Формула реформи: Я. мінус три...

02.06.2011
Формула реформи: Я. мінус три...

Президент вирішив показово покарати членів своєї команди — заради всезагального добра. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

«Ну що, мило взяв?» — віталися один з одним керівники обласних держадміністрацій, вмощуючись за столиками з іменними табличками великої зали засідань Кабінету Міністрів. Президентський штандарт уже стояв, а це значило, що Віктор Янукович не передумав — і таки прийде на розширене засідання уряду, яке вирішили присвятити необгрунтовано завищеним тарифам ЖКГ. А специфічний чиновницький гумор був реакцією на попередньо анонсовану обіцянку Прем’єра про персональну відповідальність: прес–служба уряду напередодні розповсюдила заяву, що дехто з регіональних очільників, хто не дав по руках своїм комунальникам, отримає до своєї посади титул «екс» просто на засіданні. Передчуття їх не обмануло — крісла позбулися троє: віце–прем’єр Вiктор Тихонов, його перший заступник Юрій Хіврич та голова Севастопольської міськ­адміністрації Валерій Саратов. Влада натякає — ці «жертви» не останні.

 

Розмови по колу більше без людей!

«Немає у залі людини, — розпочав свою промову Віктор Янукович і, як це у нього трапляється, зупинився у найнесподіванішому місці фрази, — ... якої чи напряму, чи, як–то кажуть, косвєнно не торкнулися проблеми ЖКГ». У тексті стенограми його виступу, розміщеного на сайті Кабміну, слово «косвєнно» чомусь замінили на «опосередковано». Гарант Конституції виявив своє невдоволення, що процес формування комунальних тарифів свого часу передали з центру в регіони. «За прорахунки хто відповідатиме? Регіональна влада?» — звернувся до залу Віктор Федорович. І почувши чітку й голосно мовлену ствердну відповідь від тих, кому не пощастило сидіти у перших рядах, вирішив розповісти присутнім трохи про себе. «Я ж також свого часу багато працював у регіоні. І коли ми бачили, що не можемо вирішити серйозне питання, то приїжджали до Києва, де нам казали: не перекладайте з больной голови, як кажуть, на здорову!».

«Мені набридло водити ці розмови по колу. Розглядається питання про рівень всіх виконавців», — Президент, мабуть, бачив, що глибину його думки розуміють не всі, і тому для наочності зобразив рукою таку собі драбинку, яка й мала показати, що у кожного виконавця свій рівень... Насправді ж гарант намагався показати своє невдоволення тим, що уряд банально не виконує його розпорядження. Ще торік він запропонував створити спеціальний орган, який би затверджував формулу ціноутворення в ЖКГ і перевіряв правильність її використання. Партійний соратник Микола Азаров нового органу не створив, а його функції передали в НКРЕ. Проте відомство, яке встановлює вартість електроенергії для населення, за визначенням Януковича, працювало «ні шатко, ні валко». А місцеві керівники тим часом впроваджували корупційно–відкатні схеми, обдираючи насамперед незахищені верстви населення. Напередодні виборів влада вирішила зробити сильний крок і пов’язати себе у свідомості виборців із командою, яка зробила квартири дешевшими.

Винні комунальники, мер і міністр...

Комунальний безмір охарактеризував Прем’єр Микола Азаров. Розбіжність у собівартості одного кубічного метра води становить 5,5 раза : від 1 гривні 42 копійок у Дніпропетровській області до 7 гривень 78 копійок в Луганській. Собівартість же кубічного метра очищених стоків коливається від 1 гривні 39 копійок в Києві до 4 гривень 8 копійок буквально поруч, у Київській області! Гігакалорія теплопостачання в Миколаївській області коштує 225 гривень, а на Прикарпатті вже 400. Закарпатські ЖЕКи оцінюють вартість прибирання прибудинкових територій у 69 копійок за метр, а київські — вже 3,75. Але найбільші аферисти, за визначення Прем’єра, живуть і працюють у Балахівці на Кіровоградщині. Вода у них коштує 17 гривень за кубометр — вшестеро більш ніж у середньому в дер­жаві. Тоді як у сусідній Олександрії вода коштує 2,51. У Севастополі тариф на теплопостачання підвищили втричі, але борг комунальників перед газовиками перевищує 117 млн. гривень, а перед електроенергетиками — 7 млн. грн. «При цьому виявляється вже зовсім цікава арифметика. Середня заробітна плата працівників підприємств у сфері водопостачання 2314 гривень, проте у Закарпатській області, де частка зарплати у собівартості кубометра води найвища, зарплата в півтора раза менша і становить лише 1450 гривень», — заявив Прем’єр, якого Віктор Янукович напередодні оголосив винним за ці зловживання.

