями прокоментував гру «молодіжки» головний тренер національної збірної Олег Блохін: «Я в шоці від дій цих хлопців. Тепер мушу серйозно подумати, чи викликати когось із них на найближчі матчі своєї команди». Блохін твердить, що у діях підопічних Павла Яковенка в Данії він не побачив ні боротьби, ні злості та самовіддачі.

 

ТАБЛО

Фінальна частина чемпіонату Європи (Данія, U–21). Фінал

Іспанія — Швейцарія — 2:0 (Еррера, 41; Алькантара, 81)

Іспанія: де Хеа, Альваро Домінгес, Хаві Мартінес, Адріан (Хеффрен, 80), Мата, Монтойя, Віла, Еррера (Капель, 90), Алькантара, Ботія, Муньяїн (Парехо, 85)

Швейцарія: Соммер, Кох, Россіні, Лустенбергер, Емегара (Гавранович, 53), Фрей (Абраші, 54), Шачирі, Мехмеді, Джака (Касамі, 68), Клозе, Берарді

* * *

Матч за 3–тє місце. Білорусь — Чехія — 1:0 (Філіпенко, 88)