НЬЮЗРУМ

16.06.2011

Кофман–фест

Сьогодні в галереї «Лавра» відкривається Міжнародний музичний фестиваль «Тиждень високої класики з Романом Кофманом», присвячений 75–річному ювілею видатного музиканта. Серед найоригінальніших подій форуму — українська прем’єра театралізованого концерту «Все про Гідона» (Гідон Кремер разом зі своїм оркестром «Кремерата Балтики» виконає програму світових хітів); презентація книги Романа Кофмана «Пасторальна симфонія, або Як я жив при німцях»... Гостями фестивалю стануть віолончелісти Олександр Князєв (Росія) та Іван Монігетті (Швейцарія), австрійський піаніст Джінсанг Лі, німецькі скрипалі Аліна Погосткіна та Міша Овруцький, відомі українські музиканти, які зараз мешкають за кордоном, Ігор Чєтуєв, Микола Сук, Денис Прощаєв, Олег Полянський, Андрій Кавалинський... У фестивалі також беруть участь Симфонічний оркестр Національної філармонії, Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Київський камерний оркестр, Камерний хор «Кредо».

Програма фесту розписана до 27 червня. За цей час у галереї «Лавра» прозвучать дев’ять концертів. Квитки — від 50 до 800 грн.

Подарунок від Міртали

Мистецькі фонди України поповнилися скульптурами відомої художниці Міртали Пилипенко. Колекцію з 15 авторських творів із бронзи передано на зберігання Національному університету «Острозька академія». Міртала — донька українського письменника, журналіста, громадського діяча Сергія Пилипенка (1891—1934) та Тетяни Кардиналовської (1899—1993) — педагога, перекладача, мемуаристки. З 1947 року живе і працює у США.

Мірталу Пилипенко знають у США, Канаді, Європі (її бронзові скульптури прикрашають понад 200 приватних колекцій, а також виставлені у музеях та громадських зібраннях), близько двадцяти років тому про неї заговорили і в Україні. Художниця представила кілька персональних експозицій, брала участь у групових виставках. Скульп­турні колекції, передані пані Пилипенко Батьківщині, зберігаються у восьми державних музеях і галереях, музеях при навчальних закладах та культурно–мистецьких центрах. Одна з її скульптур, «Україна фенікс–Лелека», зберігається в Одеському музично–драматичному театрі імені Василька.