Стріляти можна, протестувати зась

02.06.2011

Новий поворот у розслідуванні сутичок, що відбулися 9 травня у Львові між противниками й прихильниками радянської символіки: міліція відмовила у відкритті кримінальної справи проти «червоного» Святослава Сопільника, який вчинив стрілянину під час вуличного протистояння. Про це «УМ» повідомили у прес–службі ВО «Свобода».

Нагадаємо, в День Перемоги Сопільник «розв’язав» одну з дискусій на тему георгіївської стрічки за допомогою травматичного пістолета. Молодик у темних окулярах холоднокровно вистрілив у коліно помічникові депутата Львівської міської ради, «свободівця» Олега Ковпака.

Як з’ясувалося, на минулих місцевих виборах Святослав Сопільник балотувався до Винниківської міської ради як третій номер у списку Партії регіонів. Він є сином колишнього керівника сектора НДЦ безпеки дорожнього руху МВС України, полковника міліції Любомира Сопільника. Нині батько «ворошиловського стрільця» працює помічником начальника ГУ МВС України у Львівській області Богдана Щура.

Також міліція не побачила нічого кримінального в діях представника МВС, який поранив «свободівця» Володимира Василенка — той у сутичці отримав струс мозку та рвані рани голови.

Натомість, повідомляють у прес–службі націоналістичної партії, працівники міліції продовжують «терор» проти «Свободи», чиї активісти виступили проти червоних прапорів у Львові. Серед останніх новин — розправа з червоноград­ським «свободівцем» Миколою Прокопчуком. «Ще 28 травня його забрали на допит — без повістки, просто з роботи. Упродовж трьох днів допитували в Червоноградському, а потім у Сокальському райвідділі. Катували, гасили об нього недопалки. Шантажували, що звинуватять у вбивстві; забрали телефон», — інформує речник ВО «Свобода» Юрій Сиротюк.

Як повідомляла «УМ», перед цим у «справі 9 травня» були затримані дев’ятеро націоналістів, ще кількох викликали на допити.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Депутати Луцької міської ради позавчора ухвалили заяву, в якій дали оцінку подіям 9 травня у Львові. Луцькі обранці вважають, що провокації у Львові координувалися нинішнім керівництвом України за вказівкою з Москви, а тому вся відповідальність за правопорушення лежить на владі.

«Продовженням організованого владою антиукраїнського шабашу у Львові стали масові репресії щодо представників ВО «Свобода». Відкриття кримінальних справ проти депутатів місцевих рад Львівщини та їх арешти ми розцінюємо як брутальний тиск на органи місцевого самоврядування, що вистояли під натиском режиму Януковича. Ці події ставлять під загрозу існування місцевого самоврядування в Україні як інституції, — йдеться у заяві лучан. — Ми підтримуємо громаду Львова та Львівщини, яка доклала всіх сил, щоб відстояти честь і гідність української нації. Вимагаємо припинити тиск та випустити затриманих депутатів...»