На поклін до королеви

21.06.2011
На поклін до королеви

Другий номер жіночого посіву Віра Звонарьова з Росії жартуючи подолала перший бар’єр у вигляді американки Елісон Ріске. (Фото Рейтер.)

Третій у цьому році турнір серії «Великого шолома» відбувається в Лондоні у традиційному для себе стилі. Ледве встигли учасники кваліфікації зіграти кілька матчів, як зміни в розклад почав вносити дощ, без якого Уїмблдонський турнір годі й уявити. Саме з цієї причини з четверга аж на суботу перенесли зустріч третього відбіркового раунду між українками Лесею Цуренко й Тетяною Лужанською. Гору взяла молодість — Цуренко, сіяна під 15–м «кваліфікаційним» номером, перемогла з рахунком 6:4, 7:5 і вперше в житті потрапила до основної сітки відкритого чемпіонату Великої Британії. Загалом для киянки це друга спроба проявити себе на «Великому шоломі» — в січні цього року вона подолала одне коло в Австралії.

В «основі» Уїмблдону Леся приєдналася до сестер Бондаренко. Нагадаємо, ще чотири наші співвітчизниці — Савчук, Коритцева, Бейгельзімер, Лужанська — не подолали кваліфікаційне сито.

Учора ввечері, після здачі цього номера «УМ» до друку, Цуренко в першому колі протистояла росіянці Анастасії Павлюченковій, сіяній під 14–м номером. Поєдинок Олени Бондаренко з представницею Австралії Ярмілою Гайдосовою заплановано на сьогодні. Її молодша сестра Катерина свій поєдинок проти француженки Алізе Корне провела учора ввечері.

Також троє українців потрапили й до чоловічої основної сітки (Сергій Бубка не пройшов відбір). 25–річний киянин Сергій Стаховський утретє змагається на околицях англійської столиці, але досі жодного матчу в «одиночці» не виграв. Перервати сумну традицію він міг учора ввечері в поєдинку з молодим господарем кортів Даніелем Коксом. Сіяний під 22–м номером Олександр Долгополов сьогодні поміряється силами з чилійцем Фернандо Гонсалесом, а Ілля Марченко — з Кевіном Андерсоном із ПАР.

Відкрив же змагання на Центральному корті Уїмблдону лідер світового тенісу іспанець Рафаель Надаль. Учора вдень він легко довів свою перевагу над американцем Майклом Расселлом (6:4, 6:2, 6:2). Але найважчі бої —попереду. Адже за призовий фонд у розмірі 16,600 млн. фунтів стерлінгів боротимуться всі зірки.

У жінок привертає увагу повернення до Англії сестер Уїльямс. Титуловані американки майже рік не грали через травми, однак, попри це, організатори Уїмблдону «посіяли» «чорних перлин» з поваги до минулих здобутків: Серену — під сьомим номером, Венус — під 23–м.

Учора в обід відбулося ще кілька досить цікавих матчів: у чоловіків — Фіш (США, 10) — Гранольєрс (Іспанія) — 7:6, 7:6, 6:4; у жінок — Звонарьова (Росія, 2) — Ріске (США) — 6:0, 3:6, 6:3; В. Уїльямс (США, 23) — Аманмурадова (Узбекистан) — 6:3, 6:1; Пеер (Ізраїль, 22) — Первак (Росія) — 7:5, 4:6, 4:6; Вікмайєр (Бельгія, 19) – Лепченко (США) – 7:5, 6:3.