Забронзовіло «в Карагандє»

31.05.2011

Шахтарське місто Караганда, що в центрі Казахстану, претендує на потрапляння до Книги рекордів Гіннесса. Не тому, що саме його найчастіше згадують російськомовні дотепники в жартівливій приказці. Але завдяки цим самим згадкам. Річ у тім, що минулої суботи в Караганді відкрили перший у світі пам’ятник крилатій фразі. Ця фраза — «Гдє–гдє? В Карагандє!»

Авторами композиції, що розташувалася біля одного з ресторанів у центрі Караганди, у сквері на проспекті Абдірова, виступили місцеві скульптори Мурат Мансуров і Вікентій Комков. Пам’ятник виглядає так: у центрі — стовп із вказівниками на різні міста, одна з табличок — «Караганда». Біля вказівника стоять, нагнувшись, двоє чоловіків і видивляються напрямок; об стовп обперся ховрах.

Як повідомляє «Лєнта.ру», проектування, виготовлення та встановлення «витвору гумористичного мистецтва» оплатили зі спонсорських пожертв. На відкриття приїхали місцеві депутати, бізнесмени, зірки казах­станської естради та спорту. Особливо бажаним гостем був російський шоумен, музичний продюсер Барі Алібасов — уродженець Казахстану та один із головних натхненників установки пам’ятника.

Хто є автором фрази «Гдє–гдє? В Карагандє!» — невідомо, вона вважається народною. Таким чином жартівники часто реагують на запитання, що передбачають очевидну відповідь. Або ж заміняють «Карагандою» зовсім непристойну риму до «гдє».

А Караганда, до речі, — місто дуже пристойне і в Казахстані офіційно зветься «Караганди». Це один із головних промислових центрів середньоазіатської республіки, і населення його — майже півмільйона осіб.