Російського цвіту — по всьому світу

16.06.2011
Російського цвіту — по всьому світу

Вихваляючись здобутками в царині свободи слова, Віктор Янукович забув назву ключового закону. (Фото прес–служби Президента.)

Поза межами Росії проживає 150 мільйонів російськомовних людей — більше ніж у самій РФ. Забезпечити їх російським ідеологічним та культурним продуктом — одна з цілей ХІІІ Всесвітнього конгресу російської преси, що відкрився вчора в Києві. Російськомовні медіа існують майже у 80 країнах, і московський центр бажає зберегти та примножити «масштабний інформаційний простір».

Щороку подібний захід під егідою ВАРП (Всесвітньої асоціації російської преси) приймає інша держава, і ось черга дійшла до Києва. Прикметно, що в українських офіційних джерелах у назві форуму фігурує «російськомовна» преса, тоді як організатори не замилюють очі, а вказують чітко: «російська преса» — вона і в Африці російська, і в Україні.

Захід зібрав представників російськомовних ЗМІ з півсотні країн. Щоправда, зал засідань президент-готелю "Київський" виявився надто просторим для такого помпезного збіговиська.

Як підкреслив на засіданні голова адміністрації президента РФ Сергій Наришкін, «російська мова і надалі відіграватиме виняткову роль у розвитку діалогу між народами. Тішить, що російськомовні засоби масової інформації активно відстоюють інтереси наших співвітчизників, дуже детально інформують про події, які відбуваються у великому російському світі».

Серед видань, яким Наришкін вручив почесні грамоти уряду Росії, українських медіа не виявилося.

Виступав на форумі і Президент Віктор Янукович. Оцінюючи становище ЗМІ в Україні, він заявив, що «сьогодні в засобах масової інформації переважає опозиція, а не влада». «Ми створили нормальні умови для розвитку демократичних інститутів у нашому суспільстві, ми прийняли закон... — у цьому місці Віктор Федорович загальмував, бо не міг пригадати назву закону. — Як він у нас називається?» Із перших рядів підказали, що «про доступ до публічної інформації». Укотре сконфужений, Янукович доповів, що, відповідно до цього документа, у всіх відомствах створюються підрозділи, які «сьогодні розкривають всю інформацію по тих запитах, які надходять від різних інстанцій, громадян, засобів масової інформації». «Нас критикують, напевно, більше, ніж кого–небудь за всі роки незалежності, тому що ми відкриті», — констатував глава держави.

Утім Президент сам же й спростував свою заяву про відкритість влади: двічі пообіцяв відповісти на всі наявні запитання, однак одразу пішов, щойно головуючий подякував за участь у конгресі. А цікавих журналістів, щоб не наздогнали Януковича, просто... зачинили в залі на 15 хвилин.

Наступний, XIV, конгрес російської преси відбудеться в Італії — у Римі, Неаполі та на курортному острові Капрі. Таке рішення ухвалили вчора в Києві.