ХРОНОГРАФ

09.06.2011
ХРОНОГРАФ

Квітень 2007: Мішель Платіні оголошує про вибір заявки України й Польщі. (Фото Рейтер.)

Січень 2005

Федерації футболу України та Польщі офіційно підтвердили намір спільно змагатися за право провести першість Європи з футболу 2012 року.

Травень 2006

Україна та Польща презентують спільну досьє–заявку на проведення Євро–2012

17 квітня 2007

Конгрес УЄФА в Кардіффі (Уельс). У презентації українсько–польської заявки взяли участь президенти Віктор Ющенко і Лех Качинський. У фінальному голосуванні наша заявка набрала вісім голосів, Італії — чотири, Угорщини/Хорватії — жодного. Україна та Польща — господарі чемпіонату Європи–2012.

До розширеного переліку українських міст, де планувалося проведення матчів ЧЄ, увійшли Київ, Донецьк, Одеса, Дніпропетровськ, Львів, Харків.

Серпень 2007

Кабінет Міністрів України, очолюваний Віктором Януковичем, створив Національне агентство з питань підготовки та проведення фінального етапу чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Січень 2008

УЄФА разом із країнами–господарями розробила поетапну стратегію підготовки до турніру, назвавши головною проблемою Євро–2012 НСК «Олімпійський» та територію навколо нього.

Лютий 2008

На засіданні Кабміну Юлії Тимошенко затверджено порядок проведення конкурсу для визначення кращої проектної пропозиції реконструкції НСК «Олімпійський».

Березень 2008

Почалося знесення недобудованої наземної частини ТРК «Троїцький», розташованого на площі перед головною ареною Євро–2012.

Квітень 2008

Тайванська фірма Archasia Design виграла конкурс на реконструкцію НСК «Олімпійський».

Червень 2008

Тимчасова робоча група з оцінки стану реконструкції НСК «Олімпійський» відсторонила Archasia Design від проведення проектування та реконструкції стадіону через неналежне оформлення документів, які компанія подала для укладання договору.

Червень 2008

З’являються перші критичні висловлювання президента УЄФА Мішеля Платіні щодо темпів підготовки України до ЧЄ. «Спостерігається певний застій у програмах будівництва та модернізації інфраструктури та недостатність координації планів розвитку на державному рівні; відсутній генеральний план місця проведення змагань і детальних схем будівництва стадіонів; відсутня документація стосовно джерел фінансування, — так описав Платіні проблеми Євро в листі до президента ФФУ Григорія Суркіса.

Липень 2008

Перший інспекційний візит Платіні до України. У Києві керівник УЄФА заявив про можливість зриву проведення Євро–2012 в Україні. Перші керівники держави — Президент Віктор Ющенко та Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко — надали керівникові УЄФА державні гарантії щодо всілякого сприяння в підготовці країни до турніру. «У випадку зриву Україною строків підготовки до фінальної частини ЧЄ–2012 найбільш важливі матчі пройдуть у Польщі», — заявив міністр спорту цієї країни Мирослав Джевецький.

Листопад 2008

Керівництво НСК «Олімпійський» та холдингова компанія «Київміськбуд» підписали угоду про проведення будівельно–монтажних робіт із реконструкції стадіону до Євро–2012. За словами міністра молоді та спорту Юрія Павленка, рішення про визначення «Київміськбуду» генпідрядником реконструкції прийнято в результаті консультацій, проведених в уряді з керівниками найбільших будівельних компаній України.

Грудень 2008

Президент УЄФА Мішель Платіні заявив: якщо в Києві не буде вчасно реконструйовано НСК «Олімпійський», Польщі доведеться самостійно проводити Євро–2012.

Травень 2009

Виконком УЄФА остаточно затвердив перелік українських міст–господарів Євро–2012: Київ, Донецьк, Львів, Харків.

Липень 2009

«В Україні наразі немає жодного міста, готового прийняти Євро–2012. Однак сьогодні немає жодного плану «Б» в разі провалу Україною підготовки до турніру», — заявив Платіні.

