Не бійтесь, ми вас нагодуємо!

01.06.2011
Не бійтесь, ми вас нагодуємо!

Українськi сiльгоспвиробники майстерно знаходять новi ринки збуту. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Наша держава отримала черговий шанс здійснити стрибок в економічному розвитку. Щоправда, у досить віддаленій перспективі. Так, міжнародна організація Oxfam попередила уряди розвинених країн: якщо ті не вживуть заходів, ціни на основні продукти харчування зростуть удвічі. Вартість пшениці збільшиться на 120—180%. І це в найкращому випадку. Полегшити ситуацію людей і навіть мати зиск у такій ситуації може низка країн, чий аграрний потенціал не використовується на повну потужність. І які, відповідно, можуть суттєво наростити виробництво. У перших рядках переліку таких держав — Україна.

 

2030–й поки не в плані...

На думку аналітиків, є дві головні причини дефіциту харчів — глобальна зміна клімату, а також відсутність регулювання на основних продовольчих ринках. А також нестача води, землі, енергії. Серед «гарячих точок», тобто регіонів, які вже сьогодні відчувають нестачу продовольства, а в перспективі проблема тільки загострюватиметься, — Індія, Гватемала, Азербайджан і країни Східної Африки. Основна проблема Гватемали — залежність місцевих фермерів від імпорту, мешканці Індії витрачають на продукти харчування вдвічі більше, ніж мешканці Великобританії у відсотковому співвідношенні до зарплати. В Азербайджані через погану погоду на третину скоротився урожай пшениці, а в державах Східної Африки у зв’язку з посухою і хронічним дефіцитом їжі голодують близько восьми мільйонів осіб, насамперед — жінки і діти. Раніше Світовий Банк попереджав: через зростання цін на продовольство мільйони людей опинилися за межею бідності.

Аби врятувати ситуацію і в буквальному розумінні життя людей, Oxfam радить створити всесвітній фонд для боротьби зi змінами клімату, зменшити стратегічні запаси продовольства у великих країнах, інвестувати у невеликі фермерські господарства, покінчити з практикою вирощування продуктів для біопалива і збільшити прозорість на ринках продажу сировини.

«Логіка міжнародних аналітиків зрозуміла: кількість населення Землі зростає, а придатних для обробітку земель, навпаки, зменшується. До того ж найбільшою перешкодою для розвитку аграрного сектору стане не так нестача землі, як водних ресурсів. Хто матиме до них доступ, той і зможе ефективніше розвивати свій аграрний сектор, — коментує «УМ» аграрний експерт Володимир Лапа. — Звичайно, ми могли би підключитися до благородної ідеї нагодувати голодних, але, на жаль, в Україні не існує практики прогнозування до 2030 року. Щонайдальше ми «заглядаємо» на 5—7 років наперед».

Озимі в нормі, а ярові — під загрозою...

Подорожчання будь–якого товару — це палиця з двома кінцями. Тобто благо для виробників та головний біль для споживачів. А оскільки наша держава так–сяк інтегрована у світовий процес, то всі негативні тренди не оминуть і нас з вами. «Довготермінові світові тенденції, безсумнівно, впливають на стан справ в Україні, але це, звичайно ж, не означає, що продукти почнуть дорожчати вже наступного тижня, — каже Лапа. — У нас є свої проблеми. Ось, скажімо, навіть якщо на півдні дер­жави ми отримали хороший урожай овочів і фруктів, то доставити їх в інші регіони через різке подорожчання пального буде недешево. Як наслідок, ціна буде високою».

Окрім «золотого» бензину, на вартість продуктів у нашій країні впливають також нові норми Податкового кодексу, корупційна складова, невизначеність iз правилами гри і, відповідно, втручання чиновників в аграрний ринок. Директор консалтингової агенції «ААА» Сергій Наливка прогнозує: в цілому упродовж 2011 року ціни на всі основні продукти харчування зростуть на 50%.

«Матимемо саме таку цифру чи іншу, залежить від погодних умов та ситуації на зовнішніх ринках, — резюмує Володимир Лапа. — Скажімо, вітчизняні аграрії посіяли достатню кількість зерна, цукрового буряку, і хороший урожай мав би стимулювати, навпаки, зменшення цін. Але сьогодні ніхто не може сказати, якою буде погода цього літа. І перший дзвіночок уже пролунав: аномально теплі останні весняні дні. Відтак озимі культури перебувають у доброму стані, а ярі — під загрозою пересихання. Також невідомо, яким буде стан головних товарних ринків цієї осені. Скажімо, гречка у Білорусі та Росії є дорожчою, ніж у нас. І якщо різниця збережеться, втримати низьку ціну на цей продукт в Україні буде неможливо».

Білоруський цукровий діабет

Найсуперечливішими є повідомлення з цукрових полів. Президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса вчора заявив — наступного року матимемо проблеми і з цукровою сировиною, і з цукром. Усьому, мовляв, причиною є нестабільна підтримка галузі з боку держави. Колеги вважають такі заяви маніпулюванням та лобіюванням певних учасників ринку. І наводять докази протилежного: 690 тис. тонн запасів, які ми маємо сьогодні, цілком вистачить до 1 жовтня, коли у продаж надійде цукор нового сезону. «Якщо й виникне дефіцит, то він становитиме щонайбільше 100—200 тис. тонн, які можна без зайвих зусиль компенсувати завдяки імпорту», — стверджує аналітик аграрних ринків Української аграрної конфедерації Денис Рубченко. «Посіяно 550 тис. гектарів цукрового буряку. При плановому врожаї цієї кількості — достатньо», — погоджується Володимир Лапа.

