Під одну гребінку з Європою

01.06.2004

      Відсьогодні класність зерна визначатиметься за новими стандартами: не за вмістом клейковини, а за вмістом білка. За словами директора Департаменту формування та функціонування аграрного ринку Міністерства аграрної політики України Анатолія Розгона, таким чином вдасться уникнути маніпулювання класами, до чого нерідко вдавались закупівельники. Причому найчастіше у бік заниження класності (бо чим вищий клас — тим дорожче збіжжя). «Оскільки визначення якості зерна займає певний термін,  ще недавно пріоритет надавався клейковині, а вона досить мінлива і при її визначенні дуже багато похибок, тому це давало можливість маніпулювати  класами», — зазначив керiвник департаменту  в інтерв'ю «УМ». — Білок — більш стійкий показник, який дає можливість чітко визначити клас». Нові стандарти діятимуть однаково як для внутрішнього ринку, так і для експортної продукції. Хоча в деяких європейських країнах  ці стандарти «розведені», адже для борошномельних комбінатів більш важливою є клейковина, а не протеїн, який міститься в білку і є основою для визначення класності.

      Відтепер, аби чітко ідентифікувати, до якого саме класу належить зерно (за стандартом, збіжжя, що містить менше десяти відсотків білка,є фуражним, те, що більше — продовольчим), кожен елеватор, тобто лабораторія при ньому, має придбати апарат, який би визначав класність. «Товаровиробник привіз,  і просто на елеваторі при ньому за одну хвилину роблять аналіз і кажуть, який клас», — так Анатолій Розгон обмалював впровадження нового стандарту. За його словами, зараз такими приладами обладнані всі державні лабораторії. До речі, коштує така «машинка» недешево — від 30 тисяч доларів. Першими закуповувати їх кинулись припортові елеватори. За словами Анатолія Розгона, елеватори та лабораторії, які знаходяться у портах, забезпечені найостаннішими з наукової точки зору приладами. Приватні ж підприємства поки що вагаються із купівлею складних апаратів. Як зазначив генеральний директор Національної асоціації «Укрзернопродукт» Євген Ковтонюк, зараз ними забезпечені менше половини приватних підприємств. За даними Мінагрополітики, насправді їх може бути набагато більше, адже не завжди приватники надають таку інформацію. Обов'язово обладнати елеватори та лабораторії новими приладами визначення класності зерна підприємства зобов'язані до кінця поточного року. В іншому випадку, вони не отримають сертифікатів і не зможуть працювати. «Якби була можливість забезпечити всіх за державний рахунок, їх би купляли швидше», — зазначив Євген Ковтонюк. За прогнозами Мінагрополітики, повністю переобладнати усі елеватори під нові європейські стандарти вдасться протягом літніх місяців.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>