Пропала Врода

31.05.2011
Пропала Врода

В Україні Марина Врода поки з'явилася віртуально — під час Skype–конференції.

Національним героєм №1 в українському кінематографі на даний момент є 29–річна Марина Врода, ще донедавна мало кому відома режисерка й кілька днів як володарка престижної «Золотої пальмової гілки» Канна. Зрозуміло, що її з ажіотажем чекають в Україні, проте нога тріумфаторки ще досі не ступила на рідну землю.

Причина — втрата документів. Цю версію підтримує й Ірина Побєдоносцева, директор iз маркетингу та PR кінокомпанії Film.ua, що брала участь у зйомках переможної короткометражки «Крос» Марини Вроди. За її словами, українка втратила документи ще задовго до того, як про це дізналися вітчизняні ЗМІ. «Паспорт Марина загубила, коли приїхала до Франції, ще до початку фестивалю», — розповіла «УМ» Ірина Побєдоносцева.

Прикрий інцидент виплив на світ Божий минулого четверга під час показу «Кросу» на майданчику Film.ua. Марина тоді вийшла на Skype–зв'язок i повідомила причину своєї відсутності. Віртуально режисерка з'явилася й минулого дня — на прес–конференції Української кінофундації. Тоді вона пообіцяла, що обов'язково після повернення в Україну організує прес–конференцію й поспілкується зi студентами Національного університету ім. Карпенка–Карого (Врода — випускниця цього вишу, майстерня Михайла Іллєнка). За попередньою інформацією, ця подія може відбутися 2 червня, оскільки поточний графік Марини досить насичений: 4 червня в Сочі починається фестиваль «Кінотавр», де українка представить свою роботу в конкурсі короткого метра.

Декому ці події можуть нагадати оригінальний промо–хід — дійсно, «зникнення» Марини на Лазуровому узбережжі додає її перемозі драматичнішого характеру. Проте в повітрі зависло припущення, висловлене деякими ЗМІ: мовляв, не останньою причиною її затримки у Франції стало залагодження формальностей із французькими продюсерами, які не дали згоди на показ стрічки в Україні. Адже саме французька компанія Three Production фінансово підтримала роботу Вроди, бюджет якої становив усього 3,5 тисячі євро. Внесок української компанії Film.ua — технічна допомога на зйомках у павільйоні студії, допомога в постпродакшені, пояснила «УМ» Ірина Побєдоносцева.

 

КОМЕНТАР

Михайло Іллєнко,
кінорежисер, декан кінофакультету Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка–Карого.

— Звичайно, я дуже пишаюся перемогою Марини. Адже коли під час занять кажеш студентам, що вони, можливо, отримуватимуть призи в Канні, то вони тільки посміхаються, мовляв, це неможливо.

Марина була дуже цікавою студенткою. Вона послідовно відстоює свою позицію, відверта, наполеглива, навіть азартна до роботи, цікаво працює з акторами. З ледачим студентом нецікаво конфліктувати, а з нею, якщо ми й конфліктували, то це було цікаво.

Я радий, що Марина — моя студентка, але вона абсолютно самодостатня людина. Під час навчання в університеті, вона багато знімала. Була учасницею фестивалю «Відкрита ніч» (Михайло Іллєнко — організатор цього форуму студентських робіт. — Ред.) i переможницею. Вона дійсно талановита й заслужила цю оцінку.

Привітайте Марину від мене, бо, на жаль, я не можу з нею зв'язатися. Бажаю, щоб ці нагороди в її житті були регулярними — приходили з кожним фільмом.