Новий старт — із присмаком плову

01.06.2011

Сьогодні збірна України вперше зіграє під керівництвом нового наставника. А фактично — нового–старого, бо далеко не вперше Олег Блохін, котрий наприкінці 2007–го залишив збірну після провалу відбіркової кампанії Євро–2008, прийняв «синьо–жовтих» за рік до домашнього Євро–2012. Позавчора 58–річний фахівець зустрівся з пресою, аби розповісти про підготовку до товариських матчів проти команд Узбекистану (1 червня в Києві) і Франції (6 червня в Донецьку). Хоча журналісти, звісно, питали не лише про ці поєдинки. Блохін поводився у своєму стилі — то відповідав цілком серйозно, то повчав «акул пера», які запитання ставити, то жартував.

 

Блохін, Калитвинцев та інші

Скажімо, Олегу Володимировичу не сподобалося, що в нього поцікавилися стосунками з колишнім керманичем національної команди Юрієм Калитвинцевим, який нині є помічником головного. «Не розумію запитання. Ми що, цілуємося з ним? Працюємо. Ви хоча б готуйтеся до прес–конференції. Чи ви навмисно мене провокуєте?» — обурився норовливий фахівець.

На противагу цьому сам Калитвинцев адекватно відреагував на такий інтерес. «Звісно, в кожного тренера свої методи, але мої погляди багато в чому збігаються з думками Блохіна, тому нам працюється легко. Зокрема й через це я погодився продовжувати роботу в команді. Та й не хотілося кидати почату справу», — зауважив Юрій Миколайович.

До речі, у штабі збірної, до якого, окрім Блохіна і Калитвинцева, входять також Андрій Баль, Семен Альтман і Юрій Роменський, одним тренером стало більше. До «синьо–жовтих» приєднався італійський фахівець із фізичної підготовки Вінченцо Пінколіні. При цьому він залишається на такій самій посаді в київському «Динамо».

Блохін починає — Шева закінчує

А новий керманич встиг видати прочухана гравцям молодіжної команди, які готуються до Євро–2011 в Данії. «Судячи з їхніх інтерв’ю, вони всі хочуть грати за кордоном — у «Реалі» чи «Барселоні». Але чомусь ніхто не говорив про бажання потрапити до національної збірної. Це мене здивувало», — патріотично висловився Блохін.

Перед матчем з узбеками тренер найбільше хвилюється за стан захисту своєї команди. «Можливо, виставимо в оборону лише донеччан, або ж розбавимо їх киянами. Мені сподобалася гра захисників «Шахтаря» проти «Барси», як і «Динамо» — проти «Манчестер Сіті». Є також задум спробувати в обороні когось із півзахисників. Хоча Узбекистан — міцна команда, непогано проявила себе на Кубку Азії», — міркує фахівець. «Якщо ж на поле [у складі суперників] вийде Максим Шацьких, то він постарається попсувати нам нерви», — посміхнувся тренер.

Гарний настрій він продемонстрував також, згадуючи про мікроклімат у збірній: «Навіть Воронін приїхав із задоволенням». А ще Олег Володимирович жартома висловив бажання пройтися по подіуму, коли його спитали про велику увагу до збірної і його персони зокрема.

Після трьох найближчих матчів Блохін пообіцяв на 80 відсотків визначити склад, який готуватиметься до чемпіонату Європи. Оптимальний варіант збірної ми зможемо побачити вже в серпні — за десять місяців до старту Євро–2012.

А багаторічний лідер національної команди Андрій Шевченко у розмові з журналістами ще раз висловився про намір повісити бут­си на цвях. За словами форварда «Динамо», саме Євро–2012 стане фінальним акордом у його кар’єрі. На час чемпіонату йому буде 35.