Прицінювання на трансферному базарі

10.06.2011
Прицінювання на трансферному базарі

Андрій Ярмоленко цього літа може докотитися до «Фенербахче», а якщо сильно зіграє на молодіжному Євро — і до серйознішого клубу. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Тривала літня перерва — найкраща пора для проведення трансферних угод, а також широке поле для пліткарів, які час від часу вкидають в інформаційний простір неперевірену інформацію щодо зміни гравцями футбольної прописки. Хай там як, але в кожній плітці є частина правди, особливо тоді, коли футболісти починають її коментувати.

 

В Україні

Після того як тренер київського «Динамо» Юрій Сьомін на підсумковій прес–конференції заявив, що одному з чотирьох динамівських воротарів доведеться перейти в інший клуб, спочатку Станіслава Богуша, а пізніше й Дениса Бойка почали сватати в київську «Оболонь». Обидва віднікуються від таких перспектив, наполягаючи на своїй прив’язаності до бази в Кончі–Заспі. Водночас активне обговорення воротарської позиції «Оболоні» пов’язане з тим, що голкіпер Олександр Рибка, який раніше належав «Динамо» й останні кілька років грав за «пивоварів», підписав довгостроковий контракт із «Шахтарем».

Щодо придбань чемпіона, то Рінат Ахметов домовляється з «Сантосом» про придбання чергового бразильця. За 20–річного Алана Патріка південноамериканці просять 6 млн. євро.

А от головний опонент «гірників» — «Динамо» — цього літа спрямовує свою трансферну політику на Європу, намагаючись придбати забивного форварда. Проте наразі безуспішно. Спочатку не склеїлося з «Бенфікою», де пильнували Оскара Кардосо. Остаточно питання не закрите, однак, схоже, клуби просто не знайшли спільної мови. Кардосо не бажає їхати до Києва, а Ігор Суркіс не поспішає викладати 20 млн. євро, визначені як вартість зіркового португальця.

Після невдачі на крайньому заході київські скаути придивилися форварда на Апеннінах. Однак і з нападником «Брешії» Андре Караччоло теж не склалося. «Я був в Україні, бачив хороше місто, але в листопаді в моїй сім’ї народиться двійня, і я не збираюся втрачати цей момент», — сказав італієць.

Якщо зібрався купувати, слід когось продавати. Західні ЗМІ вже повідомляють, що стамбульський «Фенербахче» практично домовився з «Динамо» про придбання одного з київських бомбардирів — Артема Мілевського або Андрія Ярмоленка. Не виключено, що трансферна вартість Ярмоли вже через два тижні може змінитися. Адже молодий форвард готується показати себе у складі збірної України на молодіжному Євро, яке 11–25 червня пройде в Данії. Думається, що в разі хорошої преси Андрій зможе розраховувати й на серйозніші пропозиції сильніших клубів.

За кордоном

Скажімо, як 33–річний німецький ветеран Мірослава Клозе, який учора — в день свого народження — перейшов із «Баварії» до римського «Лаціо».

Відзначимо, що натомість одноклубником Анатолія Тимощука став зірковий кіпер збірної Німеччини Мануель Нойєр, котрого зі скрипом відпустив «Шальке».

А якщо говорити про першість Італії, то вчора ж новим тренером «Роми» став відомий у минулому іспанський футболіст Луїс Енріке. Донедавна він працював із дублем «Барселони». Дворічний контракт із «вовками» передбачає зарплату в розмірі 1,6 млн. євро за сезон.

Погодьтеся, переїзд — процес болісний. Але значно приємніший, ніж звільнення, надто ж швидке. Юрій Красножан лише взимку підписав контракт із московським «Локомотивом», а вже через шість місяців змушений шукати нове місце роботи. Різкий хід «залізної леді» — президента «Локо» Ольги Смородської — порівнюють із вибухом ядерної бомби. Адже ймовірною причиною звільнення Красножана, котрий якраз два дні тому відзначав 48–річчя, називають його участь у договірному матчі з «Анжи». Тоді «залізничники» програли вдома з рахунком 1:2.

Григорій ХАТА

 

МОЛОДЬ

Хлопці Яковенка готові до штурму

Уже післязавтра, в неділю, в Данії стартує фінальний турнір чемпіонату Європи серед молодіжних збірних (гравці віком до 21 року). Поміж вісьмох команд–учасниць — і Україна під керівництвом Павла Яковенка.

Воротарі: Каніболоцький («Дніпро»), Бойко («Динамо»), Непогодов («Металург» Д).

Захисники: Кривцов, Ракицький (обидва — «Шахтар»), Бутко («Волинь»), Курилов, Матвєєв, Селін (усі — «Ворскла»), Парцванія («Динамо»), Путівцев («Іллічівець»).

Півзахисники: Степаненко, Віценець (обидва — «Шахтар»), Гармаш («Динамо»), Коноплянка («Дніпро»), Білий («Зоря»), Чеснаков («Ворскла»), Федорчук («Кривбас»), Голодюк («Карпати»), Морозюк («Металург» Д).

Нападники: Ярмоленко, Кравець, Зозуля (усі — «Динамо»).

Гравець збірної, півзахисник луганської «Зорі» Максим Білий висловив думку: «У нас хороша команда. В основному, всі футболісти грають у своїх клубах, і далеко не на останніх ролях. Багато фахівців уже відзначали, що а нас зараз одна з найсильніших «молодіжок» за всю історію України... Перед нами будуть ставитися максимальні завдання».

Розклад матчі у нашій групі В

12 червня. Чехія — Україна (Віборг)

15 червня. Україна — Англія (Хернінг)

19 червня. Україна — Іспанія (Хернінг)

У групі А грають Білорусь, Данія, Ісландія, Швейцарія.

По дві найкращі команди з групи вийдуть в 1/2 фіналу (22 червня), фінал — 25 червня.