Е–літнє Опішне

24.06.2011
Е–літнє Опішне

Корифей гончарства Микола Пошивайло не втомлюється давати майстер–класи. (Фото автора.)

Попри те, що основні заходи традиційного Тижня національного гончарного форуму в Опішному «Здвиг–2011» триватимуть iз 27 червня по 3 липня, своєрідна прелюдія до цього масштабного дійства у згаданій «столиці» вітчизняного гончарства вже стартувала. Минулого тижня тут почалися найбільш «довгограючі» з них — «Е–літня академія гончарства для харизматиків, романтиків, диваків і діячів» та другий ІнтерСимпозіум кераміки. Заняття в академії, до якої заздалегідь записалися «неофіти» цієї справи з Києва, Черкащини, Дніпропетровщини, Сум і Рівного, передбачають знайомство з безцінними скарбами тамтешнього Національного музею–заповідника українського гончарства, традиціями прадавнього народного ремесла та опанування навичок роботи з глиною. Тож практично одразу після споглядань «академіки» мали змогу доторкнутися до глини, справжнього гончарного круга і навіть до кінця дня виготовити свої перші, так би мовити, «пробні» вироби — нехитрі дитячі іграшки.

Майстер–класи початківцям щодня дають місцевий корифей гончарства, заслужений майстер народної творчості України Микола Пошивайло та його колеги Олена Мороховець і Валентина Лобойченко. А на відкритому минулої суботи ІнтерСимпозіумі кераміки творять свої дива майстри з України, Росії, Болгарії, Грузії, Азербайджану. Підсумки цього захоплюючого творчого змагання підіб’ють 30 червня, саме тоді стануть відомими прізвища переможців. Однак переможених на «Здвигу–2011» точно не буде. Адже його програма така насичена й різноманітна, що нудьгувати не доведеться нікому. Того ж таки 30 червня в Опішному на історичній будівлі Кричевського—Лебіщака відкриють Стіну гончарної слави України. Також в Опішному три дні триватимуть міжнародний симпозіум «Реалії народного мистецтва: персональний і трансперсональний діалог» та п’яті Селюченківські наукові читання.

«Найгарячішою» в усіх значеннях цього слова видасться п’ятиденка для учасників Національного ковальського фестивалю «Вакула–фест», який завершиться 2 липня. У цей суботній день очікується апофеоз цьогорічного «Здвигу» — святкування Національного дня гончара, що зазвичай нагадує багатобарвне ярмаркове дійство. Його родзинкою стане перший національний фестиваль–конкурс гончарського бодіпейнтингу (малюнки на тілі). При цьому «декорування» живих моделей буде, звісно, не довільним — організатори спрямовують творчий політ митців «профільною» темою «Гончарний всесвіт на мапі людського тіла». Власне, всі ж, хто завітає в ці дні до Опішного, матимуть змогу поринути у всесвіт української автентики, споглядаючи неперевершену красу, підспівуючи та підтанцьовуючи фольклорним колективам, мандруючи гончарною столицею на кінному возі чи «відриваючись» на етнодискотеках.