«Кабінет Міністрів звертається до Президента з проханням ухвалити деякі кадрові рішення», — завуальовано сказав наприкінці свого виступу Микола Азаров. Утiм найцікавіші нюанси з приводу проблем ЖКГ вирішили оприлюднювати в закритому режимі, без присутності преси. Зокрема, журналістів попросили вийти із залу, припинивши пряму трансляцію наради у прес–центрі, коли слово для виступу надали керівникові Державної фінансової інспекції Петру Андреєву. Саме після оприлюднення його даних Віктор Янукович і підписав три першi укази. А у своєму виступi натякнув, що готовий поміняти і головного санітарного лікаря країни. Аби його наступник краще стежив за комунальниками з точки зору гігієни.

Орган плюс мільярди врятують ситуацію

Новий орган у сфері регулювання тарифів ЖКГ буде створено до вересня нинішнього року. Таку публічну обіцянку Віктору Януковичу дав Прем’єр Микола Азаров. Щоправда, деталі, за якими зазвичай і ховається чорт, влада не розробила. Так, невідомо, кому саме підпорядковуватиметься нова структура, які повноваження у неї будуть, а головне — як саме вона впливатиме на тарифи. «Поки що розробляється ідея, що «комунальне НКРЕ» усього лише відстежуватиме, чи правомірно зараховуватимуть до собівартості послуг ті чи інші свої витрати комунальні підприємства», — сказало «УМ» джерело в уряді.

А відстежувати буде що. Наступного року уряд планує витратити на модернізацію ЖКГ 5 млрд. гривень. Плюс ще 1,5—2 млрд. гривень мають виділити підприємства зі своїх прибутків, без залучення державних коштів.

Але головне — уряд пообіцяв скасувати всі незаконні нарахування комунальних тарифів. «Це вам наказ нашої правлячої партії», — заявив iз трибуни Азаров. Відтак, у деяких районах можна сподіватися на зменшення комунальних тарифів. «Кожного місяця, коли приходить платіжка, люди цей конверт відкривати бояться. Цього не можна допустити, щоб люди боялися», — підбив ідеологічний баланс ініціативи зі свого боку ще й Президент.

 

ВТРАТА ПОЛІТЧУТТЯ

Донбас проти Януковича?

...Винуватці — у прямому значенні цього слова — дійства, «губернатори», входили до зали з різним настроєм. Очільник Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк у всіх бідах звинувачував своїх попередників. «Існувала цілковита безконтрольність упродовж 2008—2009 років, — казав чиновник. — Ми звільнили цих людей, прокуратура декого арештувала. Збитки, задіяні державі, — 8 млн. грн. Повністю поміняли керівництво у деяких районах, зокрема, в Броварах, Білій Церкві». «Єдине правильне рішення — щоби ціноутворенням займався НКРЕ. Я вноситиму цю пропозицію», — не вгадав правильного рішення свого керівництва Присяжнюк.

Натомість господар Донбасу Анатолій Близнюк перед нарадою виглядав більш ніж упевненим у собі. «Слюсареві ж треба платити зарплату! І бажано — достойну, — виправдовував він апетити своїх комунальників, а подорожчання послуг ЖКГ вперто називав непопулярним уже висловом «підняття тарифів до економічно обґрунтованих». Але головне — не останній «штик» у правлячій партії не побоявся прямо виступити проти політики Віктора Януковича. «Як ви ставитеся до критики Президента, що у деяких регіонах тарифи дуже сильно завищені?» — запитали його у кулуарах. «Завищеними вони не можуть бути! — відрізав Близнюк. — Адже кожен тариф спочатку проходить затвердження у державній інспекції, контролюється з початку до кінця, узгоджується. Тому сказати, що хтось там десь зі стелі взяв і зробив — такого нема» .

Щоправда, ці слова пролунали ще до того, як Микола Азаров навів приклади, як усі суворі держінспекції погоджували дивні й навіть на перший погляд неправомірні рішення.