Зосередженість до кінця

24.06.2011
Зосередженість до кінця

Хеффрен Суарес забиває третій гол у ворота білорусів. (Фото Рейтер.)

Напруженими виявилися півфінальні матчі на полях Данії, де підходить до завершення фінальна частина молодіжного чемпіонату Європи. В обох парах справа ледве не дійшла до післяматчевих пенальті. Основний час поєдинків у Віборгу та Хернінгу завершився внічию, а ось додаткові хвилини принесли успіх саме тим командам, які впродовж матчу виглядали переконливішими, позбавивши Іспанію та Швейцарію покарання «футбольною лотереєю».

У перемозі іспанців над білорусами навряд чи хтось сумнівався. Молодь Іспанії до цього вже чотири рази грала у фінальних матчах молодіжного Євро і двічі перемагала, тоді як для 21–річних «сябрів» півфінал уже є найвищим досягненням в історії. У стартові хвилини їхнього протистояння здавалося, що збірна Білорусі якщо й отримує на якусь секунду м’яч, то лише для того, аби знову віддати його постійно атакуючим іспанцям. Саме тому гол від нападника криворізького «Кривбасу» Андрія Воронкова наприкінці першого тайму виглядав аж надто нелогічним. Форвард пробив через себе після вкидання м’яча з аута в штрафний майданчик іспанців, і воротар Давід де Хеа з «Атлетіко» не був готовий до такого розвитку подій.

Скільки молода зміна «Червоної фурії» мала реальних нагод пробити кіпера борисовського БАТЕ Олександра Гутора — порахувати важко. Іспанці впродовж матчу завдали загалом дев’ять ударів у площину його воріт, тоді як білоруси у відповідь — лише один, який і виявився щасливим. До певного моменту оборона «білих» трималася, але до заповітного фіналу їм не вистачило дещиці. За хвилину до завершення гри вони не втримали форварда «Депортиво» Адріана Лопеса, який кількома днями раніше забивав і нашій збірній.

Зрівняному рахунку іспанці раділи так, немов уже виграли фінал. Дотиснути опонентів у додатковий час зусиллями того ж Адріана та барселонця Хеффрена було для них справою техніки.

Не менш напруженим виявився і другий півфінал: суперники тут були більш–менш рівними, і лише в деяких показниках перед вели швейцарці. Єдиний м’яч вони забили наприкінці додаткового часу зусиллями нападника «Цюріха» Адміра Мехмеді.

Чехи вже володіли титулом найкращої «молодіжки» Європи у 2002 році. А ось Швейцарія у фіналі такого турніру зіграє вперше.

«Суперники під кінець гри втомилися, і це дозволило нам дотиснути їх. Фізичні кондиції моїх підопічних напередодні фіналу не викликають у мене жодних побоювань», — заявив після гри тренер переможців П’єрлуїджі Тамі.

Вирішальний матч турніру (Іспанія — Швейцарія) відбудеться завтра в Орхусі. Кількома годинами раніше чехи та білоруси розіграють бронзові нагороди й останню путівку від Європи на Олімпіаду–2012; цей поєдинок прийме місто Ольборг.

 

ТАБЛО

 

Чемпіонат Європи серед молоді (U–21, Данія). Півфінали. Іспанія — Білорусь — 3:1 (дод. час; Адріан, 89, 105; Хеффрен, 113 — Воронков, 38), Швейцарія — Чехія — 1:0 (дод. час; Мехмеді, 114).

* * *

Чемпіонат Росії. 15–й тур. «Том» — «Ростов» — 1:1, «Амкар» — «Спартак» (Нч) — 1:0, «Спартак» (М) — «Динамо» — 0:2 (Сємшов, 34; Воронін, 65), «Рубін» — «Волга» — 2:0, «Крилья совєтов» — «Анжі» — 0:3, ЦСКА — «Локомотив» — 3:1, «Краснодар» — «Терек» — 0:2, «Зеніт» — «Кубань» — 1:0.

Лідери матчів: ЦСКА — 31 (14 матчів), «Зеніт» — 29, «Рубін» — 27.

* * *

Контрольні матчі. «Зоря» — «Марибор» (Словенія) — 0:3, «Металіст» — збірна Харківської області — 12:0, «Чорноморець» — «Зімбру» (Молдова) — 3:0.