Стара пісня про головне

10.06.2011
Стара пісня про головне

Ліза Боярська: «Доля моєї героїні трагічна, адже заради коханого їй доведеться віддатися іншому чоловікові».

Поблизу Кирилівської церкви на території Павлівської психіатричної лікарні офіцер гітлерівської армії намагається купити сережки у російської акторки Лізи Боярської. «Німці розраховуються марками, а ти хочеш тисячу карбованців за них! — кричить режисер. — Зараз ми з’ясуємо щодо грошей!».

 

Факти і вигадки

Зйомки історичної драми «Матч» стартували цього тижня. Історію кохання на тлі війни взялися розповісти російські сценаристи Дмитро Звєрьков та Ігор Сосна. В основу картини лягла історія футбольного поєдинку між радянською командою «Старт», до складу якої увійшли футболісти київського «Динамо», і німецькою Flakelf, за яку грали льотчики та зенітники. Гра, яка відбулася в окупованому Києві у серпні 1942 року, завершилася з рахунком 5:3 на користь «Старту». За поширеною у Радянському Союзі версією, яка побутує ще й досі, після цього матчу радянських футболістів розстріляли через відмову програти противнику. Проте насправді спортсмени загинули у 43–му році, версій існує кілька.

Суперечливий момент творці фільму вирішили обійти. «Ми взагалі не показуємо, як гинуть футболісти — фільм завершується фінальним матчем і перемогою», — каже виконавчий продюсер стрічки Максим Асадчий (українська продакшн–компанія «Пронто–фільм»). Основна сюжетна лінія картини розгорнеться навколо закоханої пари Миколи Ранєвича і Ганни Шевцової, яких грають Сергій Безруков і Єлизавета Боярська. Герой Безрукова це реальна історична постать — воротар футбольної команди «Старт» Микола Трусевич, а от головна героїня — персонаж вигаданий. Яким було справжнє особисте життя футболістів, творці картини не з’ясовували. «Це вигадана історія, ми все ж таки знімаємо художній фільм», — каже Асадчий.

Окрім «матчу смерті», у картині покажуть і низку інших історичних подій, зокрема, знищення Хрещатика та розстріли у Бабиному Яру. Декорацію останнього відтворять у піщаному кар’єрі під Києвом і, за словами виконавчого продюсера, саме цей знімальний майданчик було найважче відтворити. Щодо Хрещатика, то його вирішили знімати на харківській вулиці Університетській, адже вона зазнала меншого впливу сучасності.

Прототип Євбазу (Єврейського базару), що був розташований на території сучасної площі Перемоги, відтворили під стінами Кирилівської церкви, де зараз повним ходом актори масовки торгують рибою, м’ясом, городиною та старими речами. А київський стадіон, відомий нині як «Старт», на якому відбулася вирішальна гра, зніматимуть у Василькові.

Попереду — Безруков, а позаду — Ступка

Ідея екранізувати цю історію народилася у російських продюсерів Іллі Нєрєтіна та Дмитра Кулікова (компанія «Рекун–Сінема») ще 10 років тому. Два з половиною роки тому вони замовили сценарій Дмитру Звєрькову та Ігорю Сосні. А в 2010 році «Рекун–Сінема» увійшла до списку з восьми компаній, яким Федеральний фонд соціальної та економічної підтримки російського кіно виділив гроші на створення фільмів. Кожна компанія отримала по 8 млн. дол., на які має відзняти по три стрічки. Частина державного фінансування — близько трьох млн. дол. при загальному бюджеті 10 млн. дол. — пішла на зйомки «Матчу» (кошторис повністю покриває російська сторона).

Режисером стрічки став росіянин — Андрій Малюков («Ми з майбутнього», «Диверсант»). Головні ролі виконують Ліза Боярська та Сергій Безруков. За словами Лізи, вона без вагань погодилася зіграти у фільмі через дуже вдалий сценарій. «Ця стрічка і про кохання, і про футбол, і про війну. Доля моєї героїні трагічна, адже заради коханого їй доведеться віддатися іншому чоловікові», — каже акторка. Сергій Безруков, чий герой має реального прототипа, для того, аби вжитися у роль, уже три місяці тренується під керівництвом професійного футболіста. У стрічці також зіграють професійні спортсмени, проте другого ешелону, адже домовитися з футболістами першої ліги було би важко через їхній напружений графік і немаленькі гонорари.

Українська лепта у таких проектах традиційно обмежується створенням умов для зйомок i постачанням акторів на другорядні ролі. Знімальний процес забезпечує українська продакшн–компанія «Пронто–фільм»: готує локації, декорації, реквізит (наприклад, транспорт часів війни шукали у колекціонерів, по клубах автолюбителів та на кіностудіях). З українських акторів у фільмі задіяні: Остап Ступка (зіграє поліцая і сусіда Миколи Ранєвича по комунальній квартирі), актор Театру драми і комедії на Лівому березі Олександр Кобзар (зіграє колишнього чоловіка головної героїні Ганни, капітана «Локомотива», який згодом стає капітаном команди «Рух» і заступником бургомістра зі спортивної роботи), роль директора хлібозаводу дісталася українському актору Ігорю Гнєзділову. Крім того, ролі практично всіх футболістів віддали українцям. Також на знімальному майданчику ми помітили оператора Сергія Михальчука та режисера Олеся Саніна — їхню стрічку «Мамай» також допомагала створювати компанія «Пронто–фільм».

Кіновиробництво — процес кропіткий хвилинну сцену знімають понад дві години. Зафільмувати двогодинну стрічку планують за два з половиною місяці, а повністю завершити виробництво — до кінця року. На великий екран «Матч» вийде у 2012 році, до 70–ї річниці події. Хто буде прокатувати стрічку в Україні, поки не вирішили. Водночас творці фільму сподіваються показати «Матч» і за кордоном, мріючи про кінематографічні лаври: «Є мрія відвезти фільм у Канни або на «Оскар», — каже Асадчий.

Олеся АНАСТАСЬЄВА

 

ІСТОРІЯ

Однозначної версії щодо причини загибелі футболістів «Старту» немає. Одна з них — футболістів, які працювали у німецькій хлібопекарні, розстріляли за диверсію, оскільки одного дня вони нагодували фашистів хлібом iз піском, підсипаним у тісто. Дослідники стверджують також, що стратили кількох гравців, а не всю команду.

На початку 90–х з’явилася серія публікацій, що розвінчувала цей міф: книжка Георгія Кузьміна «Правда про матч смерті» («Динамо», яке ви не знаєте») та стаття києвознавця Олега Ясинського «Чи був «матч смерті»?».

  Також у 2005 році у Гамбурзі завершили кримінальну справу по цій темі, порушену ще у 1974 році. Німецькі слідчі з’ясували: гравці Микола Трусевич, Іван Кузьменко та Олексій Клименко загинули навесні 1943 року в сирецькому концтаборі в Києві. «Їх розстріляли за наказом коменданта табору. Таким чином, їхня смерть ніяк не пов’язана з результатом гри», — був вердикт.

 

ДО РЕЧІ

У радянські часи вже знімали кіно на дану тему: фільм «Третій тайм», 1962. Ролі у ньому виконували, зокрема, Леонід Куравльов, В’ячеслав Невинний. На початку цього тисячоліття також була інформація про можливі зйомки фільму про «матч смерті» з французом Жаном Рено та нашим Андрієм Шевченком у головних ролях.