Останні дні короля

02.06.2011
Останні дні короля

Тенісна корона — на відстані витягнутої руки Новака Джоковича. (Фото Daylife.com.)

Час невпинно наближає найбільш стійких та витривалих тенісистів до вирішальних матчів на «Ролан Гарросі». Сьогодні на ґрунтових кортах столиці Франції пройдуть перші півфінальні поєдинки в одиночній сітці як у чоловіків, так і в жінок. Вочевидь найбільш рейтинговою подією стане дуель другої та третьої ракеток АТР — серба Новака Джоковича та швейцарця Роджера Федерера. Пікантності протистоянню додає тривала 43–матчева безпрограшна серія Ноло та можлива рокіровка на першій сходинці світового табелю про ранги у разі тріумфу серба.

«Думаю, що в даний момент Джокович переймається не серією перемог, а майбутнім протистоянням саме зі мною, — сказав після виходу до півфіналу колишній лідер рейтингу АТР Федерер. — Простіше сконцентруватися на опонентові, ніж планувати майбутнє. Вважаю, що наразі звання першої ракетки світу для Новака важливіше, ніж ця серія».

Відзначимо, що Джоковичу, аби обігнати Рафаеля Надаля і вперше у своїй кар’єрі зійти на вершину рейтингу АТР, залишилося зробити один крок — вийти до фіналу «Ролан Гарроса», тобто перемогти Федерера.

Часу для підготовки до доленосного матчу у Джоковича було вдосталь —на два дні більше, ніж у Роджера. Розширенню «вікна відпочинку» посприяв опонент серба по чвертьфіналу — італієць Фабіо Фоніньї через травму знявся з турніру. «Шкода, що все так сталося. Сподіваюсь, що Фабіо швидко одужає. Водночас у мене з’явився зайвий день, щоб насолодитися Парижем», — написав у своєму «Твіттері» Джокович.

Поки головний претендент на «світову корону» гуляв Єлисейськими Полями, колишній її власник — Федерер — у чвертьфіналі тривалістю 150 хвилин переміг господаря кортів Гаеля Монфіса (9–й сіяний) — 6:4, 6:3, 7:6.

На випадок поразки Федереру у Джоковича є альтернативний план, що дозволить скинути Рафаеля Надаля з трону. Але його реалізація залежатиме вже не від балканця. 24–річний сербський тенісист все одно стане першою ракеткою світу, якщо Надаль не зможе захистити титул чемпіона Франції.

Учора надвечір перша ракетка світу у чвертьфіналі вирішувала ребуси від Робіна Содерлінга (5). Переможця цього протистояння чекатиме кращий у дуелі британця Енді Маррея (4) та аргентинця Хуана–Ігнасіо Чели.

У жінок на відстані двох перемог від повторення минулорічного тріумфу перебуває 30–річна італійка Франческа Ск’явоне (5). Щоб отримати першу перепустку до півфіналу, уродженці Мілана довелося провести на корті дві з половиною години та продемонструвати публіці неймовірний «камбек». Ск’явоне віддала росіянці Анастасії Павлюченковій (14) перший сет і програвала в другому — 0:3. Зрештою, вистраждана перемога представниці Апеннін — 1:6, 7:5, 7:5.

«Усе йшло добре, я вела гру, бачила, що суперниця нервує. Хоча я знала, що Франческа — справжній боєць, який може відігратися в найскладнішій ситуації. Однак коли в другому сеті вона почала додавати, я знітилася. А під кінець матчу мене просто залишили сили», — розповіла росіянка про свою гру.

Наступним візаві переможниці «Ролан Гарроса»–2010 буде найсильніша тенісистка Франції Маріон Бертолі (11). Вона вибила з розіграшу — 7:6, 6:4 — ще одну представницю Росії, Світлану Кузнєцову (13).

«Ролан Гаррос» загалом починало аж 14 росіянок. Лишається — одна. Учора Марія Шарапова здолала німкеню Андреу Петкович (15) — 6:0, 6:3.

У іншому чвертьфіналі китаянка На Лі (6) виявилася сильнішою за білоруску Вікторію Азаренко (4) — 7:5, 6:2.

 

ЯК ТАМ НАШІ?

 

Українці на «РГ» продовжують виступи лише в юніорському парному турнірі. Останні наші юні співвітчизники в «одиночці» програли в третьому раунді. Марина Заневська (14) поступилася Дар’ї Гавриловій (1) із Росії — 6:0, 6:2, а Софія Ковалець — Моніці П’юг (5) із Пуерто–Ріко — 6:4, 1:6, 1:6.