Вересень 2009

Після засідання виконкому УЄФА Платіні визнав, що рівень небезпеки зриву проведення турніру в Україні знизився з червоного до помаранчевого кольору. «З боку України лише Київ отримав право приймати поєдинки Євро–2012», — констатував при цьому очільник УЄФА.

Листопад 2009

Після чергового ревізійного візиту президент УЄФА запевнив, що Євро–2012 за будь–яких умов пройде в Україні та Польщі. Питання лише одне: чотири чи два українські міста прийматимуть матчі чемпіонату? За словами Платіні, заяви, ніби Україну можуть замінити Німеччина або Угорщина, не відповідають дійсності.

Лютий–березень 2010

Зміна влади в Україні. Ротація урядовців, відповідальних за підготовку до Євро–2012. «Профільним» віце–прем’єром став Борис Колесников.

Квітень 2010

Платіні, відвідавши Україну, дав новій владі два місяці, щоб увійти в графік будівництва об’єктів, і знову забажав державних гарантій.

Вересень 2010

Віце–прем’єр Колесников заявив, що Україна ввійшла в графік робіт із реконструкції НСК «Олімпійський», та наголосив на тому, що немає серйозних проблем на інших об’єктах Євро–2012.

Березень 2011

Платіні визнав, що, УЄФА, можливо, помилилася, віддавши право на проведення ЧЄ–2012 фінансово нестабільній Україні.

Червень 2011

«Ми мали побоювання щодо підготовки стадіонів в Україні через фінансово–економічну кризу та нестабільну політичну ситуацію в державі. Через це спостерігалося невелике гальмування. Але якщо українці продовжать працювати настільки ж старанно та потужно, [як в останній рік] жодних проблем не буде», — заявив президент УЄФА.

  • Анатолiй Александров: Чорнобиль приголомшив мене

    У серпнi 1929 року Київська єдина трудова школа №79 готувалася до нового навчального року. Викладачi юрмилися бiля учительської, весело розглядаючи один одного. То була щаслива серпнева пора, коли тривала вiдпустка налила тiло мiцнiстю та здоров’ям, коли буденна рiч, до якої в серединi року поставишся цiлком серйозно, тепер здатна викликати веселий, нiчим, до речi, не обумовлений смiх. >>

  • Атомний феномен забуття

    Трагедія на Чорнобильській станції сталась у ніч iз 25 на 26 квітня 1986 року. У результаті радіоактивними елементами було забруднено 150 тисяч квадратних кілометрів територій, постраждало близько п’яти мільйонів людей... >>

  • Трофеї Кобзаря

    Великий поет Тарас Григорович Шевченко завжди був на боці знедолених. Співчуття до них, нетерпимість до насильства, жорстокості, несправедливості, приниження людської гідності було властивістю його душі. У цьому плані показовим є і ставлення Кобзаря до «братів наших менших». >>

  • Жіночі обличчя Майдану

    Із перших днів Революції гідності жінки поводилися не менш активно, аніж чоловіки: готували на польовій кухні; допомагали пораненим; носили дрова, шини та бруківку; патрулювали райони Києва. Під час протестів жінки ставали на лінію вогню і пліч-о-опліч iз чоловіками виборювали свободу та можливість жити в європейській демократичній країні. >>

  • Незламний спротив

    «Майдан по-звірячому зачистили. Десятки поранених. Десятки затриманих. Такого Україна ще не бачила», — так о п’ятій ранку депутат Андрій Шевченко повідомив про незаконну акцію силовиків проти учасників Євромайдану. >>

  • 94 дні Гідності

    «Зустрічаємось о 22:30 під монументом Незалежності. Вдягайтесь тепло, беріть парасолі, чай, каву, хороший настрій та друзів», — із цього повідомлення журналіста Мустафи Найєма у «Фейсбуці» два роки тому розпочався Євромайдан. Тієї ночі у центрі української столиці зібралося близько тисячі людей, а вже наступного дня подібні акції пройшли чи не в кожному обласному центрі країни. >>