Розрита могила

03.06.2011
Розрита могила

Щоб дістати труну Чорновола, на алеї Байкового цвинтаря довелося робити підкоп під могилу. Адміністрація кладовища спершу казала, що це ремонт... (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Тіло В’ячеслава Чорновола, який загинув у ДТП 16 років тому, піддали ексгумації. Прокуратура зважилася розкопати могилу екс–голови Народного руху, який спочиває на Байковому кладовищі в Києві. Домовину дістали вчора на світанку, коли місто і його головний цвинтар ще спали.

 

«Приїжджали «люди Ікс»

...Бронзовий бюст В’ячеслава Максимовича, як і раніше, зустрічає відвідувачів цвинтаря. Металеві кетяги калини на місці — могилу Чорновола розкопали, не торкаючись надгробного пам’ятника.

Перед кам’яним могильним прямокутником на асфальті алеї видно отвір, присипаний піском. Щоб дістати рештки, під пам’ятником робили підкоп. Очевидно, що яму копали машиною — на асфальті видно сліди важкої техніки.

Охоронці на виході з кладовища навідріз відмовилися спілкуватися з кореспондентом «УМ»: «Ми звичайні сторожі — нічого не знаємо». На зауваження, що якраз сторожі знають більше інформації за інших, один із чоловіків відповів: «Не положено...» Про людей, які приїздили проводити ексгумацію, вони кажуть: «Люди Ікс».

Дивовижно, що в Україні навіть ексгумацію тіла політика, причиною смерті якого припускають замах, примудрилися зробити великим нічним секретом.

Знімальна група одного з телеканалів розповіла, що охоронці спілкувалися з ними агресивно: забороняли вести зйомку, погрожували викликати міліцію.

«Нам указали нічого не розказувати», — говорить «УМ» інший чоловік. Але зізнається, що могилу підкопували близько п’ятої ранку. «Як копали? Наверно, технікою... — каже чоловік. Поки розмовляємо, інша працівниця штовхає колегу в лікоть — щоб не говорив зайвого. — Зрозумійте, ми тим не займаємось. Ми відповідаємо за порядок на кладбищі, за траву, газони».

«Бачу підкоп... А мені: «Ми міняли асфальт»

Нічого про ексгумацію не знали навіть родичі В’ячеслава Максимовича. Їх не попередили про розкопування могили. Попередній дозвіл на проведення експертизи давав лише син голови НРУ Тарас Чорновіл. Та й він учора обурювався, що правоохоронці провели експертизу, нехтуючи людські цінності.

Першою про ексгумацію довідалася сестра покійного героя України Валентина Чорновіл. Учора вранці вона прийшла на цвинтар покласти квіти на могилу брата — вона робить це через день.

«Підходжу і бачу, що асфальтна доріжка розкопана від могили. Я зрозуміла, що це підкоп, щоб витягнути труну. Я одразу ж кинулася в дирекцію цвинтаря. Директор, не змигнувши оком, заспокоїв мене, що це міняли потрісканий асфальт. Я повернулась до могили, оглянула її — і зрозуміла, що директор мене надурив», — передає слова пані Валентини прес–центр Народного руху.

Потім директор сховався. «Співробітники сказали мені, що директора вже немає, почали вимагати посвідчення особи і свідоцтво про смерть. «Що ви кричите?» — питають. Я кажу: «Кричу, бо ви брешете». Пізніше з’ясувалося, що директор насправді був на місці. Мене почали заспокоювати і говорити, що є такі речі, про які треба, щоб ніхто не знав...»

Єдиним попередженням, яке видали правоохоронці, можна вважати інтерв’ю Генерального прокурора Віктора Пшонки. Минулої суботи він казав, що у справі Чорновола «буде призначено нову комісійну експертизу», що справу передали для розслідування прокуратурі Києва. «Ми впритул підійшли до ексгумації», — повідомляв Пшонка. Але ж міг попередити принаймні родичів! І як після цього вірити слідству?..

Нагадаємо, Чорновіл загинув 25 травня 1999 року на трасі під Борисполем — «Тойота» з лідером опозиційної партії врізалася в КаМАЗ, який перегородив дорогу. Після того в розслідуванні справи було чимало загадок і смертей, була «касета Євгена Марчука» зі свідченнями анонімного міліціянта про замовний характер смерті Чорновола. І — кількаразове закриття справи через брак доказів. Нещодавно справу знову поновили.

 

ОЦІНКИ

Син В’ячеслава Чорновола Тарас вважає, що, перш ніж проводити ексгумацію, прокуратура мусила отримати дозвіл вдови В’ячеслава Максимовича та сестри — Атени Пашко та Валентини Чорновіл. «Думаю, все скоєно з ігноруванням принципів моралі. Я не був проти ексгумації, але наполягав, що є інші родичі, і вони мусять дати згоду», — сказав Чорновіл у коментарі сайту «Главком».

За словами народного депутата, особисто він погоджувався на проведення ексгумації, але висунув дві умови: щоб прокуратура не робила з цього приводу публічних анонсів, а також поставила його до відома про час розкопування тіла. «Попередньо Генпрокурор обіцяв, що я заздалегідь буду повідомлений про те, коли буде ексгумація. Мене мали запросити, щоб я був повністю в курсі процесуальних дій», — зазначив Тарас Чорновіл.

Політик побоюється, що можуть відбутися «юридичні маніпуляції» для швидкого закриття кримінальної справи. «Якщо ексгумацію робили для галочки, то це елементарне й тупе хамство», — обурюється Тарас.