В інспектора талони заберуть?

02.06.2011
В інспектора талони заберуть?

Інспектори ДАІ перевірятимуть наявність талонів техогляду переважно у вантажного та пасажирського автотранспорту. (Фото автора.)

Парламентська більшість планує вже за місяць ухвалити в цілому закон про скасування обов’язкового техогляду для легкових автомобілів, що не використовуються у комерційних цілях. Принаймні таким є прогноз представника Президента у Верховній Раді Юрія Мірошниченка. «Ми очікуємо, що цей документ (ідеться про законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень». — Ред.) стане законом до закінчення цієї пленарної сесії», — зазначив нардеп–«регіонал» Мірошниченко.

Нагадаємо, що даний законопроект, внесений до парламенту Президентом Віктором Януковичем, позавчора ухвалено лише у першому читанні. Тож до ухвалення в цілому нардепи зможуть внести в нього окремі правки. Пан Мірошниченко додає, що наразі законопроект не передбачає додаткових повноважень для працівників ДАІ. Хоча «сержанти Петренки» зможуть перевіряти авто, якщо на дорозі воно явно виглядає технічно несправним. Адже правилами дорожнього руху серед іншого передбачені й технічні вимоги до транспортних засобів. Але обов’язковий техогляд усе ж таки відходить у минуле, чого неодноразово публічно вимагав від керівництва МВС глава держави.

Якщо закон таки ухвалять (у тому, що його підпише Президент, немає жодних сумнівів), то водіям не потрібно буде купувати талон техогляду. До речі, згідно з даними столичного УДАІ, наданими «УМ», талони техогляду на пластиковій основі обходяться нині киянам у 110 гривень.

Серед іншого, законопроект передбачає, що обов’язковий техогляд проходитимуть лише автомобілі, що використовуються у комерційних цілях. Але навіть для цієї групи транспортних засобів законодавцями суттєво спрощено процедуру. Здійснювати сам техогляд мають не працівники ДАІ, а суб’єкти господарювання. Тобто приватні СТО, які видаватимуть сертифікати. Експерти припускають, що послуги комерсантів можуть бути значно дорожчими, ніж нині у МРЕВ (навіть з урахуванням корупційної складової).

Також, згідно з нормами законопроекту, iнспектори не зможуть вимагати у водія дорожній (маршрутний) лист та нотаріально посвідчену довіреність на керування транспортним засобом. Легкові авто вантажопідйомністю до 3,5 тонни, що використовуються у комерційних цілях, проходитимуть техогляд кожні два роки; вантажівки з більшою вантажопідйомністю та таксі — щорічно; автобуси та спеціалізований транспорт, що перевозить небезпечні вантажі — двічі на рік.

Водночас не зрозуміло, якою буде доля численних МРЕВ, адже вони стануть не потрібними, як тільки повноваження проходження ТО передадуть комерсантам.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>