Щоправда, всі експерти наводять одне застереження: найбільший фактор ризику — нестача продуктів харчування у сусідніх країнах, зокрема у Білорусі. Як відомо, у білоруських продовольчих магазинах ціни зросли на 50—100%, водночас з’явився дефіцит цілого ряду товарних груп. «Якщо тенденція не зміниться, можна очікувати вивезення українського цукру до таких країн. А це, звичайно ж, може призвести до цінових коливань», — каже керівник аналітичного відділу Асоціації зернотрейдерів Артем Корицький.

Останні тижні дешевого м’яса і сезон «знижок» на молоко

Двозначна ситуація склалася і на ринку тваринної продукції. «Після того як в Україні подорожчало зерно, тваринники почали вирізати поголів’я. Скажімо, якщо у свинарстві останнім часом ми мали збільшення поголів’я рік у рiк на 15%, то сьогодні маємо нуль», — каже Володимир Лапа. Відтак ринок «завалений» м’ясом, а це — у короткій перспективі — мало би впливати на зменшення цін. А у тривалій — до дефіциту та чергового витка подорожчання. В українських реаліях цей простий закон ринку спрацьовує з найгіршими для споживача нюансами. Так, ціна на м’ясо практично не знижується навіть при його надлишку, а у кращому випадку — застигає на місці. Натомість як тільки з’являється хоча би найменший привід для подорожчання, це відбувається миттєво і напрочуд стрімко. «Нещодавно кілограм м’яса у живій вазі коштував 12—16 гривень, нині — 10—12. Але на пропозиції у роздрібній мережі це зниження практично ніяк не відбилося», — каже Лапа.

Шанувальники сиру, йогурту, кефіру та інших молокопродуктів відчують невелике зниження вартості цих товарів — пов’язане із сезонним подешевшанням сировини. Але тенденція буде дуже короткотерміновою. І вже з осені, на думку експертів, ми станемо свідками чергового подорожчання. Причина: держава не визначилася з методами підтримки сільгоспвиробників. «Колись переробники не платили державі ПДВ, а цю суму перерахували здавачам сировини, — пояснює Лапа. — Сьогодні ж держава акумулює ці кошти, з метою самостійно виплачувати їх аграріям. Але відповідного механізму ще не розроблено. Тож стара система нарахування допомоги вже не діє, а нова ще не запрацювала».

В очікуванні капусти 2011 року...

Сонце і календар подарували українцям зниження вартості овочів. Ціна «борщового набору», який уже почав ставати не по кишені навіть представникам середнього класу, за останній тиждень упала на два відсотки. Лідери здешевлення — огірки, які продемонстрували феєричні 35%. Приблизно на стільки ж стали доступнішими рання полуниця й черешня. Експерти очікують, що завтра–післязавтра капуста коштуватиме щонайбільше 4 гривні, а полуниця — 15.

Утiм жодної заслуги людини, а тим паче чиновника, який відповідає за продовольчі ринки, в цьому процесі немає. Натомість маємо дуже тривожну тенденцію 2010 року, коли овочі й фрукти продемонстрували двадцятирічний рекорд: капуста подорожчала втричі, буряк і картопля — вдвічі, яблука — у два з половиною рази. Нинішнього року деякі експерти обіцяють значно сприятливішу ситуацію: мовляв, у 2011–му городина та фрукти будуть суттєво дешевшими, ніж сьогодні. Але у такі благі сподівання вірять не всі. «Прогноз урожаю овочів можна буде зробити не раніше липня, — каже Володимир Лапа. — Торік, нагадаємо, всі також сподівалися на хороші показники, але літня спека розвіяла ці ілюзії». Тим паче ринок овочів у нас дуже погано структурований. «Скажімо, 97% картоплі вирощують у приватних господарствах. Тож спрогнозувати, яку ціну на свій товар поставить бабуся, що продає бульби на ринку, практично нереально, — стверджує експерт. І додає: Проте з 90–відсотковою впевненістю, якщо, звичайно, природа не спричинить серйозних катаклізмів, можна стверджувати: вартість продуктового кошика наступного року не сильно відрізнятиметься від нинішніх цін».

До речі, подорожчання городини — не типово українське явище. Зеленина цінується дорожче у більшості країн світу. Це, з одного боку, може служити виправданням бездіяльності наших чиновників — якщо вони захочуть обілити себе. А з другої — зв’яже руки тим, хто спробує вплинути на ринок, імпортуючи овочі з–за кордону. Адже єгипетська картопля виявиться надто дорогою, і на подібні оборудки — імпорт дорогого товару, що швидко псується, — ніхто не піде. Особливо комерсанти. «Переважно імпорт овочів служить не меті наповнення ринку, його балансу чи зайняття певних товарних ніш, а всього лише для стабілізації ціни. Тобто сигналом для місцевих товаровиробників та ритейлу: ось воно, обмеження вартості вашої продукції», — пояснює Лапа.

Ну і, звичайно ж, на заваді вітчизняним вегетаріанцям може стати товарний дефіцит у сусідніх країнах, що є більш ніж iмовірним. «Торік при тому, що ринок картоплі не був насиченим, 4 тис. тонн ми експортували до Росії», — резюмує аналітик. Тож перш ніж планувати зиск від посадже­н­ої розсади чи роздумувати, коли вигідніше купувати капусту для квашення, варто поцікавитися — а чи вистачить харчів підданим Олександра Лукашенка та населенню від Калінінграда до Владивостока. Якщо ж ні, то ми їм змушені будемо допомогти. За законами ринку і глобалізації...

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>